Sport > Ostali sportovi

NOVOPAZARCU Elzanu Bibiću pobeda i rekord Beogradskog POLUMARATONA

Momak iz Novog Pazara je oborio rekord staze, koji je bio u vlasništvu Marokanca Mohameda El Gauzanija

Izvor: K1info/Tanjug

26/11/2023 > 13:34

podeli vest:

NOVOPAZARCU Elzanu Bibiću pobeda i rekord Beogradskog POLUMARATONA
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Atletičar iz Srbije Elzan Bibić pobednik je četvrtog Beogradskog polumaratona, koji je danas održan u glavnom gradu Srbije.

Bibić je obeležio četvrto izdanje Beogradskog polumaratona na kojem je po izuzetno hladnom vremenu učestvovalo rekordnih 4.080 takmičara iz 42 države. Reprezentativac Srbije pobedio je u trci na 21,095 kilometara sa vremenom jedan sat, dva minuta i 15 sekundi.

Momak iz Novog Pazara je oborio rekord staze, koji je bio u vlasništvu Marokanca Mohameda El Gauzanija, koji je prošle godine štopericu zaustavio na jedan sat, dva minuta i 43 sekunde. 

Bibiću su nedostajale samo četiri sekunde i da obori državni rekord u polumaratonu, koji je ostao u vlasništvu Janka Benše iz 1998. godine i iznosi jedan sat, dva minuta i 11 sekundi.

El Gauzani je današnju trku završio na drugom mestu. On je ostvario vreme jedan sat, dva minuta i 57 sekundi. Treći je bio Čileanac Karlos Martin Dijaz, koji je ostvario vreme od jedan sat, tri minuta i 53 sekunde.

- Očekivao sam i hladnije vreme tako da mi je tokom trke bilo prijatno. Od starta sam krenuo jako praćen prošlogodišnjim ponednikom El Gauzanijem iz Maroka. Staza je veoma zahtevna ali i lepa, jer vodi kroz predivne delove Beograda, moram da priznam da sam uživao sam. Pred kraj sam bio siguran da ću oboriti državni rekord i previše sam se opustio u posldnjih 200 metara. Nije mi žao, jer sam na ovako zahtevnoj stazi pokazao da sam spreman i za daleko bolji rezultat. Morao sam nešto da ostavim i za sledeću godinu - rekao je posle trke Bibić.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

U ženskoj konkurenciji trijumfovala je Kenijka Tereza Omoza, koja je došla u glavni grad Srbije sa najboljim rezultatom. Ona je pobedila sa vremenom 72 minuta i 38 sekundi. Kavalina Nahimana iz Burundija kasnila je za pobednicom 16 sekundi, dok je još jedna Kenijka Silvija Meduga osvojila treće mesto. Ona je ostvarila vreme od 77 minuta i šest sekundi.

U trci na 10 kilometara u konkurenciji muškaraca slavio je Đuro Borbelj, predstavnik Srbije, sa rezultatom 31:11 minuta. Drugi je bio Vjačešlav Sokolov iz Rusije (31:55), a kao treći  je na postolju završio Uroš Gutić (32:50).

Na istoj distanci u konkurenciji dama prva kroz cilj je prošla Milica Tomašević iz Srbije (36:49). Bugarka Emi Pamela osvojila je drugo mesto (37:47), dok je treća bila Tea Božinovska iz Makedonije (37:51).

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

Osim polumaratonske i trke na 10 kilometara, održana je i Sava osiguranje porodična trka na 2,3 kilometra koje je imala humanitarni karakter, a sve donirana sredstva namenjana su Humanitarnoj organizaciji "Dečje srce".

- Ovako masovna trka daje nam podstrek da nastavimo dalje i da sledeće godine ove brojke budu još bolje. Fokus će i u budućnosti biti na zadovoljstvu svih naših trkača i jednistvenom ugođaju koje nude trke u organizaciji Beogradskog maratona - istakao je direktor Beogradskog maratona Darko Habuš.

- Bibić je bio blizu obaranja državnog rekorda, i ostali elitni takmičari su opravdali očekivanja po veoma hladnom vremenu pa i iz tog takmičarskog aspekta možemo da budemo zadovoljni. Veoma mi je drago da je i ovaj događaj poprimio značajan međunarodni karakter, a za nas je svakako najvažnije da smo za ovih godinu i po dana vratili poverenje trkačke zajednice u Srbiji i to je ono što nas sve čini ponosnim - zaključio je Habuš.

Beogradskim polumaratonom, koji je održan u organizaciji Beogradskog maratona pod pokroviteljstvom Grada Beograda i uz podršku Srpskog atletskog saveza stavljena je tačka na ovogodišnju trkačku sezonu u Srbiji.

 

Ostavite komentar