Sport > Košarka

Sprema se REVOLUCIJA u srpskoj košarci: Zvezda i Partizan će morati da igraju KLS i da tako OBEZBEDE igranje u EVROLIGI

Čelnici Košarkaške lige Srbije odlučili da ispune "želju" selektoru Svetislavu Pešiću

Izvor: K1info

16/09/2023 > 12:08

podeli vest:

Sprema se REVOLUCIJA u srpskoj košarci: Zvezda i Partizan će morati da igraju KLS i da tako OBEZBEDE igranje u EVROLIGI
Foto: Starsport


Čelnici Košarkaške lige Srbije, kao i predstavnici svih klubova, nastavili su praksu održavanja seminara pred početak sezone, pošto su se ponovo okupili na Staroj planinin na trodnevnom "druženju", gde su donete i brojne odluke koje će učiniti ovo takmičenje još boljim.

Na Staroj planini su ove godine prisustvovali i predsednik Crvene zvezde, Nebojša Čović, kao i predstavnik Partizana, Mlađan Šilobad.

Ono što je zanimljivo, jeste i to da je doneta jedna važna odluka, kojom se praktično ispunila želja Svetislava Pešića. Naime, selektor naše reprezentacije je u nedavnom gostovanju na RTS-u tražio da se napravi jaka domaća liga, a to će mu biti uslišeno, što je potvrdio i Aleksandar Grujin, direktor takmičenja.

- Već drugu godinu se okupljamo u sjajnom ambijentu hotela na Staroj planini. Usvojili smo na Skupštini važne i zanimljive odluke. Svakako, najinteresantnije je da smo se dogovorili da od sezone 2025/6. naša liga postane profesionalna! I da u njoj igraju svi klubovi, počevši od Crvene zvezde i Partizana, pa do svih ostalih ABA ligaša, da kroz naše takmičenje nađu prolaz u evropska takmičenja. To bi značilo formiranje jake srpske lige u kojoj bi igrali naši najbolji timovi, jer više ne bi imali potrebu učešća u regionalnom takmičenju - rekao je Grujin.

 

On je takođe tražio i reformu ABA lige, prema kojoj bi šampion ABA 2 išao direktno, misleći na Zlatibor koji je "izvisio".

- Kao što je poznato, sve zemlje učesnice ABA lige imaju ograničen broj ekipa, učesnica. Srbija ima najveću kvotu učesnika, ukupno šest mogućih timova, ali želimo da neke stvari definišemo. Smatramo da je pravedno da prvak ABA 2 direktno uđe u elitnu ABA ligu, da ne mora da razigrava sa najslabije plasiranim timom od onih pet iz ABA lige. Na taj način nam se uskraćuje prostor za šestog učesnika iz Srbije, a svi znamo da je tako prošle godine izvisio Zlatibor, iako je po zaslugama trebalo da se nađe u regionalnoj eliti

Ostavite komentar