Sport > Ostali sportovi

F1 kvalifikacije za VN Holandije: Maks Ferstapen OSVOJIO POL u Zandvortu, četiri RAZLIČITA TIMA u prva dva reda

Najneprijatnije iznenađenje kvalifikacija predstavlja trinaesta pozicija Luisa Hamiltona iz ekipe Mercedes

Izvor: K1info

26/08/2023 > 17:07

podeli vest:

F1 kvalifikacije za VN Holandije: Maks Ferstapen OSVOJIO POL u Zandvortu, četiri RAZLIČITA TIMA u prva dva reda
Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong


Vozač Red Bulla Maks Ferstapen nije dozvolio iznenađenje u kvalifikacijama za Veliku nagradu Holandije koja se vozi u Zandvortu. On je postavio najbolje vreme na stazi dužine 4,259 km, odvezavši krug za 1:10,567. Drugi je bio Lando Noris iz ekipe Meklaren, koji je bio sporiji za 0,573 sekundi, dok je treće startno vreme postavio Džordž Rasel iz Mercedesa, zaostavši 0,727 sekundi za prvoplasiranim. Poređenja radi, Ferstapen je prošle godine uzeo pol sa rezultatom 1:10,342.

Aleks Albon iz ekipe Vilijamsa bio je četvrti, dok će iz trećeg startnog reda krenuti španski dvojac Fernando Alonso i Karlos Sainc. Drugi vozač Red Bulla Serhio Perez imao je sedmo vreme, dok je osmi bio Oskar Pjastri iz Meklarena.

Treći deo kvalifikacija dva puta je prekidan, najpre zbog izletanja Logana Sardženta iz Vilijamsa, a četiri minuta pre kraja u ogradi je završio i Ferarijev vozač Šarl Lekler.

Q1 deo kvalifikacija vožen je na mokroj stazi zbog čega su svi vozači izašli na gumama za promenljive vremenske uslove, a koliko je bilo teško upravljati bolidima najbolje govori podatak da je Maks Ferstapen prilikom prvog izlaska napravio grešku, nakon čega je svojoj ekipi radio vezom poručio da bolid uopšte nema prijanjanje.

Najbolji u Q1 bio je Aleks Albon ispred Maksa Ferstapena, a u Q2 deo nisu se plasirali Lijam Loson, koji menja povređenog Danijela Rikarda, Valteri Botas, Kevin Magnusen, Esteban Okon i Guanju Džou.

Tokom ovog dela kvalifikacija umalo nije došlo do incidenta između Karlosa Sainca i Oskara Pjastrija. Španski vozač se požalio da nije video Pjastrija prilikom izlaska iz boksa, koji je morao svojim bolidom delimično da izađe van granica staze kako bi izbegao Španca.

Q2 deo je doneo nešto bolje uslove za vožnju, ali se i dalje nijedan vozač nije usudio da izađe na penumaticima za suvo. Maks Fertapen je završio sesiju kao najbrži, a u Q3 deo nisu prošli Niko Hulkenberg, Juki Cunoda, Luis Hamilton, Pjer Gasli i Lens Strol.

Trka za Veliku nagradu Holandije na programu je sutra u 15:00.

Ostavite komentar