Sport > Ostali sportovi

Moto GP VN Britanije: Aleš Espargaro TRIJUMFOVAO u Sliverstonu ISPRED Banjaje, Beceki van staze

U poslednji krug Banjaja je ušao kao vodeći, ali je Aleš Espargaro uspeo da ga obiđe u 11. krivini i trijumfuje

Izvor: K1info

06/08/2023 > 15:59

podeli vest:

Moto GP VN Britanije: Aleš Espargaro TRIJUMFOVAO u Sliverstonu ISPRED Banjaje, Beceki van staze
Foto: Tanjug/AP Photo/Rui Vieira


Vozač Aprilije Aleš Espargaro pobednik je VN Britanije koja je vožena u Silverstonu. On je 20 krugova odvezao u vremenu 40:40,367, i trijumfovao pred svetskim šampionom Banjajom za 0,215 sekundi. Treće mesto pripalo je KTM-ovom takmičaru Bredu Binderu sa zaostatkom od 0,680 sekundi za pobednikom.

Džek Miler bio je najbolji na startu, povevši ispred Becekija, Banjaje i Aleksa Markesa. Međutim, u drugom krugu Banjaja obilazi Becekija, a potom i Milera i izbija na čelo trke.

Treći krug označio je kraj trke za Đoana Mira na Hondi koji se našao van staze, a jučerašnji pobednik u sprintu Aleks Markes u petom je morao da odustane zbog tehničkih problema.

Marko Beceki je uporno pratio Banjaju, ali je u šestom krugu završio trku kada je prebrzo ušao u Stouv krivinu. Bio je to treći pad ovog vikenda za osvajača pol pozicije, koji je ovom greškom izgubio značajne poene u borbi za titulu i pao na treće mesto u šampionatu.

Becekijevo izletanje iskoristio je Aleš Espargaro koji se približio Banjaji, a u 13. krugu redari su istakli bele zastave, označavajući da vozači mogu da odu u boks i promene motocikle zbog kiše koja je počela da pada.

Ipak, niko od vodeće četvorke, u kojoj su pored Banjaje i Espargara bili Maverik Vinjales i Bred Binder, nije se odlučio za promenu.

U petnaestom krugu Mark Markes je izleteo posle kontakta sa Eneom Bastijaninijem. Osmostruki svetski prvak u 2023. još nije uspeo da završi nijednu gran pri trku.

Tri kruga pre kraja Migel Oliveira na trenutak uspeva da izbije na treću poziciju, a Fabio Kvartararo imao je kontakt sa Lukom Marinijem, nakon čega je ostao bez prednje oplate na svojoj Jamahi.

U poslednji krug Banjaja je ušao kao vodeći, ali je Aleš Espargaro uspeo da ga obiđe u 11. krivini i trijumfuje.

Migel Oliveira je osvojio četvrto mesto, Maverik Vinjales bio je peti, dok je šesto mesto pripalo Horheu Martinu.  Trku nije završilo šest vozača.

Frančesko Banjaja posle VN Britanije ima 214 bodova, dok je Horhe Martin sakupio 173. Treći je Marko Beceki sa 167, a četvrtoplasirani Bred Binder ima 131 poen, 9 više od Žoana Zarka.

Deseta trka šampionata za Veliku nagradu Austrije vozi se u nedelju 20. avgusta na stazi Red Bull Ring. Takmičari u Moto3 klasi startuju u 11:00, Moto2 je na programu od 12:15, dok će vozači u MotoGP klasi trku započeti u 14:00. Sprint trka u MotoGP kategoriji vozi se u subotu 19. avgusta u 15:00 časova.

Ostavite komentar