Sport > Time Out

Ko u Srbiji ima para DA OTPUTUJE NA Mundijal? Put, smeštaj i 3 ulaznice - GODIŠNJA PLATA

Tri puta smo računali... Našli smo najjeftiniju moguću varijantu... i nemoguće je - za obične ljude

Autor: Mina Duduković

21/11/2022 > 14:42

podeli vest:

Ko u Srbiji ima para DA OTPUTUJE NA Mundijal? Put, smeštaj i 3 ulaznice - GODIŠNJA PLATA
Foto: Tanjug/AP


Vatrenim navijačima i ljubiteljima fudbala nikada nije bilo teže da se organizuju da bi gledali Svetsko prvenstvo, a najveću glavobolju im svakako predstavljaju finansije, jer da bi bodrili naše Orlove, na sve tri utakmice, treba im oko neverovatnih 10.000 evra!

Već kada se krene od najnižih cena smeštaja, jasno je da se u ovoj arapskoj zemlji ne može reći da je bilo šta jeftino.

Tako za jednu sobu u predgrađu Dohe mora da se izdvoji minimalno oko 1.200 evra za četiri noćenja. Pritom, to je jedna od retkih soba po toj ceni. Niže cene se uglavnom kreću od 3.000 do 4.000 evra za isti broj noćenja.

Foto: Tanjug/AP

 

Što se tiče avionskih karata na relaciji Beograd - Doha, povoljnija karta ne može da se nađe ispod 1.000 evra i to ako baš imate sreće.

Cena, smeštaja je takođe "prava sitnica" - 200 evra po danu u improvizovanim prostorijama, dvokrevetnim spavaonicama, gde će boraviti najveći broj fudbalskih fanova tokom posete Kataru. Ovi kontejneri  takođe usred pustinje izgledaju nešto bolje. Ko pak želi normalnu sobu u gradu, to će ga koštati papreno. Neki navijači su otkrili da oni sobu plaćaju 460 dolara za noć u hotelu koji je blizu metro stanice u Dohi. 

Što se hrane tiče, u Srbiju su "poslate" informacije da recimo grčka feta salata, koja, kako kažu i nije baš najukusnija, u fan zoni košta čak 10 evra, a suvi naćosi oko 5 evra. 

- "Moji zečevi jedu bolju salatu od ove", "u Kataru će vas opljačkati", "ovo će biti najgore Svetsko prvestvo" - samo su neki od komentara navijača koji su već u Kataru. 

Cene piva idu od 8,5 evra za pola litra piva, pa i do 13 evra.

Najpovoljniji su restorani u tržnim centrima. Njih ima gotovo svuda. Tržni centri su ogromni, a cene burgera i njima slične hrane su između pet i 15 evra. Mogu se naći lanci hrane poput Mekdonaldsa, KFC-a, Burger kinga i ostalih…

Foto: Tanjug/AP

 

 

Oni koji žele malo skuplje varijante, mogu posetiti neki od tradicionalnih restorana u starom delu grada. Tu se većinom nalaze indijski, iranski, turski i libanski restorani, pa možete probati neki od njihovih specijaliteta.

Režim ulaska tokom Svestkog prvenstva u fudbalu

Počev od 1. novembra pa do 23. decembra 2022. godine u Katar se može ulaziti samo sa „Haja“ aplikacijom, koja ima i funkciju vize, dozvole ulaska na stadione i koja omogućava besplatno korišćenje gradskog prevoza. Imaoci „Haja“ aplikacije moći će da ostanu u Kataru do 23. januara 2023. godine.

Nije potrebna registracija preko sajta www.ehteraz.gov.qa,  a aplikaciju Ehteraz potrebno je instalirati i aktivirati jedino prilikom poseta zdravstvenim ustanovama gde postoji obaveza nošenja maski.

Za dobar obrok u restoranu mora da se izdvoji između 40 i 80 evra po osobi, što nije baš jeftino, ali ako ste već u Kataru, verovatno imate za toliko.

A onda, karte... Odnosno ceh zbog koga navijači i idu u Katar u ovom periodu. 

Za utakmicu Brazil - Srbija koja se igra 24. novembra  treba izdvojiti od 380 do 643 evra, oni koji će bodriti našu reprezentaciju kada bude igrala sa Kamerunom treba da plate od 206 do 384 evra, dok za Švajcarsku ovo zadovoljstvo će ih koštati od 235 evra do 468 evra. Znači najmanju cenu za sve tri utakmice koju će platiti gledaoci iznosi od 1.084 do 1.234 evra. Treba napomenuti da dodatni troškovi za rezervaciju nisu uračunati, ali i njih treba platiti od 30 do 60 evra. 

Foto: Tanjug/AP

 

Za one koji imaju još dublji džep postoje i malo bolji uslovi.

Prema podacima renomiranog sajta Airbnb, prosečna cena smeštaja u Dohi za jednu noć iznosi oko 2.500 evra, dok se cena povratne karte ekonomske klase u ovom periodu kreće oko 1.800 evra. Navijači koji uz to kupe i nešto skuplje ulaznice za utakmicu, po ceni od npr. 150 evra, uz smeštaj sa jednom sobom i kuhinjom, na kraju će morati da izdvoje od 10.000 do 20.000 evra, ukoliko uzmemo u obzir da se ipak uzima smeštaj po ceni nešto nižoj od prosečne.

Ono što posebno čudi jeste podatak da je do sada je prodato oko tri miliona karata za utakmice, a od toga, prema rečima ambadsadora Katara u Farisa Roumija M. S. Al-Naimija, čak 12.500 navijačima iz Srbije. Da je ovakva izlet ipak preskup za građane rekli su nam u turističkim agencijama koje su u svoje ponude uvrstile put u Katar, ali i u Dubai, odakle navijači "letećim" autobusima odlaze da gledaju utakmice.

- Ljudi nas zovu po ceo dan da se raspitaju o cenama, ali zaista retko neko kupuje aranžmane za Mundijal. Recimo, najpovoljnija ponuda koju imamo košta 2.500 evra za dva dana, odnosno toliko treba da izdvoje da bi odgledali jednu utakmicu u kojoj učestvuje naša reprezentacija. Tu naravno nije uračunata cena karte, kao ni hrana, već samo prevoz, smeštaj i doručak - kažu u jednoj turističkoj agenciji. 

Saveti iz "prve ruke"

Zbog zauzetih smeštajnih kapaciteta u Dohi, ali i paprenih cena, veliki broj navijača je smešten u Dubaiju odakle putuju na utakmice. 

- Ima baš dosta navijača iz Srbije. Ono što je dobro za naše navijače jeste činjenica da ovde ima hotela sa manje zvezdica, ali su noviji i pružaju uslugu. Naši gosti su ovde zbog fudbala i koliko primećujem spremni su na "jake" cene, jer se ne snebivaju - kaže naš izvor iz Dubaija.

On dodaje da je preporuka da novac obavezno menjaju u menjačnicama, jer je kurs dosta povoljniji nego u hotelima. 

- Taksijem je start oko pet dirhama. Voda u prodavnicama od litar i po 10 dirhama (2,65evra), dok za dnevnu, metro kartu treba da se plati 20 dirhama (5.3 evra). Restorani su preskupi, a pivo košta između 30 (7,96 evra) i 50 dirhama (13.,27 evra). 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar