Vesti > Beograd

Šapić najavio: Od sledeće godine BESPLATNI UDŽBENICI i VRTIĆI u Beogradu

Novac je obezbeđen iz budžeta, rekao je gradonačelnik Beograda

Izvor: K1info/Tanjug

19/12/2022 > 15:44

podeli vest:

Šapić najavio: Od sledeće godine BESPLATNI UDŽBENICI i VRTIĆI u Beogradu
Foto: Tanjug/Beoinfo/Služba za informisanje grada Beograda


Budžetom za sledeću godinu je obezbeđen novac da od sledeće školske godine svi beogradski osnovci i srednjoškolci dobiju besplatne udžbenike, izjavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

On je istakao i da su obezbeđena sredstva da od sledeće školske godine sva beogradska deca besplatno idu u vrtiće.

- Besplatni udžbenici su tema koja se dugo godina u javnosti provlači. Septembar je uvek mesec gde su sve beogradske porodice izuzetno finansijski opterećene i mi smo se odlučili da Grad Beograd i tu povede računa o svojim građanima i da od sada odvajamo sredstva za udžbenike - rekao je Šapić.

Kako je rekao, trenutno se vrtići plaćaju.

- Ne puna cena, ali deo se plaća. Mi smo odlučili da budžetom obezbedimo sredstva da svi beogradski predškolci starosti do sedam godina, to jest njihovi roditelji, više ne moraju da odvajaju novac da bi im deca išla u vrtić - rekao je Šapić.

Spisak radnji za korišćenje vaučera na sajtu Grada

U Beogradu je danas počela podela vaučera u vrednosti od 6.000 dinara za svu decu Beograda, zaključno sa učenicima završnih razreda srednje škole, a dobiće ih i svi zaposleni koji rade s decom u vrtićima i školama.

On kaže da vaučeri u vrednosti od 6.000 dinara mogu da se iskoriste odmah nakon preuzimanja i najavio da će od sutra na sajtu Grada biti objavljen spisak radnji u kojima ti vaučeri mogu da se iskoriste.

- Onog momenta kada vaučer dobiju u školi, mogu da ga iskoriste u svim radnjama koje će biti objavljene na našem sajtu. Imaju ih i u materijalima koji dobijaju uz vaučer, ali će svakako sve radnje biti na sajtu Grada Beograda - rekao je Šapić.

Naveo je da je jutros od osam sati počelo preuzimanje vaučera i da su ih neke škole već preuzele, te dodao da će teoretski neki roditelji vaučer imati već danas ili sutra, u zavisnosti od organizacije. Roditelji koji ne budu bili u situaciji da dođu u školu ili vrtić vaučere će moći da preuzmu i posle nove godine.

Ne odustajemo od pešačkog mosta  

Gradonačelnik Beograda izjavio je da bi izgradnja pešačko-biciklističkog mosta koji će povezivati Novi Beograd i Adu Ciganliju trebalo da počne krajem sledeće ili početkom 2024. godine i procenio da će za izgradnju biti potrebno oko godinu dana.

Na pitanje da li će se odustati od ovog projekta, jer su pojedina udruženja novobeogradskih blokova pokrenula inicijativu da se odustane od izgradnje mosta, tvrdeći da će "ugroziti saobraćaj i napraviti gužve", Šapić je odgovorio:

- Odvojen je novac za projekat i ukoliko ga završimo do kraja sledeće godine, počećemo sa izgradnjom mosta ili krajem sledeće ili početkom 2024. godine - rekao je Šapić.

Javni prevoz unapređen

Šapić je napomenuo i da je u prethodnih šest meseci učinjeno dosta kada je reč o unapređenju sistema javnog prevoza.

Kako je rekao, javni prevoz u Beogradu je dugo godina problem i da je sadašnja Gradska uprava počela da traži potencijalna rešenja, te napomenuo da postoje linije javnog prevoza koje su danas češće nego što su bile pre nekoliko meseci.

Foto: ATA Images

 

Na pitanje da li su tačne informacije da će od prvog januara biti novi sistem u javnom prevozu gde će se ulaziti na prednja vrata, a kontrolori biti u svakom vozilu, gradonačelnik je rekao da "nema više snage" da reaguje na "budalaštine koje neko plasira".

- Da bi građani ulazili na jedna vrata, a izlazili na druga, moraju da mogu da se kreću kroz autobus. Kako će da uđu na jedna, a izađu na druga ako ne mogu da se pomere? Krenulo se sa pomeranjem validatora u vozilima javnog prevoza zato što je ideja da validatori budu na prednjim i zadnjim vratima. Da pokušamo da kada dođemo u situaciju da je moguće da imamo tu kružnu cirkulaciju u prevozu - da uđete na prednja vrata, a izađete na srednja i obrnuto. Polako ćemo u to građane uvoditi, ali moramo da stvorimo uslove - rekao je Šapić.

Naveo je da bi bilo idealno da u svakom autobusu postoje kontrolori, ali da to u ovom momentu nije realno.

 


 

 

 

Ostavite komentar