Sport > Ostali sportovi

Maks FERSTAPEN posle pobede na VN Brazila: UŽIVAM u trenutku, nadam se da ćemo OSTVARITI još jednu ili dve pobede

Holandski šampion trijumfovao je na stazi Interlagos i oborio rekord iz 1952. godine koji je držao Alberto Askari

Izvor: K1info

06/11/2023 > 09:46

podeli vest:

Maks FERSTAPEN posle pobede na VN Brazila: UŽIVAM u trenutku, nadam se da ćemo OSTVARITI još jednu ili dve pobede
Foto: Tanjug/AP Photo/Andre Penner


Maks Ferstapen je oborio F1 rekord Alberta Askarija, koji je imao najveći procenat pobeda u jednoj sezoni.

Trostruki svetski šampion ostvario je rekordnu 17. pobedu u 20 trka na Velikoj nagradi Brazila, čime je nadmašio prethodni Askarijev rekord, koji je ostao nepromenjen 71 godinu.

Bez obzira šta će se dogoditi u preostale dve trke u Las Vegasu i Abu Dabiju, Ferstapen završava godinu sa procentom pobeda od najmanje 77,27% - nadmašujući Askarijevih 75%, postavljenih kada je ostvario šest pobeda iz osam trka 1952. godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andre Penner

 

Kao rezultat toga, Ferstapen je već ostvario najdominantniju sezonu u istoriji F1.

- Kada sam došao u Formulu 1 nisam pomišljao da moram imati rekord od 75 odsto u sezoni, ovakve stvari se dešavaju kada sve funkcioniše zaista dobro - izjavio je Ferstapen.

- Osećam se dobro u bolidu, vrlo je konkurentan, a tim retko pravi greške. To znači da možete imati sezonu kao što je mi imamo.

- Za mene je ovo samo uživanje u trenutku i pokušaj da maksimalno iskoristim svaku priliku - završio je Ferstapen.

Tokom kruga za zagrevanje viđena je neuobičajena situacija kada je Šarl Lekler sa svojim Ferarijem završio u zaštitnoj ogradi. Ispostavilo se da je do toga doveo kvar na hidraulici, ali za Leklera je trka bila završena i pre nego što je počela.

Početak trke doneo je dosta uzbuđenja. Ferstapen je krenuo sa pol pozicije, a odličan start imao je Lando Noris koji se probio na drugu poziciju. Ali tokom borbe za pozicije došlo je do kontakta između Nika Hulkenberga i Aleksa Albona. Albon je potom udario u drugi Hassov bolid, kojim je upravljao Kevin Magnusen, i oba vozača su završila kraj staze.

Delovi bolida rasuli su se na sve strane, a najgore su prošli Oskar Pjastri iz Meklarena i Danijel Rikardo iz Alfa Taurija, u čiji je zadnji stabilizator udarila guma sa jednog od bolida. Nakon ovoga, istaknuta je crvena zastava.

Trka je posle prekida restartovana, a mehaničari Pjastrija i Rikarda uspeli su tokom pauze da poprave bolide i oni su startovali iz pit lejna.

Ubrzo posle starta izdvojili su se Ferstapen i njegov pratilac Lando Noris, koji je pokušao da preotme Holanđaninu vodeću poziciju, ali je svetski šampion pokazao da trenutno ipak nema dostojnog konkurenta.

Odlično je vozio Serhio Perez, uspevši da obiđe takmičare Mercedesa Rasela i Hamiltona koji su imali dosta problema sa pneumaticima tokom čitave trke.

Perez i Alonso su pred kraj trke ušli u borbu za podijum, a Meksikanac je iz kruga u krug pokušavao da pretekne odličnog Španca u Aston Martiju. U pretposlednjem krugu, Perez konačno uspeva da obiđe Alonsa, ali španski veteran vraća poziciju i na kraju trijumfuje sa 0,053 sekundi prednosti ispred Pereza.

Posle trke, Perez je izjavio:

- Bila je to intezivna borba. Sve smo probali. Nažalost, nismo uspeli. Fernando je ovo zaslužio. Imali smo fer borbu, do krajnjih granica. Ovo je nešto iz čega mnogi vozači mogu da nauče.

Foto: Tanjug/AP Photo/Marcelo Chello

 

Kao peti kroz cilj je prošao Lens Strol, dok je Karlos Sainc bio šesti. Poene su još osvojili Pjer Gasli, Luis Hamilton, Juki Cunoda i Esteban Okon.

Posle VN Brazila Maks Ferstapen ima 524 boda. Na drugom mestu je Serhio Perez sa 258, a trećeplasirani Luis Hamilton je sakupio 226 poena. Alonso ima 198 bodova, dok se Lando Noris približio na samo tri poena i dve trke pre kraja ima 195.

U poretku konstruktora daleko ispred svih je Red Bull sa 782 boda. Drugoplasirani Mercedes ima 382, dok je Ferari na trećem mestu sa 362 poena.

Pretposlednja trka za VN Las Vegasa vozi se 19. novembra.

Ostavite komentar