Sport > Ostali sportovi

OGLASILA SE SRPSKA ATLETIČARKA! Evo šta Ivana Španović kaže o promeni pravila u njenoj disciplini!

Prema tom predlogu skok bi se merio od mesta na kome svaki atletičar ili atletičarka započnu skok do mesta na kome se spuste u pesak

Izvor: K1info

Autor: Ognjen Nestorović

20/02/2024 > 20:34

podeli vest:

OGLASILA SE SRPSKA ATLETIČARKA! Evo šta Ivana Španović kaže o promeni pravila u njenoj disciplini!
Foto: Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader


Srpska atletičarka Ivana Španović saopštila je danas da se protivi promeni pravila u disciplini u skoku udalj.

Pojedini svetski mediji su objavili da čelnici Međunarodne atletske federacije planiraju da ispitaju novi način merenja skoka udalj.

Prema tom predlogu skok bi se merio od mesta na kome svaki atletičar ili atletičarka započnu skok do mesta na kome se spuste u pesak. U tom slučaju ne bi bilo prestupa već bi se svaki skok računao.

"Najveći problem je što ljudi koji menjaju pravila ovog sporta su upravo oni koji nikada nisu imali kontakt sa ovim sportom. Menjaju pravila igre bez konsultacija sa onima koji čine da sport postoji. Ignorišu njihove stavove, ne poštuju njihovo mišljenje i ignorišu probleme zbog kojih se povređuju. Troše se ogromne svote novca da se privuče pažnja na sport, a ignoriše se sve na čemu se zasniva", napisala je Ivana Španović na Instagramu.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Srpska atletičarka je navela "da veruje da fokus na sponzorstvima i na televizijskim prenosima ne bi trebalo da ide nauštrb integriteta sporta".

"Bilo bi sjajno pronaći balans između promocije sporta i očuvanja njegovih osnovnih vrednosti. Zar ne možemo svi da budemo uključeni u nešto što nas se tiče? Imamo li pravo na takmičenje na kome se ne plašimo klizavih dasaka, besmislenog određivanja poslednjeg kontakta sa podlogom ili laserskog merenja odraza, menjanja broja pokušaja, a u istom TV prenosu da prikažu skokove samo nekolice, uz mnogo sreće? Šta se onda nudi gledaocu kao opcija?", upitala je Ivana Španović.

 "Da se takmičenje još više obesmisli, oduzimajući svima pravo na faktor sreće? Možda trka na 100 metara bez sudije? Svako može da startuje kad mu odgovara, pa ko ima najbolje vreme neka bude pobednik. Da apsurd bude veći, klizave daske ostaju...", dodala je srpska atletičarka.

Ivana Španović je aktuelna svetska šampionka u skoku udalj.

"Umesto da pokušavamo da ovaj sport učinimo popularnijim, ne žrtvovanjem njegove autentičnosti, svi bi trebalo da se fokusiramo na edukaciju javnosti o njegovoj autentičnosti i lepoti. Trebalo bi da pokažemo veštine i talente svih sportista, a ne samo nekolicine odabranih i da damo gledaocima priliku da cene raznolikost sporta", zaključila je srpska atletičkara.

 Svetski mediji su objavili da su u planu testiranja u naredne dve godine. Takođe, navodi se da bi, ako testiranja budu uspešna, novo pravilo u skoku udalj trebalo da se uvede na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 2028. godine.

 

Ostavite komentar