Sport > Ostali sportovi

Dukatiiju Velika nagrada Japana, najbrži vozač Džek Miler

Fabio Kvartararo povećao je prednost u borbi za titulu pošto su njegovi pratioci Frančesko Banjaja i Aleš Espargaro ostali bez bodova

Autor: K1 info

25/09/2022 > 12:30

podeli vest:

Dukatiiju Velika nagrada Japana, najbrži vozač Džek Miler
Foto: Tanjug/AP Photo/Shuji Kajiyama


Fabrički vozač Dukatija Džek Miler pobednik je šesnaeste trke šampionata na stazi Motegi u Japanu. Drugi je bio Bred Binder, a treći Horhe Martin.

Najveći tragičar trke je Aleš Espargaro koji je u krugu za zagrevanje imao tehnički problem sa svojom Apriliom, zbog čega je morao da ode u boks i zameni motocikl, pa je trku faktički započeo iz boksa kao poslednji, iako je imao šestu startnu poziciju. Trećeplasirani u šampionatu na kraju je zauzeo 16. mesto i ostao bez poena.

 

 

Mark Markes startovao je sa pol pozicije, ali se pokazalo da Honda nije konkurentna u potpuno drugačijim uslovima od onih koji su bili tokom kvalifikacija, pa je osmostruki šampion trku završio kao četvrti.

Posle četiri uzastopna trijumfa i jednog drugog mesta, Frančesko Banjaja nije uspeo da završi trku jer je u poslednjem krugu prilikom pokušaja da obiđe Fabia Kvartarara izleteo sa staze, čime je aktuelni svetski šampion povećao svoju prednost na 18 poena. Kvartarao je trku završio na osmom mestu.

 

 

 

 

U Moto 2 klasi pobedu je ostvario domaći takmičar Ai Ogura, tako postavši prvi japanski takmičar koji je na stazi u Motegiju slavio od 2006. godine. Drugi je bio lider šampionata Augusto Fernandez, čime je razlika između glavnih kandidata za titulu ponovo samo dva poena u korist španskog vozača. Trećeplasirani je Alonso Lopez, četvrti Džejk Dikson, dok je Ogurin klupski kolega Somkijat Čantra trku završio na petom mestu.

 

 

U trećem krugu najpre je pogrešio u tom trenutku drugoplasirani Fermin Aldiger, da bi za njegovim primerom pošao i osvajač pol pozicije i lider trke Aron Kane koji je takođe završio van staze. Kane se potom vratio na stazu, ali je kasnije ponovo pao, što je bio i kraj trke za njega.

 

 

Posle 16. trke u šampionatu u vođstvu je Fernandez sa 234 poena, Ogura ima 232, a treći je Aron Kane koji je ostao na 177 poena, čime je svoje šanse za osvajanje titule sveo na minimum.

 

 

Izan Gevara je pobednik u Moto 3 kategoriji posle vrlo lošeg početka jer je Španac tokom jutrošnjeg zagrevanja pao i oštetio svoj motocikl, koji su mehaničari uspeli da poprave do starta. Pobednik i na prošloj trci u Aragonu krenuo je sa devete pozicije, i od samog početka napredovao, da bi se tokom trke na čelu izdvojila grupa od četiri vozača u kojoj su pored Fernandeza bili Sasaki, Fođa i Masija. Osvajač pol pozicije Tacuki Suzuki izleteo je sa staze u petom krugu, čime su se raspršile nade vozača Leoparda da bi mogao da dođe do trijumfa.

 

 

Četiri kruga pre kraja Fernandez preuzima vođstvo, a Masija završava kraj staze. Denis Fođa je na kraju bio drugi sa samo pola sekunde zaostatka, a Ajumu Sasaki treći. Fernandezov klupski kolega i najveći konkurent za titulu Serhio Garsija zauzeo je četvrto mesto, čime se bodovna razlika povećala u korist Fernandeza, koji sada ima 45 poena prednosti.

Sedamnaesta trka šampionata vozi se u nedelju 2. oktobra na stazi u Tajlandu.

 

 

 

Ostavite komentar