Sport > Ostali sportovi

MotoGP: Horhe MARTIN ponovio sjajnu vožnju iz sprinta i TRIJUMFOVAO u Mizanu, povređeni Peko Banjaja ponovo TREĆI

Kao četvrti kroz cilj prošao je test vozač KTM-a i MotoGP legenda Dani Pedrosa koji je na trci učestvovao sa specijalnom pozivnicom

Izvor: K1info

10/09/2023 > 17:25

podeli vest:

MotoGP: Horhe MARTIN ponovio sjajnu vožnju iz sprinta i TRIJUMFOVAO u Mizanu, povređeni Peko Banjaja ponovo TREĆI
Foto: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni


Vozač Pramaka Horhe Martin pobednik je VN San Marina i Riminija koja je vožena na na stazi "Marko Simončeli" u Mizanu. On je 27 krugova odvezao u vremenu 41:33,421, što je njegov drugi trijumf u ovogodišnjem šampionatu. Martin je takođe pobedio na jučaerašnjoj sprint trci, čime je ovog vikenda osvojio maksimalnih 37 (12+25) poena.

Marko Beceki iz Mooney VR46 tima bio je drugi sa zaostatkom od 1,350 sekundi, dok je treće mesto pripalo Frančesku Banjaji, koji je u specijalnim bojama svog Dukatija bio sporiji od pobednika za 3,812 sekundi.

Foto: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni

Frančesko Banjaja (Dukati)

Horhe Martin iskoristio je pol poziciju i poveo na startu trke ispred Banjaje, Becekija, Pedrose i Bindera.

Južnoafrikanac u drugom krugu upeva da pretekne MotoGP legendu i test vozača KTM-a Danija Pedrosu, koji je sa specijalnom pozivnicom učestvovao na ovoj trci. U šestom krugu Beceki uspeva da pretkne Banjaju, ali u krivini ulazi preširoko i Dukatijev vozač vraća se na drugo mesto i poteru za Martinom.

Binder u devetom krugu pravi grešku, ali posle izletanja uspeva da se vrati u trku, a na četvrtom mestu ponovo se našao Pedrosa. U sledećem krugu dolazi do incidenta između Džeka Milera i Mikelea Pira koji u Dukatiju menja povređenog Eneu Bastijaninija, dok Đoan Mir u 11. krugu završava trku još jednim izletanjem.

Sedamnaesti krug donosi prednost od sedam desetinki vodećem Martinu, a dva kruga kasnije Beceki uspeva da pretekne Banjaju koji je pre samo sedam dana imao težak incident kada mu je posle pada motociklom preko nogu prešao Bred Binder. Ovo je bio i konačan plasman prvoplasiranih - Martin, Beceki, Banjaja, Pedrosa.

Peti je bio Maverik Vinjales iz Aprilije, šesti Migel Oliveira iz RNF Aprilije, dok je Mark Markes iz Honde trku završio kao sedmi. Poene su još osvojili Raul Fernandez, Luka Marini, Žoan Zarko, Aleks Markes, Aleš Espargaro, Fabio Kvartararo, Bred Binder i Franko Morbideli.

U šampionatu vodi Frančesko Banjaja koji ima 283 boda, dok je Horhe Martin sakupio 247. Treći je Marko Beceki sa 218, dok Bred Binder ima 173.

U Moto2 kategoriji do svoje pete ovogodišnje pobede došao je vodeći u šampionatu Pedro Akosta iz Red Bull KTM Ajo tima.

On je u trijumfovao ispred Ćelestina Vijetija, koji je bio sporiji od pobednika za 6,305 sekundi. Alonso Lopez trku je završio kao trećeplasirani sa zaostatkom od 9,989 sekundi.

Četvrto mesto pripalo je Toniju Arbolinu, Ai Ogura bio je peti, dok je Somkijat Čantra zauzeo šesto mesto.

Čak devet vozača nije završilo trku, a među njima je bio i Lukas Tulović.

U šampionatu vodi Pedro Akosta sa 211 bodova, dok Toni Arbolino ima 177. Treći je Džejk Dikson sa 146, dok je četvrtoplasirani Aron Kane sakupio 116 poena.

U još jednom dramatičnom završetku trke u Moto3 kategoriji trijumfovao je kolumbijski takmičar David Alonso. Vozaču GASGAS Aspar tima ovo je treća pobeda u ovogodišnjem šampionatu, a prethodno je trijumfovao na prošlonedeljnoj VN Katalonije.

Đaume Masija iz Leoparda bio je drugi, sa zaostatkom od svega 0,036 sekundi, a treći je Deniz Ondžu iz Red Bull KTM Ajo tima koji je bio sporiji za 0,234 sekundi.

Lider Šampionata Danijel Olgado startovao je iz trećeg reda kao osmi i na početku se probio na šestu poziciju, ali tokom trke nije imao tempo zbog čega je završio na 16. mestu, ostavši bez poena.

U generalnom plasmanu i dalje vodi Olgado koji ima 161 poen, Ajumu Sasaki je drugi sa 157, dok je Đaume Masija sakupio 149 bodova. Četvrtoplasirani je Deniz Ondžu sa 144 poena, a petoplasirani David Alonso ima 140.

Trinaesta trka šampionata za Veliku nagradu Indije vozi se u nedelju 24. septembra na stazi Bud, smeštenoj nedaleko od Nju Delhija, koja je bila domaćin trka Formule 1 od 2011. do 2013.

Ostavite komentar