Sport > Ostali sportovi

Luis Hamilton i Maks Ferstapen PRIŽELJKUJU TRKU u Africi

Trenutno imamo takmičenje na svim kontinentima i samo je Afrika ostala, to je sledeći korak za Formulu 1, rekao je Ferstapen

Izvor: K1info/Klix.ba

26/02/2023 > 16:31

podeli vest:

Luis Hamilton i Maks Ferstapen PRIŽELJKUJU TRKU u Africi
Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein


Vozači Formule 1 Maks Ferstapen i Luis Hamilton poručili su da priželjkuju da se u budućim kalendarima ovog sporta nađe i jedna trka u Africi.

Evropski mediji pišu da je spomenutu temu pokrenuo Hamilton, trenutno jedini tamnoputi vozač u Formuli 1.

- Moj san je da imamo trku u Južnoj Africi. Svi bi imali priliku da vide kako je to divna zemlja, a i koliko je to divan kontinent - rekao je Hamilton.

Ubrzo po izjavi, podršku je dobio i od Maksa Ferstapena, koji je rekao da je Formuli 1 potrebna jedna trka u Africi.

- Potrebna nam je jedna trka u Africi, trenutno imamo takmičenje na svim kontinentima i samo je Afrika ostala. To je sledeći korak za Formulu 1, imamo istoriju u Južnoj Africi i bilo bi divno da se tamo vratimo - rekao je Ferstapen.

Foto: Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Maks Ferstapen, Red Bull Racing

Prva trka u okviru svetskog šampionata Formule 1 održana je u Južnoj Africi 29. decembra 1962. godine. Trke su redovno vožene na stazi Kjalami od 1967. do 1985. kada je takmičenje suspendovano zbog politike aparthejda. Formula 1 se vratila u Južnoafričku Republiku 1992., a poslednja Velika nagrada održana je sledeće, 1993. godine.

U aprilu 2018. godine razgovarano je o mogućnosti da se Južna Afrika vrati u kalendar Formule 1. Adrian Šolc, izvršni direktor motosporta Južne Afrike, tada je rekao da su glavne prepreke visoki troškovi održavanja takvog događaja i činjenica da trenutno nijedna južnoafrička staza ne ispunjava uslove FIA za domaćinstvo Formule 1, iako je Kjalami blizu.

 

Ostavite komentar