Sport > Ostali sportovi

Da li je igranje VIDEO IGRICA sport ili NE? Rasprave nikad žešće, ali - sve je POPULARNIJI, a o ZARADI i da ne pričamo

Osnovana je i eSport liga koja okuplja takmičare sa područja Balkana i ima najveći nagradni fond u ovom delu Evrope

Izvor: K1info

16/08/2023 > 11:25

podeli vest:

Da li je igranje VIDEO IGRICA sport ili NE? Rasprave nikad žešće, ali - sve je POPULARNIJI, a o ZARADI i da ne pričamo
Foto: Pexels.com


Razvoj digitalnih tehnologija uticao je na sve sfere života, a jedna od njih je svakako i sport.

Do pre desetak godina je bilo teško zamislivo da će upliv tehnologije imati toliko uticaja na recimo fudbal - od VAR-a, pa sve do prava na prenose - a ta tehnologija je dovela i do širenja nekih drugih sportskih aktivnosti koje su mnogi ranije percipirali kao samo deo neobavezne zabave.

Jedna od takvih je i eSport koji je malo, pomalo uspeo da pridobije fanove širom sveta, i da postane jedna od najbrže rastućih sportskih industrija. 

I dalje se vode žustre rasprave o tome da li je eSport pravi sport ili ne, i da li se o igrama koje spadaju pod eSport može govoriti kao o pravim sportskim igrama. Iako je u nekoliko zemalja eSport priznat kao zvanični sport, on i dalje nastoji da dobije to formalno priznanje u što više zemalja širom sveta.

Veliki obrt novca

No, to ne utiče na igrače u ovom sportu, na održavanje turnira, na veliki obrt novca, i na ogromnu popularnost koju ima širom zemaljske kugle. Sa druge strane, eSport je već odavno prepoznat na kladionicama, pa tako sada na svim mestima za online klađenje kao što je Superbet možete igrati i neke od eSport igara. 

Ovaj trend nije zaobišao ni Srbiju. Iako je eSport za mnoge kod nas i dalje “nevidljiv”, i mnogo ljudi čak i nije čulo ništa o njemu, on i u našoj zemlji ima obožavaoce koji prate svaki korak svojih omiljenih igrača i timova. Naravno, on ovde ima zaista dobru osnovu jer su mnogi voleli, a i dan danas vole neke od najpoznatijih video igara eSporta što je vremenom postalo više od pukog igranja i razmenjivanja informacija sa prijateljima.

Foto: Unsplash.com

 

Neki od tih koji su pasionirano igrali su postali i profesionalni igrači neke od video-igara, pa se mogu i pohvaliti da od toga mogu da ostvare i solidne prihode. Oni drugi su ostali da to prate kao fanovi, a mnogi su se odlučili i za organizacioni deo koji je vrlo bitan kada govorimo o eSportovima. Vremenom je to dostiglo jednu određenu i zavidnu brojku, te je postalo pitanje trenutka kada će se sve organizovati i u neke lige. 

Na tome je ozbiljnije krenulo da se radi 2016. godine kada je ceo naš region umrežen i kada se došlo do bolje organizacije između igrača sa ovih prostora. Nakon toga je osnovana i asocijacija u Srbiji koja radi na promociji i razvoja eSporta u našoj zemlji.

Pored ovih stvari njeni osnovni ciljevi su i organizacija različitih turnira, uspostavljanje određenih normi i standarda među igrama kao i briga o učestvovanju Srbije na različitim međunarodnim takmičenjima. Važno je još napomenuti da je Srbija sada i članica Međunarodne eSport federacije.

Najveći nagradni fond u ovom delu Evrope

U međuvremenu je osnovana i eSport liga koja okuplja takmičare sa celog područja Balkana, i to je liga koja ukupno gledano ima najveći nagradni fond u ovom delu Evrope. I njen cilj je ne samo dobra organizacija turnira i igrača već i popularizacija eSporta na ovim prostorima kako bi on dobio zasluženo pažnju, i još veću bazu onih koji ga prate. 

Praćenje eSporta sigurno ne bi bilo isto da nema medija i sajtova koji su zdušno posvećeni samo tome. Većina njih je nastala iz entuzijazma pojedinaca, ali su vremenom prerasli početnu neobaveznost kako bi postali nezaobilazno mesto za sve one koji vole eSportove.

Tako sada na našim prostorima možete pronaći nekoliko sajtova i portala koji se svakodnevno bave određenim igrama i svemu što je u bilo kakvoj vezi sa njima. Druga bitna stvar je što su se poslednjih godina pojavila i dva specijalizovana televizijska kanala kod različitih kablovskih operatera koja su posvećena eSportu, a na njima možete pratiti različite turnire, i ispratiti sve što je u vezi sa eSportovima u Srbiji. 

Sagledavajući celokupnu situaciju oko eSporta u Srbiji, bez problema se može reći da je on prošao veliki put od klasične fanovske organizacije do ozbiljnog funkcionisanja i brige o svakom aspektu njegovog delovanja kao što je reč i o nekim drugim, nešto klasičnijim sportovima. Naravno da je moguće i dalje raditi na njegovom razvitku, a taj razvitak bi mogao da se kreće u njegovoj što široj popularizaciji, kao i demistifikovanju video igara kao prolazne zabave kojom se samo gubi vreme. 

 

Ostavite komentar