Sport > Time Out

TEODORA, zlato najsjajnije: SONJA i MILOŠ VASIĆ prvi put slave praznike sa ĆERKICOM

Bivša košarkašica i naš veslač, trofejni sportisti i reprezentativci, 1. jula ove godine postali su mama i tata

Autor: Vojin Jovanović

01/01/2023 > 17:01

podeli vest:

TEODORA, zlato najsjajnije: SONJA i MILOŠ VASIĆ prvi put slave praznike sa ĆERKICOM
Foto: Privatna arhiva


Srbija ima jedan sportski par koji je osvojio toliko medalja da bi, kada bismo ih stavili na jedan sto, taj sto pukao pod njihovom težinom. Pa ipak, ove godine dobili su najsjajniju i najznačajniju medalju u svojim životima, zlato koje sija tako da se njega ne možete da skinete pogled.

I to je njihova zajednička medalja, iako dolaze iz različitih sportova - košarke i veslanja...

E, pa sad smo vam sve otkrili. Naši trofejni reprezentativci, bivša košarkašica Sonja Vasić i njen suprug, veslač Miloš Vasić, 1. jula dobili su ćerku Teodoru i svoju vezu, koja datira još od Olimpijskih igara u Rio de Žanieru, gde su se 2016. i upoznali, krunisali ulogom roditelja.

Tri godine posle Rija Sonja i Miloš su se venčali, a ona je prošle godine sa Srbijom postala evropska prvakinja, MVP šampionata i član idealne petorke, zatim je u Tokiju nosila našu zastavu na otvaranju Olimpijskih igara (uz vaterpolistu Filipa Filipovića), da bi potom završila igračku karijeru i postala sportski direktor u Olimpijskom komitetu Srbije. A onda je došla Teodora, pa su Vasići za čitaoce portala K1 info, u novogodišnjem raspoloženju, pričali o svojojoj najvećoj radosti. Dobro, pričali smo malo i o sportu i poslu, ne može bez toga, ali se Teodora našla u centru pažnje...

- Kako sam tek počela da radim kad smo saznali da sam trudna, odlučila sam se da budem na poslu što duže mogu, pa sam tako izdržala do devetog meseca.

To mi je značilo da upoznam posao, a i prihvatim novi stil života posle života sportiste. Pomoglo mi je dosta i tokom trudnoće da ostanem aktivna. Svakako da je bila velika promena i zalogaj za mene, ali sam imala sreće da imam podršku kolega koju su spremni da svoje znanje dele sa mnom i što pre me uvedu u posao. I sada, dok sam na porodiljskom odsustvu, trudim se da budem u toku što više jer je sport živa stvar, stalno se nesto dešava i menja - rekla je Sonja Vasić.

Foto: Privatna arhiva

Sonja i Miloš Vasić sa Teodorom

Tata Miloš je i dalje aktivan veslač, a ni povreda s početka sezone nije ga sprečila da u nastavku godine, uz kolegu Martina Mačkovića u dvojcu bez kormilara, osvoji dve bronzane medalje - na svetskim kupovima u Beogradu i Lucernu. Ali, te medalje je sredinom godine zasenila Teodora...

- Početak godine nije protekao u najboljem svetlu, doživeo sam povredu 10. januara, na svoj rođendan, i to prvi dan priprema u Turskoj - pokidao sam prsni mišić (musculus pectoralis) tokom treninga u teretani. Vratio se za Beograd i naredna dva meseca sam bio bez veslačkog pokreta, ali sam uspeo ipak da treniram na bicikli.

U martu smo se Martin i ja vratili u čamac, ali mislim da smo dosta izgubili sa mojom povredom, pogotovo znajući koliko u našem sportu znači rad u zimskom periodu.

Ipak, uspeli smo da se vratimo u formu, našli naš ritam i uzeli dve medalje na svetskim kupovima, šesto mesto na Evropskom prvenstvu i onda, na kraju sezone, četvrto mesto na Svetskom prvenstvu i izgubljena medalja u foto-finišu.

Sve je to veliki dokaz da smo ostali u samom vrhu svetkog veslanja i pored propuštanja velikog dela priprema. Ostaje velika žal za medaljom, ali kad pogledamo izgubljene treninge zbog povrede, ipak treba da budemo zadovoljni.

