Sport > Tenis

Britanci RAZAPELI ĐOKOVIĆA zbog poruke o KOSOVU: Hoće da se kandiduje za PREDSEDNIKA Srbije, pa je počeo KAMPANJU

Škraba po kamerama jer se sprema za političku karijeru, pišu strani mediji

Izvor: K1info/Sportal.rs

03/06/2023 > 12:23

podeli vest:

Britanci RAZAPELI ĐOKOVIĆA zbog poruke o KOSOVU: Hoće da se kandiduje za PREDSEDNIKA Srbije, pa je počeo KAMPANJU
Foto: Printscreen/TV Eurosport/Tanjug/AP


Poruka koju je Novak Đoković napisao na kameri nakon pobede u prvom kolu na Rolan Garosu imala je jak odjek u celom svetu.

Natpis "Kosovo je srce Srbije. Stop napisulju" na dan kada je nad narodom u južnoj srpskoj pokrajini vršena represija shvatio je kako je ko hteo ili kako mu je odgovaralo, pa su neki to protumačili kao političku poruku, koju je uputio zarad dalekosežnih ličnih interesa.

Tako se u britanskom Independent-u pojavio tekst sa naslovom "Niko ne voli Novaka Đokovića. On ne mari. Zar ne?", u kom je srpski teniser oštro kritikovan zbog gesta, za koji su podvukli da nema nikakve veze sa porukom o miru, već da sve ima političku podlogu, u kojoj on ima krajnji cilj - da pripremi teren za svoju političku karijeru, koja ga čeka nakon što prestane da igra tenis.

Tekst prenosimo u celosti:

"Kada je Novak Đoković ove nedelje napisao poruku preko objektiva televizijske kamere na Otvorenom prvenstvu Francuske, tačno je znao šta radi. Odgovarajući na najnovije etničke tenzije na Kosovu, uzeo je flomaster koji mu je dao lovac na autograme i napisao: "Kosovo je srce Srbije. Stop nasilju.” Ali ovo nije bio nekakav gest mira i ljubavi, kao što je pokazao kada je ponovio reči na svom Instagram nalogu. U njegovom škrabanju je postojala svrha. Ovo je bio nameran potez, politički, provokativan i naglašen. Ukratko, tipično Đoković.

I njegov komentar je imao željeni efekat: Olimpijski komitet Kosova je odmah pozvao na istragu, tvrdeći da je, iako taj čin nije prekršio nikakva međunarodna teniska pravila, opasna intervencija koja je podgrevala već grozničavu atmosferu".

Foto: Tanjug/AP

 

List dalje dodaje da se Đoković nikada nije suzdržavao da se bavi političkim pitanjima:

"Nije da Đokovića mnogo brine šta misli Olimpijski komitet Kosova. Nikada se nije suzdržavao da se bavi pitanjima u bivšoj Jugoslaviji. I njegovi stavovi su nepokolebljivi. Tako je 2008. godine, kada se prvi put raspravljalo o konceptu otcepljenja Kosova od njegove domovine, on napisao na svom nalogu na društvenim mrežama: "Spremni smo da branimo ono što je naše. Kosovo je Srbija.

Zato što je ovo najpoznatiji srpski nacionalista na svetu.

Zaista, kada je reč o njegovim mišljenjima – on je podjednako bučan oko vakcinacije protiv kovida i moderne medicinske prakse kao i o balkanskoj politici – niko ne može da optuži najboljeg tenisera sveta da je ikada ćutao."

Oni u svom tekstu kažu da njegovi stavovi možda neće biti od velike važnosti za ljubitelje tenisa u Parizu, Njujorku ili Melburnu, ali on se njima i ne obraća. Kada je nažvrljao svoju poruku preko kamere, razgovarao je sa svojim ljudima kod kuće.

"Sugerisati da je Đoković jednostavno najpoznatiji i najomiljeniji pojedinac u Srbiji, pre bi značilo potcenjivati njegovo značenje tamo. U Beogradu ga smatraju najvećim bogatstvom svoje nacije, jedinom figurom koja svoj nacionalni identitet projektuje širom sveta. Za mnoge svoje zemljake on je Srbija. A Đoković je više nego svestan svog statusa."

Foto: Tanjug/AP Photo/Fabrizio Corradetti/LaPresse

 

Iako nije tako žestoki nacionalista kao što je njegov otac Srđan koji je rođen na Kosovu, kažu da on ipak prihvata ideju da je Srbija pogrešno shvaćena, na kraju međunarodne viktimizacije, da je država pretvorena u izgnanika namernim dezinformacijama.

"U intervjuima je često govorio o svom detinjstvu: trenirao je tenis u krateru od bombe dok je njegov rodni grad bio na udaru NATO snaga tokom raspada Jugoslavije. Govorio je o tome kako mu je sukob stvorio osećaj ko je on. U njegovom umu, to je uvek bilo "mi protiv sveta". Kako je rekao u obraćanju srpskim medijima posle poslednjeg naleta autoriteta, nije ga briga šta će ostatak sveta da misli. Borba je sve.

- Da, napravio sam mnogo grešaka, ali barem sam bio autentičan - rekao je i dodao:

- Odabrao bih to svaki put u poređenju sa izgovorom onoga što se sviđa onima koji se pridržavaju standarda establišmenta."

List navodi da ideja da je on buntovnik protiv proteže se dalje od njegove nacionalističke politike.

"Kada je bio domaćin turnira u Hrvatskoj na vrhuncu pandemije, učinio je to kako bi dokazao svetu da medicinsko grupno razmišljanje precenjuje snagu virusa. Nema veze što su on i njegova žena naknadno zaraženi; Đoković nije hteo da se pokloni nametnutim ograničenjima tako što će se vakcinisati.

Čak i kada je to značilo da je bio primoran da odloži svoj cilj da postane najbolji teniser svih vremena, jer je izbačen iz Australije u januaru 2022. pre Australijan opena, i kada je odbio priliku da igra na turniru u Francuskoj, on nije hteo da odstupi.

Njegov otac je, inače, dugo negovao ideju da je njegov sin čovek koji je kažnjen zbog svojih stavova. Kada je Novak deportovan iz Sidneja, nakon što nije uspeo da pribavi medicinske dokaze za izuzeće od vakcinacije, Srđan ga je nazvao "savremenim spartancem", koji je "razapet kao Isus Hrist".

Slično tome, kažu oni, samo zato što većina civilizovanog sveta priznaje pravo Kosova na samoopredeljenje, Novak Đoković neće da ide tim tokom.

"Jer za njega je opsadni mentalitet koji takva pozicija stvara vitalno motivaciono oruđe. Svet možda voli Rodžera Federera i Rafaela Nadala, publika na Rolan Garosu i Vimbldonu uvek može favorizovati njegovog protivnika ali to ga se nimalo ne tiče. Takvom antipatijom će podmazati mehanizam svog opredeljenja. Kao navijač Milvola koji igra tenis, niko ga ne voli – ali njega nije briga."

Foto: Tanjug/AP/Thibault Camus

 

U ovom tekstu zaključeno je:

"A kada se povuče iz igre, kao gotovo sigurno najodlikovaniji igrač u istoriji, njegova budućnost je jasna. Poput Džordža Vea u Liberiji ili Imrana Kana u Pakistanu, on će iskoristiti jedinstvenu sportsku slavu da izgradi domaću političku karijeru. Zato škraba po francuskim kamerama: njegova kampanja je već počela. Nije da treba mnogo da ubeđuje. Iskreno, ako i kada se bude kandidovao za predsednika Srbije, svaki drugi kandidat bi mogao i da se povuče".

Ostavite komentar