Sport > Ostali sportovi

MAKS FERSTAPEN se NAJBOLJE SNAŠAO tokom vremenskog ruleta i TRIJUMFOVAO na VN Monaka

Holanđaninu je ovo četvrta pobeda u sezoni i sada ima 39 poena prednosti ispred klupskog kolege Serhia Pereza koji trku završio bez bodova

Izvor: K1info

28/05/2023 > 17:47

podeli vest:

MAKS FERSTAPEN se NAJBOLJE SNAŠAO tokom vremenskog ruleta i TRIJUMFOVAO na VN Monaka
Foto: Tanjug/AP/Luca Bruno


Maks Ferstapen pobedio je u kišnim uslovima na Velikoj nagradi Monaka. Ovo je četvrti ovogodišnji trijumf kojim je Holanđanin povećao prednost u odnosu najbližeg partioca Serhia Pereza na 39 poena. Ujedno, ovo je Ferstapenov 39. trijumf čime je postao najtrofejniji vozač ekipe Red Bul.

Drugi je bio Fernando Alonso iz Aston Martina koji je za Ferstapenom zaostao 27,921 sekundi. Posle četiri treća mesta i jednog četvrtog, španski veteran je drugim mestom ostvario svoj najveći ovosezonski uspeh. Treće mesto pripalo je Estebanu Okonu, što predstavlja najbolji ovogodišnji plasman Alpine i njihov prvi podijum.

Vozači Mercedesa Luis Hamilton i Džordž Rasel završili su kao četvrti i peti, dok je Ferarijev Šarl Lekler na šestom mestu. Drugi Alpini takmičar Pjer Gasli je sedmi, dok je Karlos Sainc koji je imao puno problema tokom trke završio kao osmi. Poene su uzeli i takmičari Meklarena Lando Noris i Oskar Pjastri.

Početak trke nije doneo nikakve promene u plasmanu među vodećim takmičarima, a Lens Strol je posle kontakta morao da ide na zamenu guma.

Prava drama počinje u 53. krugu kada prve kapi kiše počinju da prave probleme vozačima u 6, 7 i 8 krivini pre ulaska u tunel.

Kiša ubrzo počinje da pada na čitavoj stazi i u 55. krugu dolazi do odlučujućeg momenta kada Fernandu Alonsu stavljaju gume srednje tvrdoće, a Maks Ferstapen se najvaljuje pre ulaska u boks i traži gume za promenljive uslove.

Zbog pogrešnog izbora pneumatika Alonso je još jednom morao da ide u boks, a u tom trenutku svi prelaze na gume za promenljive uslove.

Maks Ferstapen je rutinski priveo trku kraju, iako je nekoliko puta imao dodira sa reklama na ogradi, ali to nije uticalo na RB19 bolid.

Posle trke za VN Monaka u vođstvu je Maks Ferstapen sa 144 poena, drugi je njegov klupski kolega Serhio Perez sa 105, dok trećeplasirani Fernando Alonso ima 93. Slede Mercedesovi takmičari Luis Hamilton sa 69 i Džordž Rasel sa 50 bodova.

U takmičenju konstruktora daleko ispred svih je Red Bul sa 249 poena, druga je ekipa Aston Martin sa 120, dok Mercedes na trećem mestu ima bod manje.

Sledeća trka za VN Španije vozi se u nedelju 4. juna.

Ostavite komentar