Sport > Ostali sportovi

Najavljen NOVI KVALIFIKACIONI format u Formuli 1, svi zadovoljni OSIM VOZAČA

U Formuli 1 biće isproban novi kvalifikacioni format na dve velike nagrade da bi se smanjio broj setova guma koje se koriste tokom vikenda

Izvor: K1info

07/03/2023 > 12:15

podeli vest:

Najavljen NOVI KVALIFIKACIONI format u Formuli 1, svi zadovoljni OSIM VOZAČA
Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit


Novi plan neće se odnositi na sprint trke, koje su ove godine zakazane na šest velikih nagrada.

Kako će izgledati nove kvalifikacije

Vozači moraju da korsite pneumatike sa tvrdom mešavinom u Q1, srednje tvrdoće u Q2 i meke u Q3. Ukoliko se bilo koja od sesija vozi na vlažnoj stazi, izbor guma je slobodan.

Novim formatom vozači će imati na raspolaganju 3 seta tvrdih, 4 seta srednjih i 4 seta mekih pneumatika tokom vikenda. Palnirano je da šest kompleta guma bude na raspolaganju za kvalifikacije, a preostalih pet za slobodne treninge i trku.

Zbog čega F1 želi da isproba novi sistem kvalifikacija?

Da bi se smanjio broj setova koje se koriste tokom vikenda: svaki bolid trenutno dobija 13 setova - ovim bi se taj broj smanjio na 11.

Ferstapen nije bio zadovoljan, a o predlogu je rekao: - Nadam se da u Imoli neće biti hladno, inače će biti prilično nezgodno.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Maks Ferstapen

Holandski šampion je dodao: - Ovo važi za sve, ali mislim da nam takve stvari nisu potrebne u kvalifikacijama. Zaista ne vidim nikakvu korist.

- Bolje je da se postaramo da bolidi budu konkurentniji umesto da začinjavamo stvari na taj način - zaključuje Ferstapen.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Šarl Lekler

Lekler je rekao: - Ne vidim da nam je potrebna promena tog tipa, ali hajde da probamo i vidimo.

Serhio Perez je takođe bio protiv: - Mislim da nam to nije potrebno kada pogledate kakve smo kvalifikacije imali i koliko su svi bili izjednačeni. Nema potrebe menjati nešto što dobro funkcioniše.

 

Ostavite komentar