Sport > Ostali sportovi

USPESI SRPSKIH SPORTISTA kroz 2023. godinu, šta je sve obeležilo godinu za nama (III deo)

Najveću radost kao i gotovo svake godine donose nam naši sportisti, koji su i u 2023. godini bili veoma uspešni

Izvor: K1info

01/01/2024 > 13:05

podeli vest:

USPESI SRPSKIH SPORTISTA kroz 2023. godinu, šta je sve obeležilo godinu za nama (III deo)
Foto: K1info/Unsplash.com/Freepik


SEPTEMBAR

Verujemo da bi, kada bi nekome trebalo da dočarate koliko su Srbi zaista dobri sportisti, bilo dovoljno samo da im prikažete sažetak devetog meseca u 2023. godini. U Njujorku, Novak Đoković po četvrti put u karijeri osvojio je US Open, u četvrtoj sezoni u kojoj je igrao sva četiri Grend Slem finala. Naravno, kada mu dozvole da na svima njima i nastupi.

U Manili, iako bez nekolicine najboljih igrača i sa nikada manje pompe, srpski košarkaši rušili su sve redom na putu do finala Svetskog prvenstva, ali su ipak zamalo ostali bez toliko željenog zlata. Na tom putu, Boriša Simanić ostao je bez bubrega, ali je zajedno sa svojim drugovima zauvek ušao u srca svih iskrenih zaljubljenika u sport. Iliti, kao što bi rekao selektor Svetislav Kari Pešić SVI ZA JEDNOG, JEDAN ZA SVI.

Srpske odbojkašice takođe su stale na korak do trona na Evropskom prvenstvu, ali ih to nije sprečilo da se samo nekoliko dana kasnije pregrupišu i plasiraju na Olimpijske igre u Parizu. Poput Ivane Španović, i basketaši su objedili titule – ovoga puta trojkom kapitena Stojačića, dok je Stevan Mićić na Svetskom prvenstvu u rvanju u Beogradu postao šampion sveta, uz još četiri bronzane medalje naših boraca.

Koliko Srbija voli i ceni svoje šampione još jednom je bilo jasno ispred čuvenog balkona. Ako se pitate koliko njima to znači, dovoljno pokazuju suze najboljeg tenisera sveta zajendo sa ostalim sportistima...

OKTOBAR

Krajem ovog meseca, dobili smo najperspektivniju mladu atletičarku Evrope. Ćerka proslavljenog atletičara Dragutina Topića, Angelina, proglašena je za zvezdu u usponu od strane evropske atletike. 

A takođe smo na kraju desetog meseca u godini gledali dva košarkaška večita derbija, u Evroligi i Aba ligi u razmaku od smao 4 dana. Partizan je na oba slavio, u elitnom takmičenju rezultatom 88:86, i u regionalnom takmičenju 98:87.

NOVEMBAR

Čekanju od 24 godine napokon je došao kraj, dosta traumatičnije nego što smo to želeli, ali najvažnije svakako jeste da ćemo naše fudbalere napokon gledati na Evropskom prvenstvu. Dramatičnim remijem sa Bugarskom, izabranici selektora Dragana Stojkovića Piksija izborili su predugo čekanu vizu za EURO.

Novak Đoković nastavio je da radi đokovićevske stvari. Trešnjicu na vrhu torte, u obliku broja 400 – koja simbolizuje prvog i jednog igrača sa tim brojem nedelja na prvom mestu ATP liste, predstavilo je osvajanje Završnog Mastersa u Torinu. Nećete verovati, rekordni sedmi put. Kao krunu osme sezone koju završava kao najbolji igrač planete. Kao niko nikada pre...

Da nam pregled godine ne prođe bez rvanja pobrinuli su se Nemanja Majdov – novi šampion Evrope, i Marica Perišić vicešampionka Starog kontinenta. Svakako ne bismo smeli ni da zaboravimo naše sjajne kik-boksere – koji su nam sa Svetskog prvenstva u Portugalu doneli čak 11 medalja – četiri zlatne, četiri srebrne i tri bronzane.

A neverovatan uspeh ostvarili su šahisti na ekipnom evropskom prvenstvu, gde u uzeli zlatnu medalju. Ono što nisu uspeli jugoslovenski velemajstori, jeste šahovska reprezentacija Srbije u sastavu Aleksej Sarana, Aleksandar Predke, Robert Markuš, Aleksandar Inđić i Velimir Ivić, na čelu sa selektorom Miodragom Perunovićem. Na šampionatu u Budvi, naši momci osvojili su istorijsku titulu prvaka Evrope, da bi tačku stavio spomenuti Sarana – upisavši se u istoriju šaha zlatnim slovima: kao prvi i jedini igrač koji je u jednoj kalendarskoj godini tri puta postao šampiona Starog kontinenta...

Krajem ovog meseca odigrala se završnica Dejvis kupa u Malagi, gde su naši teniseri nažalost ostali bez pehara, pošto su u polufinalu, u odlučujućem meču u dublu, poraženi od Italije koja je i osvojila takmičenje.

DECEMBAR

Da će se i u budućnosti pratiti tenis u Srbiji uverio nas je Hamad Međedović – osvajanjem završnog turnira za mlade igrače. Sa maksimalnih pet pobeda stigao je do prestižnog trofeja i tako još jednom najavio da je spreman za proboj u sam vrh svetskog tenisa

20. decembra konačno je odigran i prvi derbi u fudbalu. Na stadionu Partizana, Parni valjak je sa 2:1 savladao Crvenu zvezdu i tako jesenji deo šampionata završio na prvom mestu.

A dali ste sumnjali ko je najbolji sportista sveta? Pa naravno, Novak Đoković. Prestžni francuski časopis, Lekip, proglasio je srpskog tenisera za najboljeg sportistu planete za 2023. godinu!

I dalje niste sigurni? Dileme zaista ne sme da bude – SRBIJA JE ZEMLJA ŠAMPIONA!

Ostavite komentar