Sport > Ostali sportovi

MotoGP: Pobednik JUBILARNE 1000. trke u motociklizmu je MARKO BECEKI

Čak osam takmičara nije završilo trku, a među njima su bili i aktuelni šampion Frančesko Banjaja i osmostruki prvak Mark Markes

Izvor: K1info

14/05/2023 > 15:55

podeli vest:

MotoGP: Pobednik JUBILARNE 1000. trke u motociklizmu je MARKO BECEKI
Foto: Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko


Italijanski motociklista Marko Beceki trijumfovao je na dramatičnoj trci za Veliku nagradu Francuske koja je vožena u Le Manu. Njemu su se na pobedničkom postolju pridružili takmičari Pramak Dukatija Horhe Martin i Žoan Zarko.

Trku je obeležio incident koji se dogodio u 5. krugu između Frančeska Banjaje i Maverika Vinjalesa. U udesu o kojem će se dosta pričati oba vozača su završila kraj staze, da bi potom došlo do fizičkog kontakta između takmičara a veći sukob sprečili su redari.

U istom krugu dogodio se incident između Aleksa Markesa i Luke Marinija koji je neverovatnim manevrom uspeo da ostane na točkovima, ali ga je Španac zakačio prilikom preticanja, što je dovelo do pada oba takmičara.

U 11. krugu Beceki izbija na čelo, a pratili su ga Mark Markes, Džek Miler i Horhe Martin.

Martin u 13. krugu pretiče Džeka Milera i od tog trenutka počinje borba sa Markesom za drugo mesto koja je trajala do 26. kruga kada je Markes završio kraj staze.

Četvrto mesto osvojio je novajlija Augusto Fernandez, peti je bio Aleš Espargaro, dok je Bred Binder završio kao sedmi.

Obzirom da je trku završilo svega 13 vozača poene su osvojili svi koji su prošli kroz liniju cilja, među kojima su bili i Fabio Kvartararo, Fabio Diđanantonio, Takaki Nakagami, Franko Morbideli, Danilo Petrući, Lorenco Salvadori i Jonas Folger.

Frančesko Banjaja je i dalje na čelu tabele sa 94 poena, ali današnji pobednik Marko Beceki ima samo bod manje. Treći je Bred Binder sa 81. poenom, dok Horhe Martin ima 80.

U Moto2 kategoriji trijumfovao je Toni Arbolino iz ekipe Marc VDS Racing. On je ovom pobedom preuzeo i vodeće mesto u šampionatu. Kao drugi kroz cilj je prošao Filip Salač koji je kasnio za Arbolinom +0,620 sekundi. Treće mesto pripalo je Alonsu Lopezu.

Trka je donela dosta uzbuđenja, a već u drugom krugu u krivini broj šest dogodio se incident kada je Albert Arenas izgubio kontrolu, da bi potom na njegov motocikl naleteli Manuel Gonzalez i Aron Kane. Iako je ovaj sudar izgledao zastrašujuće, direkcija trke je tek u narednom krugu istakla crvenu zastavu.

Osvajač pol pozicije Sem Lous je pre prekida završio kraj staze, ali su tokom pauze njegovi mehaničari uspeli da poprave motocikl. Ipak, britanski takmičar nije uspeo da ispoštuje pravilo da za jedan minut izađe iz pit lejna posle otvaranja, zbog čega je morao da startuje kao poslednji iz boksa. On je na kraju stigao kao 15. i osvojio je 1 poen.

Prilikom restarta trke poveo je Toni Arbolino, a pratili su ga Pedro Akosta, Alonso Lopez i Filip Salač. Salač prestiže Lopeza u 4. krugu, da bi u 5. Akosta izleteo sa staze.

Češki vozač je dva kruga pre kraja trke uspeo da smanji prednost Tonija Arbolina ispod tri deseta dela sekunde, ali je to bilo sve što je uspeo.

Toniju Arbolinu ovo je drugi trijumf posle VN Argentine, dok se Filip Salač prvi put našao na postolju u ovoj sezoni. Posle Alonsa Lopeza kroz cilj su prošli Ćelestino Vijeti kao četvrti, peti je bio Džejk Dikson, dok je šesto mesto pripalo Somkijatu Čantri.

Ovom pobedom Toni Arbolino je preuzeo vođstvo u šampionatu sa 99 poena. Pedro Akosta nije završio trku i ostao je na 74 boda koliko je imao pre VN Francuske, dok je treći Alonso Lopez sakupio 61 poen.

U Moto3 kategoriji do svog drugog ovogodišnjeg trijumfa došao je Danijel Olgado, drugi je bio osvajač pol pozicije Ajumu Sasaki koji je za prvoplasiranim kasnio +0,150 sekundi, dok je treći Đaume Masija sa zaostatkom +0,946 sekundi. Masija je ujedno jedini Hondin takmičar među prvih deset.

Pobednik prethodne dve trke u Sjedinjenim Državama i Španiji Ivan Ortola bio je četvrti, dok je japanski takmičar Rjusei Jamanaka osvojio peto mesto ispred Deniza Ondžua iz ekipe Red Bull KTM Ajo.

U generalnom plasmanu vodi Danijel Olgado sa 84 poena, dok Ivan Ortola i Đaume Masija imaju po 63. Četvrtoplasirani Diogo Moreira sakupio je 55 bodova.

Šesta trka šampionata za Veliku nagradu Italije vozi se u nedelju 11. juna na stazi Muđelo. Takmičari u Moto3 klasi startuju u 11:00, Moto2 je na programu od 12:15, dok će vozači u MotoGP klasi trku započeti u 14:00. Sprint trka u MotoGP kategoriji vozi se u subotu 10. juna u 15:00 časova.

 

Ostavite komentar