Sport > Time Out

Dokumentarac o KRIMINALU i ORGANIZACIJI SP: Malverzacije u FIFA i CRVENI KARTON

Sep Blater tvrdi da je radio ispravno, dok mnogi sadašnji i nekadašnji zaposleni FIFA-e smatraju da je bilo nelegalnih radnji

Autor: K1info/klix.ba

13/11/2022 > 16:26

podeli vest:

Dokumentarac o KRIMINALU i ORGANIZACIJI SP: Malverzacije u FIFA i CRVENI KARTON
Foto: Youtube PrintScreen


Novi dokumentarac Netflixa "FIFA Uncovered" pre nekoliko dana premijerno je predstavljen javnosti, pred Svetsko prvenstvo u Kataru, a govori o svim dešavanjima u glavnoj kući fudbala koja je zbog korupcije dobila crveni karton.

Dokumentarac od četiri epizode u trajanju od oko 50-ak minuta govori o istoriji FIFA-e, a pokretač ove priče bila su hapšenja koja je FBI izvršio u Cirihu u FIFA-inom hotelu u kojem su, prema rečima učesnika u ovom serijalu, novcem završavane mnoge stvari.

Optužnica koja je podignuta protiv čelnika FIFA-e sadrži 47 tačaka, a tiču se korupcije i podmićivanja u organizovanom fudbalu koje se konkretno odnose na reketiranje, finansijske malverzacije, zavere zarad pranja novca u periodu od 20 godina, a vezane su i za organizaciju određenih svetskih prvenstava, sa akcentom na predstojeće u Kataru za koje postoji sumnja da je "kupljeno domaćinstvo".

Sep Blater u serijalu stoji uz načela da je FIFA čista i da je posao koji je radio ispravan, dok mnogi drugi sagovornici, sadašnji i nekadašnji zaposleni FIFA-e smatraju da je bilo nelegalnih radnji.

Sagovornici su u prvom serijalu govorili o usponu Sepa Blatera, korupciji koja se dešavala u FIFA-nom hotelu pre izbora predsednika 1998. godine, kada je za imenovanje bilo potrebno dve trećine glasova odnosno 128. Među kandidatima bili su Blater i Lenart Johanson. Blater je imao 111 glasova, a Johanson 80. Iako je trebalo da se ide u drugi krug, Johanson je odustao i predao pobedu Blateru koji je prema rečima sagovornika "sve ranije rešio".

Zaključak je da FIFA ne bi dobila crveni karton da taj izbor nije završen 1998. godine kako je završen, i da u glavnoj kući fudbala nije bilo skandala koji su se dogodili.

U serijalu se govori i o prvenstvu u Rusiji, transakcijama koje su izašle na videlo, podmićivanjima i izdajama i drugim detaljima.

Serijal je dostupan na Netflixu od 9. novembra.

 

Ostavite komentar