Sport > Tenis

NOVAK se namučio, ali SLAVIO bez izgubljenog seta: DAVIDOVIČ FOKINA samo mogao da ČESTITA boljem

Noletu će rival u osmini finala biti bolji iz duela između Peruanca Huana Pabla Variljasa i 13. nosioca, Poljaka Huberta Hurkača

Izvor: K1info/Sportal.rs

02/06/2023 > 18:55

podeli vest:

NOVAK se namučio, ali SLAVIO bez izgubljenog seta: DAVIDOVIČ FOKINA samo mogao da ČESTITA boljem
Foto: Tanjug/AP


Novak Đoković pobedio je Španca Alehandra Davidoviča Fokinu sa 3:0 (7:6, 7:6, 6:2) u trećem kolu Ronal Garosa. Španac je pružio izuzetan otpor Đokoviću, naročito u prva dva seta, a osim sa njim, Nole je imao "okršaj" i sa izrazito nekulturnom francuskom publikom, koja sad može samo da plače što je Srbin prošao u četvrto kolo.

Đoković se, dakle, plasirao u osminu finala jedinog grend slema koji se igra na šljaci, a u toj rundi takmičenja rival će mu biti bolji iz duela između Peruanca Huana Pabla Variljasa i 13. nosioca, Poljaka Huberta Hurkača.

Treći set set, Đoković - Fokina 6:2

6:2 Kraj meča, Đoković prošao u osminu finala Rolan Garosa

4:1 Nezgodno je pao Davidovič Fokina na gem lopti za Đokovića. Šepao je do klupe, Novak je prišao da mu pomogne, ali srećom po Španca nije strašna povreda. Nastavio je da igra i neutralisao gem loptu, u gemu koji do sada traje već sedam minuta. Ljutio se Đoković na svoj tim, ali je na kraju uspeo da dobije gem.

3:1 Dramatičan je bio i ovaj servis gem Alehandra, pretio je srpski igrač i ponovo je imao brejk lopte. Ipak, Fokina je dobio svoj gem.

Foto: Tanjug/AP

 

3:0 Izgledalo je da će lako Novak potvrditi brejk, kada je bilo 40:0. Međutim, naredna dva poena je osvojio Španac. Nije ugrozio trećeg tenisera sveta, koji je uz bekhend viner došao do gema.

2:0 Brejk Novaka! Sa mnogo motiva je igrao Srbin u nastavku pogađao je vinere, dok je Španac grešio. Novak je napravio brejk sa nulom.

1:0 Imao je Novak 30:0, ali je malo drame uneo Alehandro i bilo je 30:30. Ipak, Đoković je bekhendom završio nadigravanje.

Po završetku seta Novak je tražio medicinski tajm-aut, zbog problema sa levom butinom. Zviždala mu je publika, ali je Đoković znao kako da joj odgovori - pozvao je navijače da budu još glasniji, a potom im i aplaudirao na nekulturi koju su pokazali.

Podrška iz Zvečana

Srbi okupljeni na mirnom protestu u Zvečanu pratili su meč Novaka Đokovića i Alehandra Davidoviča Fokine na Rolan Garosu i navijaju.

Novak je, inače, počasni građanin Opštine Zvečan od 2011. godine.

Podsetimo, srpski teniser je pre nekoliko dana uzburkao javnost širom sveta, kada je iz Pariza po završetku meča prvog kola prišao kameri i napisao:

- Kosovo je srce Srbije! Stop nasilju!

Drugi set, Đoković - Fokina 7:6 (7:5)

7:6 Set za Đokovića! Neverovatan poen odigran je početkom tajbrejka! Sve su stizali teniseri, a posle 21 udarca je Fokina poslao lopticu u aut i bilo je 2:1 za Đokovića. Slomio se Fokina, pa je posle toga napravio dve neiznuđene greške i na semaforu je bilo 4:1.

Međutim, posle pauze je Alehandro vezao tri odlična poena i izjednačio je na 4:4. A onda mu je servis doneo prednost...

Usledila je još jedna duga razmena, a Novak je poslao lopticu u sami ugao, pa je došao do set lopte. Pogrešio je Fokina i bilo je gotovo.

6:6 Odlično je napao Novak, ali je iz forhenda na kraju poslao lopticu daleko u aut i njegov protivnik je imao set loptu. Usledila je duga razmena u kojoj su obojica udarali snažno lopticu, ali bio je Đoković strpljiv i izvukao se iz neprijatne situacije. Uz dobar forhend, kombinaciju 1-2, odveo je set u tajbrejk.

5:6 Ljutito je reagovao španski teniser posle promašaja koji je doneo Novaku brejk loptu. Međutim, uz dobar drugi servis je došao do izjednačenja. Neke greške je napravio Đoković i ispustio je gem.

5:5 Brejk! Još jednom se vratio Španac u ovom čudnom setu. Vetar je opet pravio velike probleme teniserima, a još jednom se u takvoj situaciji bolje snašao španski teniser.

5:4 Brejk! Pokazao je sada i Španac znakove nervoze, sudeći po reakciji Davidoviča Fokine, neko je na tribinama šetao tokom poena. Bilo je to nakon poena kojim je Đoković došao do brejk lopte, a ubrzo je srpski teniser i osvojio gem.

4:4 Siguran servis gem za Novaka. Prepustio je samo jedan poen svom protivniku.

