Sport > Ostali sportovi

Formula 1: Maks Ferstapen TRIJUMFOVAO u dramatičnoj trci za VN Holandije, KIŠA dovela do PREKIDA

Holandski šampion je devetim uzastopnim trijumfom izjednačio rekord koji je postavio Sebastijan Fetel 2013. godine

Izvor: K1info

27/08/2023 > 18:29

podeli vest:

Formula 1: Maks Ferstapen TRIJUMFOVAO u dramatičnoj trci za VN Holandije, KIŠA dovela do PREKIDA
Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong


Maks Ferstapen pobednik je dramatične trke za VN Holandije koja je vožena u Zandvortu. Ovo je jedanaesti trijumf Ferstapena u ovogodišnjem šampionatu i 46. u karijeri, kao i 14. uzastopna pobeda ekipe Red Bull.

Kao drugi kroz cilj sa zaostatkom od 3,744 sekundi prošao je veteran Fernando Alonso iz Aston Martina, dok je treći bio Alpinin takmičar Pjer Gasli, koji je do podijuma došao zahvaljujući kazni od 5 sekundi koju je Serhio Perez dobio zbog prekoračenja brzine u boksu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Fernando Alonso (Aston Martin), Maks Ferstapen (Red Bull) i Pjer Gasli (Alpina)

Za uzbudljiv početak trke pobrinula se kiša koja je počela da pada već u prvom krugu. Svi vozači startovali su na gumama za suvo, a prvi je reagovao Serhio Perez koji se posle promene vrlo brzo našao na čelu trke.

Drugoplasirani Maks Ferstapen posle zamene pneumatika kasnio je za Perezom deset sekundi, ali su vozači ponovo počeli da ulaze u boks i menjaju gume u 11. krugu jer se staza prosušila. Maks je sa svakim krugom smanjivao Perezovu prednost i, pošto je u 13. krugu otišao na promenu guma pre klupskog kolege, uspeo je da vrati prvu poziciju.

Šesnaesti krug bio je kraj trke za Logana Sardženta iz Vilijamsa koji je kao i na jučerašnjim kvalifikacijama završio u ogradi, zbog čega je na stazu izašlo vozilo bezbednosti.

Značajnijih promena među vodećim nije bilo do 61. kruga kada je ponovo počela da pada kiša, a prvi ponovo reaguju iz Red Bulla, ali su Pereza dočekali nespremni zbog čega se duže zadržao u boksu.

Maks Ferstapen stvalja gume za promenljive uslove, a u 63. krugu Perez se našao van staze što je iskoristio Fernando Alonso koji je preuzeo drugu poziciju.

Vodeći Ferstapen još jednom odlazi u boks da bi stavio gume za kišu zbog pljuska, a Guanju Džou u teškim vremenskim uslovima izleće sa staze, nakon čega je usledio prekid trke.

Nastavak trke započeo je iza vozila bezbednosti, koja je restartovana posle dva kruga, a sudije su kaznile Čeka Pereza sa 5 sekundi zbog prekoračenja brzine u boksu. Ovo je omogućilo Pjeru Gasliju da se nađe na podijumu, a Perez je trku završio kao četvrti.

Poene su još osvojili Karlos Sainc, Luis Hamilton, Lando Noris, Aleks Albon, Oskar Pjastri i Esteban Okon.

Najbrži krug trke odvezao je Fernando Alonso.

Posle VN Holandije Maks Ferstapen ima 339 bodova, Serhio Perez je drugi sa 201, dok je Fernando Alonso treći sa 168 osvojenih poena. Luis Hamilton na četvrtom mestu ima 156, dok je petoplasirani Karlos Sainc sakupio 102.

U poretku konstruktora ubedljivo vodi ekipa Red Bula sa 540 poena, drugi je Mercedes sa 255, dok trećeplasirani Aston Martin ima 215, četranest bodova više od Ferarija. Meklaren je peti sa 111 bodova.

Naredna trka šampionata vozi se za nedelju dana na legendarnoj Monci kada je na redu VN Italije.

Ostavite komentar