Vesti > Beograd

Zbog ZAGAĐENOG VAZDUHA deca u vrtićima NE IZLAZE NAPOLJE - jedna opština u učionice stavlja PREČIŠĆIVAČE

Na inicijativu roditelja na opštini Stari grad sprovodi se akcija postavljanja prečišćivača vazduha u osnovnim školama i vrtićima

Izvor: K1info

03/11/2022 > 20:39

podeli vest:

Zbog ZAGAĐENOG VAZDUHA deca u vrtićima NE IZLAZE NAPOLJE - jedna opština u učionice stavlja PREČIŠĆIVAČE
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Koliko je vazduh u glavnom gradu zagađen najbolje gotovi podatak da su vrtići dobili dopis da decu ne izvode napolje!

- Molim vas da decu ne izvodite napolje usled velikog zagađenja vazduha. Napominjem da pratite preporuke Gradskog zavoda za javno zdravlje i blagovremeno se informišete o stanju zagađenosti vazduha preko servisa Gradskog zavoda za javno zdravlje Beoeko servis - piše u dopisu namenjenom rukovodiocima objekata jedne predškolske ustanove.

 

 

 

Fotografija ovog dopisa završila je na društvenim mrežama, a usledili su komentari nezadovoljnih građana.

"A kako dođu i odu iz vrtića, pod staklenim zvonom?", "Uhvatim reklamu na TV gde gradski institut za zdravlje savetuje ljudima da ne izlaze napolje. Umesto da se bave rešenjem problema, oni ponude najjeftinije rešenje", "Tek će da stiže, kad se Srbija prekopa i zagadi i voda i zemlja i vazduh.. Ostaće samo da se beži iz Srbije, ko može.." - samo su neki od njih.

Ipak, jedna beogradska opština rešila je da se pozabavi ovim problemom. Na inicijativu roditelja na opštini Stari grad sprovodi se akcija postavljanja prečišćivača vazduha u osnovnim školama i predškolskim ustanovama.

Predsednik GO Stari grad Radoslav Marjanović kaže da je do sada je na toj opštini obezbeđeno 174 prečišćivača vazduha.

- Inicijativu smo pokrenuli na zahtev roditelja. Zahvaljujem im se i pozivam da i dalje nastave da nam predlažu inicijative na koje ćemo moći da odgovorimo. Nastavljamo sa ovom akcijom i tokom sledeće godine kada ćemo i za preostale razrede, od petog do osmog, takođe, obezbediti da svaka učionica ima jedan prečišćivač vazduha - rekao je Marjanović za Tanjug.

Prema njegovim rečima, opština je, takođe, obezbedila sredstva za redovnu zamenu filtera.

Direktorka OŠ “Mihailo Petrović Alas” Dragana Kuzmanović istakla je da je danas 13 učionica opremljeno prečišćivačima.

- Takođe smo na zahtev roditelja i škole obezbedili potpuno novi video nadzor u toj školi. Velika je briga roditelja kada je zagađen vazduh u pitanju. Roditelji pokazuju zabrinutost i molbu da se deca ne izvode napolje. Akcija je dobrodošla u ovom periodu i veliko hvala roditeljima za inicijativi koju pružaju - rekla je ona za Tanjug.

 

 

 

 

Ostavite komentar