3:4 Prišao je Novak na 40:30 u ovom gemu, ali nije uspeo da zapreti protivniku. Španac je uspeo da nađe prave udarce i veže drugi gem.

3:3 Fokina uzvraća brejkom! Napravio je Novak dva direktna poena, ali je onda imao i dva promašaja, pa duplu servis greški i našao se u nezgodnoj situaciji. Iskoristio je Španac priliku da vrati brejk.

3:2 Novi brejk Novaka! Promašivao je Fokina, a onda napravio duplu servis grešku, pa je Đoković imao tri vezane brejk lopte. Prvu je spasao dobrim servisom Alehandro, ali nije onda imao rešenja na Novakove udarce.

Foto: Tanjug/AP

 

2:2 Duga razmena na početku okončana je forhendom španskog tenisera. Međutim, svi naredni poeni pripali su Đokoviću.

1:2 Vraća se Novak! Atraktivnim udarcima je Španac stigao do 40:15. Međutim, nije mu dozvolio Srbin da potvrdi brejk. U razmenama je preuzeo inicijativu Novak, primorao rivala na greške i odmah je vratio izgubljeno.

0:2 Brejk Fokine! Činilo se da će Novak lako dobiti svoj servis gem, pošto je imao 30:0. Međutim, osvojio je naredna tri poena Španac. A onda je dobio i poklon. Na brejk lopti je Đoković ponovo upisao duplu servis grešku.

0:1 Izvukao se Španac. Spasao je Fokina tri brejk lopte u uvodnom gemu drugog seta. U najvažnijim momentima je pogađao vinere, a pomogao mu je i Novak greškom.

Prvi set, Đoković - Fokina 7:6

7:6 (7:4) Set za Đokovića! Hrabro je igrao Fokina, napadao je i poveo je 3:1. Međutim, polako je u razmenama preuzimao inicijatvu Đoković, pa je na prvoj pauzi bio 3:3. Novka je kontrolisao situaciju u nastavku i sjajnim riternom došao do seta.

6:6 Vraća se ponovo Novak! Odmah je odgovorio Đoković, pa je njegovim vinerom počeo gem. Uz dve greške protivnika, Srbin je stekao dve brejk šanse. Prvu je spasao Španac, ali onda napravio još jednu grešku.

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

5:6 Brejk Fokine! Na nesvakidašnji način je počeo ovaj gem - dve vezane duple servis greške je napravio Novak. Uspeo je Đoković da se vrati, odigra dva odlična poena, ali je onda ponovo upisao duplu servis grešku. Pogodio je liniju Fokina i došao na gem do seta.

5:5 Sve je stizao Novak, odigrao je fantastičan poen i bekhend vinerom došao do 40:40. Međutim, uz as je stekao prednost Fokina, a onda došao do gema.

5:4 Uz dobar lob je Novak poveo 30:0. Međutim, onda je počistio liniju Fokina, a uz novi viner stigao do izjednačenja. Ipak, nije dozvolio Srbin nove brejk šanse protivniku.

4:4 Odlično servira španski teniser, brzo dolazi do poena, pa nije imao šanse Srbin da mu zapreti u ovom gemu.

4:3 Nešto više su grešili i jedan i drugi, ali je semafor ponovo pokazao 30:30. Ipak, uz dobar servis je Đoković došao do gem lopte, a onda dočekao grešku protivniku iz forhenda.

3:3 Vraća se Đoković! Razvijala se borba, sve duže su trajale razmene. Uspeo je Đoković da dođe do brejk lopte, pošto je na mreži nadigrao rivala. Ipak, upisao je potom novi viner Fokina. Napadao je Španac, ali je u tome ponove poslao lopticu u mrežu. Međutim, propala je i ta brejk šansa  Srbina. Treća je bila sreća za Novaka – uspeo je odmah da vrati Đoković izgubljeno.

Foto: Tanjug/AP

Alehandro Davidovič Fokina

2:3 Brejk Fokine! Agresivnije je igrao Fokina, stizao je sve lopte i šetao je Đokovića po terenu. Nije Novak bio na svom nivou, grešio je, pa se ponovo susreo sa brejk loptama. Prvu je spasao, ali je onda Španac dugu razmenu završio forhend vinerom koji mu je doneo brejk.

2:2 Nema problema Španac kada ubacuje lopticu u igru. Izgubio je samo jedan poen u ovom gemu i to zbog greške iz bekhenda.

2:1 Hrabro je igrao Fokina, izašao je na mrežu i stigao je do 30:30. Napravio je potom Đoković i grešku, pa je pomogao rivalu da dođe do brejk lopte. Izvukao se srpski teniser uz dobar servis.

Stekao je Novak i prednost, ali je fantastičan poen odigrao Španac. Uz neverovatan udarac pored stuba je nadigrao Đokovića na mreži za izjednačenje. Pogrešio je potom Alehandro, pa se izvukao Srbin.

1:1 Osvojio je Novak jedan poen forhend vinerom, ali nije mogao da zapreti rivalu. Španac je bez većih problema uzeo svoj servis gem.

1:0 Meč je počeo Đokovićevim servisima. Već je u prvom gemu pokazao Fokina da je spreman za borbu, pa je bilo 30:30. Međutim, Španac je potom poslao loptu u mrežu, a Novak je iz drugog servisa pogodio as za dobijen gem.

Ostavite komentar