Sport > Ostali sportovi

Frančesko Banjaja TRIJUMFOVAO u Herezu - Dukatijev vozač PONOVO NA ČELU šampionata

Aktuelni svetski šampion vodio je žestoku borbu sa KTM-ovim takmičarima, a tokom trke morao je čak da vrati poziciju Džeku Mileru

Izvor: K1info

30/04/2023 > 17:39

podeli vest:

Frančesko Banjaja TRIJUMFOVAO u Herezu - Dukatijev vozač PONOVO NA ČELU šampionata
Foto: Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko


Italijanski šampion Frančesko Banjaja pobednik je četvrte trke MotoGP šampionata koja se vozila u Herezu na stazi "Anhel Nijeto" za Veliku nagradu Španije. Drugo mesto je osvojio jučerašnji pobednik sprint trke Bred Binder iz KTM-a, dok je trećeplasirani njegov klupski kolega Džek Miler.

Početak trke ličio je na reprizu jučerašnjeg sprinta jer je ponovo u prvom krugu istaknuta crvena zastava, ovog puta posle udesa koji su imali Fabio Kvartararo i Migel Oliveira. Portugalski vozač već je morao da propusti trku u Argentini zbog udesa u Portugalu, a posle incidenta prevežen je ambulantnim kolima na pregled. Fabio Kvartararo se na rezervnom motociklu vratio na ponovni start, ali je dobio kaznu dugog kruga zbog incidenta.

Od samog početka borba se vodila između Banjaje i KTM-ovih takmičara koji su diktirali tempo. Bred Binder je bio u vođstvu kada je Banjaja uspeo da pretekne Milera manevrom zbog kojeg je morao da se izvini. Međutim, dva kruga kasnije doneta je odluka da Banjaja mora da vrati poziciju Australijancu.

Aktuelnog svetskog šampiona ovo nije izbacilo iz ritma, i on je uspeo da pretekne Milera posle greške vozača KTM-a u 17. krugu. Banjaja je potom u 20. krugu postavio najbrže vreme, nagovestivši da se neće zadovoljiti drugim mestom. U narednom krugu našao se ispred Breda Bindera, da bi na kraju trijumfovao sa prednošću od 0,221 sekundi pred Južnoafrikancem. Treći je kroz cilj prošao Džek Miler, dok je četvrti bio Horhe Martin iz Pramak Dukatija.

Osvajač pol pozicije Aleš Espargaro završio je kao peti, šesti je bio Luka Marini iz Mooney VR46 tima, a KTM-ov test vozač Dani Pedrosa, koji je na trci učestvovao sa specijalnom pozivnicom, plasirao se na sedmu poziciju.

Vodeći do ove trke u generalnom plasmanu, Marko Beceki, bio je među takmičarima koji završili kraj staze.

U generalnom poretku prvo mesto je preuzeo Frančesko Bajanja sa 87 bodova, drugi je Marko Beceki sa 65, Bred Binder je sada trećeplasiran sa 62 poena, dok je Džek Miler četvrti sa 49 bodova.

Peta trka šampionata za Veliku nagradu Francuske vozi se u nedelju 14. maja na stazi Le Man.

 

Ostavite komentar