Sport > Ostali sportovi

MotoGP VN Austrije: Frančesko Banjaja BEZ KONKURENCIJE na Red Bull Ringu

Mark Markes je tek na desetoj Velikoj nagradi ovogodišnjeg šampionata stigao do cilja u glavnoj trci

Izvor: K1info

20/08/2023 > 16:11

podeli vest:

MotoGP VN Austrije: Frančesko Banjaja BEZ KONKURENCIJE na Red Bull Ringu
Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong


Vozač Dukatija Frančesko Banjaja pobednik je VN Austrije koja je vožena na Red Bull Ringu. Aktuelni svetski šampion je 28 krugova odvezao u vremenu 42:23,315, što je njegova peta pobeda u ovogodišnjem šampionatu. Banja je ovim krunisao savršen vikend jer je u Spilbergu ostvario pol poziciju i pobedu u sprintu.

KTM-ov takmičar Bred Binder ponovio je jučerašnju dobru vožnju i ponovo bio drugi, dok je treće mesto pripalo Marku Becekiju iz Mooney VR46 tima.

Banjaja je poveo trku, a Maverik Vinjales je reprizirao loš start iz sprinta, našavši se na desetom mestu. Dukatijevog šampionata pratili su Bred Binder, Džek Miler, Aleks Markes, Luka Marini i Marko Beceki.

Međutim, Banjaja i Binder su na početku trećeg kruga imali prednost od jedne sekunde pred pratiocima, a Italijan je postavio vreme od 1:29,840 što je bio novi rekord staze u trci.

Džeka Milera su pretekli Aleks Markes, Luka Marini i Marko Beceki i najinteresantnija borba do kraja trke vodila se između trojice takmičara Dukatija. Beceki je dva puta pokušao da pretekne Markesa u prvoj krivini, da bi konačno u 22. krugu uspeo da obiđe vozača Gresinija, a četiri kruga kasnije pretekao ga je i drugi vozač Mooney VR46 Luka Marini, kojem je ovo donelo četvrto mesto dok je mlađi Markes morao da se zadovolji petim.

Maverik Vinjales bio je šesti, a među prvih deset su još Horhe Martin, Fabio Kvartararo, Aleš Espargaro i Enea Bastijanini.

Mark Markes je dvanaestim mestom konačno uspeo da završi svoju prvu ovogodišnju gran pri trku, čime je uknjižio četiri poena, dok je Džek Miler bio tek petnaesti.

Frančesko Banjaja posle VN Austrije ima 251 bod, dok je Horhe Martin sakupio 189. Treći je Marko Beceki sa 183, a Bred Binder ima 160.

U Moto2 kategoriji do svoje prve pobede od 2022. godine došao je italijanski takmičar Ćelestino Vijeti. On je trijumfovao ispred vodećeg u šampionatu Pedra Akoste, koji je bio sporiji od pobednika za 1,435 sekundi. Ai Ogura trku je završio kao trećeplasirani sa zaostatkom od 5,189 sekundi.

Četvrto mesto pripalo je Džejku Diksonu, Somkijat Čantra bio je peti, dok najveći konkurent za titulu Pedru Akosti, Toni Arbolino, nije mogao bolje od šestog mesta.

Lukas Tulović je desetim mestom osvojio 6 poena.

U šampionatu vodi Pedro Akosta sa 176 bodova, dok Toni Arbolino zaostaje 12 poena za prvoplasiranim i sada ima 164. Treći je Džejk Dikson sa 117, dok je četvrtoplasirani Aron Kane sakupio 99 poena.

U Moto3 kategoriji trijumfovao je turski takmičar Denis Ondžu. Vozaču ekipe Red Bull KTM Ajo ovo je druga pobeda u ovogodišnjem šampionatu.

Ondžu je startovao kao trećeplasirani i trijumfovao bukvalno u poslednjoj krivini, pretekavši Danijela Olgada iz Red Bull KTM Tech3 tima, koji je kroz cilj prošao sa zaostatkom od samo pet hiljaditih delova sekunde. Treći je bio Ajumu Sasaki, dok je četvrti njegov klupski kolega Kolin Vijer.

U generalnom plasmanu vodi Danijel Olgado koji ima 161 poen, Ajumu Sasaki je drugi sa 135, dok je današnji pobednik Deniz ondžu sakupio 124 boda. Četvrtoplasirani je Ivan Ortola sa 118 poena, a Đaume Masija je ostao na 109 bodova posle današnjeg odustajanja.

Jedanaesta trka šampionata za Veliku nagradu Katalonije vozi se u nedelju 3. septembra na stazi Katalunja kraj Barselone.

Ostavite komentar