Sport > Ostali sportovi

Velika nagrada Portugala: Banjaja POTVRDIO TRIJUMF, u MOTO 2 bilo LOMOVA

Mark Markes izbacio Migela Oliveiru i koštao plasmana Horhea Martina, koji je kasnije izleteo sa staze

Izvor: K1info

26/03/2023 > 18:33

podeli vest:

Velika nagrada Portugala:  Banjaja POTVRDIO TRIJUMF, u MOTO 2 bilo LOMOVA
Foto: Tanjug/AP Photo/Jose Breton


Frančesko Banjaja pobednik je Velike nagrade Portugala koja je vožena na stazi Algarve u Portimau. Ovim trijumfom aktuelni svetski šampion osvojio je maksimalnih 37 poena iz prvog gran pri vikenda.

Najprijatnije iznenađenje kvalifikacija, Mark Markes, postao je najveći tragičar kada je na početku trećeg kruga najpre imao kontakt sa Horheom Martinom, da bi potom praktično u punoj brzini uleteo u miljenika domaće publike Migela Oliveiru. Markes i Oliveira završili su kraj staze, a Martin je pao na 15. mesto.

Banjaja je u drugom krugu preuzeo prvu poziciju koju nije ispuštao do kraja trke. Sve vreme za leđima mu je bio Maverik Vinjales na Apriliji, koji nije uspevao ozbiljnije da ugrozi prednost vodećeg, dok se kao treći izdvojio Marko Beceki iz Mooney VR46 tima.

Najinteresantnija borba vodila se za četvrto mesto. Aleks Markez je u sedmom krugu pretekao Džeka Milera, ali im se ubrzo priključio i drugi vozač KTM-a Bred Binder.

Miler i Binder uspevali su tokom trke da preteknu mlađeg Markesa, ali je Dukati pokazao svoju snagu na pravcu i činilo se da je Markesu zagarantovano četvrto mesto.

Međutim, za dramu se u poslednjem krugu pobrinuo Žoan Zarko iz Pramak Dukatija, koji je najpre pretekao Milera i Bindera, da bi potom isto učinio i sa Markesom, osvojivši četvrtu poziciju. Markes je završio kao peti, dok su šesto i sedmo mesto zauzeli Bred Binder i Džek Miler. Fabio Kvartararo bio je osmi, dok je deveto mesto pripalo Alešu Espargaru.

Drugi vozač fabričkog tima Dukatija, Enea Bastijanini, nije startovao zbog povrede koju je zadobio prilikom sudara sa Lukom Marinijem tokom jučerašnje sprint trke.

U Moto2 kategoriji, u kojoj takmičari voze motocikle sa Triumph pogonskim jedicima od 765 kubika, pobedu je odneo Pedro Akosta iz Red Bul KTM Ajo ekipe. Osvajaču titule u Moto3 kategoriji 2021. godine jedini konkurent bio je njegov zemljak Aron Kane koji je na kraju zaostao 1,358 sekundi, dok je treće mesto pripalo Toniju Arbolinu.

Nemački motociklista srpskog porekla Lukas Tulović nije učestvovao u trci jer je tokom treninga u petak osetio bolove u desnoj ruci, zbog čega se povukao iz takmičenja za Veliku nagradu Portugala.

U Moto3 kategoriji borba se vodila do poslednje krivine, a najuspešniji je na kraju bio Danijel Olgado. Koliko je pobeda bila neizvesna govori podatak da je razlika između prvog i petoplasiranog bila 0,233 sekunde. Drugo mesto osvojio je David Munjoz, dok je trećeplasiran bio Brazilac Diogo Moreira. Prve četiri pozicije osvojili su vozači na KTM motociklima.

Trku su pored žestoke borbe obeležila dva događaja - najpre se ugasio motocikl Denisa Ondžua na startu kruga za zagrevanje, zbog čega je turski motociklista morao da startuje iz boksa. Ondžu je odličnom vožnjom osvojio deseto mesto, kasnivši za pobednikom 1,409 sekundi. Incidentna situacija viđena je po završetku trke kada je devetoplasirani Džoel Kelso posle prolaska kroz cilj uleteo u motocikl pobednika. Kelso je zadobio prelom članka.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jose Breton

 

Druga trka šampionata za Veliku nagradu Argentine vozi se u nedelju 2. aprila. Takmičari u Moto3 klasi startuju u 16:00, Moto2 takmičari su na redu od 17:15, dok će vozači u MotoGP klasi trku započeti u 19:00. Sprint trka u MotoGP kategoriji vozi se u subotu 1. aprila u 20:00 časova.

 

Ostavite komentar