Sport > Ostali sportovi

F1 kvalifikacije VN Katara: Maksu FERSTAPENU pol pozicija, Landu NORISU poništen krug i drugo mesto

Vozačima Meklarena poništeni su rezultati zbog izlaska van granica staze, pa su se na drugom i trećem mestu našli takmičari Mercedesa

Izvor: K1info

06/10/2023 > 20:36

podeli vest:

F1 kvalifikacije VN Katara: Maksu FERSTAPENU pol pozicija, Landu NORISU poništen krug i drugo mesto
Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit, Pool


Vozač Red Bulla Maks Ferstapen bio je najbrži u kvalifikacijama za Veliku nagradu Katara koja se vozi na stazi Lusail. On je postavio najbolje vreme na stazi dužine 5,419 km, odvezavši krug za 1:23,778.

Drugi je bio Džordž Rasel iz ekipe Mercedes, koji je bio sporiji za 0,441 sekundi, dok je treća startna pozicija pripala njegovom klupskom kolegi Luisu Hamiltonu, zaostavši 0,527 sekundi za prvoplasiranim. Maks je najbolji rezultat postavio već prilikom prvog izlaska na novom setu mekih pneumatika.

Krugovi su poništeni takmičarima Meklarena Landu Norisu i Oskaru Pjastriju koji su izašli van granica staze.

Fernando Alonso će startovati sa četvrte pozicije, dok su u trećem startnom redu Šarl Lekler iz Ferarija i Oskar Pjastri iz Meklarena. Kao sedmi će krenuti Pjer Gasli, a društvo u četvrtom startnom redu će mu praviti klupski kolega iz Alpine Esteban Okon.

Valteri Botas iz Alfa Romea priredio je najveće iznenađenje plasmanom u Q3 deo i on će startovati sa devete pozicije, dok je deseta pripala Landu Norisu iz Meklarena koji nije ni imao vreme zbog poništenih krugova.

U Q1 delu kvalifikacija Luis Hamilton je rizikovao sa jednim izlaskom na stazu i tu sesiju je završio na 14. mestu, a u Q2 nisu se plasirali Logan Sardžent, Lens Strol, Lijam Loson, Kevin Magnusen i Guanju Džou.

Za razliku od prvog dela kvalifikacija, Hamilton je Q2 završio kao najbrži ispred Maksa Ferstapena, ali je Holanđanin svoj najbolji krug odvezao na korišćenom setu pneumatika. U Q3 nisu prošli Juki Cunoda, pobednik VN Singapura Karlos Sainc, Serhio Perez kome je poništen krug, Aleks Albon i Niko Hulkenberg.

Sutra u 15:00 časova voze se kvalifikacije za sprint trku koja je na programu u 19:30 sati. Glavna trka vozi se u nedelju od 19:00 časova.

Ostavite komentar