Ali, da se vratimo na lepše stvari - velika podrška i energija u ovom povratku u sezonu je svakako rođenje nase ćerkice Teodore 1. jula - to je naš najveći događaj u dosadašnjem životu. Teodorino rođenje je velika podrška za moje dalje rezultate i motivaciju - rekao je Miloš Vasić.

Naravno, Teodora je promenila sve u životu ovog sportskog para, pa se samo nameće pitanje o tome kako su se navikli na njeno prisustvo... Kako protiče život sa Teodorom?

- Iskreno, naravno da ima izazovnih i teških momenata, ali uzevši sve u obzir, pronašli smo se u novim životnim ulogama i uživamo u svakom trenu provedenom sa njom - kaže Sonja, a Miloše se nadovezuje: - Svaki dan je drugačiji, ona uči nešto novo i sad nam je teško i da se setimo života pre nje.

Koliko vremena možete da provodite zajedno - s obzirom na to da Miloš i dalje ima pripreme i ide na takmičenja?

- Teodora je rođena u jeku tatine sezone i dan posle njegog izlaska iz bolnice sam išao na Svetski kup u Lucern i to je bila prva medalja za bebicu i mamu.

Leto je teži period i izazovno, ali smo opet uspeli dosta vremena da budemo zajedno jer nam je to prioritet. Ja sam koristio što sam na pripremama blizu Beograda i dolazio sam kad god imam slobodno.

Foto: Privatna arhiva

 

Teodora je ubrzo počela da putuje sa nama, napunila je tri meseca i bila je vatreni navijač i tatina podrška na Svetskom prvenstvu u Račicama.

Naravno, najveće zasluge idu mami u ta prva tri meseca. Sreća je što Sonja dolazi iz sveta sporta i svesno je preuzela više na sebe, da bih ja rasterećen mogao da izguram sve pripreme i bitna takmičenja. Posle sezone smo imali mesec dana da uživamo i putovali sa Teom.

Krajem oktobra su krenuli treninzi, ali kad smo u Beogradu sve je lako uklopiti i organizovati. Da sada smo bili u Tivtu na priprema svi zajedno i baš nam je prijalo. Potrudićemo se da se držimo zajedno i budemo na okupu dokle god je moguće - istakao je Miloš.

A sad je prilično moguće jer stižu Nova godina i Božić i prva prilika - da se poslužimo terminima iz njihovih sportova - da praznike obeleže kao dvojac sa kormilarom, ili da kažemo da će mali mamin bek da diriguje igrom tokom proslava.

- Praznike ćeme provesti u Beogradu, kod kuće u krugu porodice. Naravno, Teodora je već uključena, jelka je uveliko okićena. Praznike ćemo provesti sa najbližima, što je za nas i najlepše, ali će ove godine sve biti sa većim užitkom uz Teodoru - rekla je Sonja.

Kako su se vaše porodice "aklimatizovale" na Teodoru? Pomažu li, ili je samo gnjave?

-  Svi su se već jako brzo navikli na dolazak nove unuke. Nažalost, između naših i njihovih obaveza nisu proveli toliko vremena sa njom koliko bi svi želeli, tako da ćemo da iskoristimo praznike da se to nadomesti. Oni da je gnjave i "razžele" se, a mi da imamo malo lufta, da iskoristimo to za efikasnije spremanje trpeza.

Foto: Privatna arhiva

Najlepši poklon ispod jelke - Teodora

I za kraj, moramo da se osvrnemo na godinu koja dolazi - šta vas očekuje u 2023. - profesionalno i privatno, i kakve su želje za Novu godinu?

- Sonju u 2023. godini očekuje povratak na posao i nove pobede u smislu plasmana što većeg broja naših sportista na Olimpijske igre u Parizu. Meni je jako bitna godina, Svetsko prvenstvo je u Beogradu početkom septembra i ujedno i izborna regata za Igre u Parizu, a pre toga imamo i Evropsko prvenstvo na Bledu u maju. Veliki izazovi za nas dvoje, ali se radujemo tome.

A što se tiče novogodišnjih želja - želimo pre svega da smo zdravi, srećni i veseli i da nam se naši ciljevi ispune - rekao je Miloš, da bi Sonja zaključila: A to isto želimo i svima u Novoj godini!

 

Ostavite komentar