Sport > Ostali sportovi

MotoGP kvalifikacije VN Argentine: Aleks Markes RIZIKOVAO sa gumama za suvo i OSVOJIO PRVI POL u najjačoj kategoriji

Kiša koja je počela da pada tokom trećeg treninga umnogome je promenila ishod kvalifikacija u MotoGP kategoriji

Izvor: K1info

01/04/2023 > 17:52

podeli vest:

MotoGP kvalifikacije VN Argentine: Aleks Markes RIZIKOVAO sa gumama za suvo i OSVOJIO PRVI POL u najjačoj kategoriji
Foto: Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko


Aleks Markes bio je najbrži u Q1 delu i zajedno sa Fabijom Kvartararom pridružio se desetorici najboljih sa prva dva treninga u petak. Markes je doživeo neprijatnost tokom prvog dela kvalifikacija kada je proklizao, ali je potom nastavio kvalifikacije. Međutim, ubrzo je morao da siđe sa staze zbog požara na motoru Dukatija koji su ugasili redari. Ovo je značilo da će Španac voziti nastavak kvalifikacija na rezervnom motociklu.

U drugom delu kvalifikacija svi vozači izašli su sa gumama srednje tvrdoće za kišne uslove, a najbolje vreme je držao Žoan Zarko iz Paramak Dukatija.

Međutim, manje od pet minuta pre isteka vremena, Frančesko Banjaja i Marko Beceki otišli su u boks i seli na rezervne motocikle sa gumama za suve uslove.

Banjaji se ovo kockanje na početku nije isplatilo jer je bio daleko sporiji od drugih vozača. U tom trenutku Franko Morbideli na Jamahi postiže najbolje vreme, ali je njegove snove o pol poziciji ubrzo raspršio Beceki sa više od dve sekunde boljim rezultatom.

Iako je imao na raspolaganju samo jedan motocikl, najbrži krug na gumama za suvo ipak je odvezao Aleks Markes u vremenu 1:43,881, što je bilo bolje od Becekijevog vremena za +0,172 sekunde, dok je trećeplasirani Banjaja kasnio čak +0,858 za mlađim Markesom.

Posle trojice prvoplasiranih na Dukatiju, drugi red rezervisan je za Franka Morbidelija na Jamahi, Maverika Vinjalesa na Apriliji i Žoana Zarka. Iz trećeg reda krenuće još dva Dukatijeva vozača, Luka Marini i Horhe Martin, dok je deveto mesto osvojio Aleš Espargaro na Apriliji. Fabio Kvartararo bio je tek deseti, dok su Hondini vozači Takaki Nakagami i Aleks Rins kompletirali četvrti startni red za današnji sprint i sutrašnju glavnu trku.

 

Ostavite komentar