Sport > Košarka

SVI za jednog, JEDAN za "svi": Selektor Pešić slavio "na PIROĆANSKI", a zbog Simanića pustio SUZU

Selektor košarkaške reprezentacije je istakao da je naredni izazov polufinale Mundobasketa

Izvor: K1info/Tanjug

05/09/2023 > 15:59

podeli vest:

SVI za jednog, JEDAN za "svi": Selektor Pešić slavio "na PIROĆANSKI", a zbog Simanića pustio SUZU
Foto: Tanjug/AP/ Michael Conroy


Naš moto je od prvog dana "svi za jednog, jedan za sve", izjavio je danas u Manili selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić posle pobede "orlova" nad Litvanijom rezultatom 87:68 u četvrtfinalu Svetskog prvenstva, dodajući da u njegovom rodnom pirotu kažu "svi za jednog, jedan za svi", što je nasmejalo prisutne.

- Ovo je timska pobeda protiv tima koji igra timsku košarku, to su demonstrirali na svim mečevima. Mi to znamo i poštujemo ih i motiviše nas da igramo protiv takvog protivnika. Moramo da se pohvalimo da smo im oduzeli skok na ovom meču. Moramo tako da igramo i u narednim mečevima. Mi smo protiv jednog tima napravili 25 asistencija i po tome smo najbolji. Najbolji smo i po tome jer dajemo najviše koševa iz tranzicije. Da bismo sve to uradili, moramo da igramo odbranu. Mi nemamo veličinu i onda se postavlja "kako da sakrijemo naše nedostatke". Naš moto je od prvog dana je svi za jednog, jedan za sve - rekao je selektor Pešić na konferenciji za medije.

On je istakao da je pobeda protiv Litvanije mnogo važna za njega i njegove igrače.

- Kao prvo, čestitam mom timu. Ovo je sjajna i važna pobeda za nas. Odigrali smo odličnu utakmicu protiv dobrog tima Litvanije. Morate da ih poštujete, jer su odigrali zaista dobar turnir. Ne govorim samo o prethodnoj utakmici protiv SAD. Bili smo spremni da igramo protiv takvog protivnika u četvrtfinalu - naveo je selektor Srbije.

Reprezentativci Srbije su odigrali odličnu odbranu, neutralisavši najbolje litvanske košarkaše.

- Valančijunas je bio naša meta i zaustavili smo ga. Zaustavili smo šut za tri poena. Na početku su postigli pet trojki, u nastavku svega dve. Litvanija je jedan od najboljih ofanzivnih ekipa na ovom turniru - rekao je selektor srpskog tima i dodao da ovaj meč što pre mora da se zaboravi.

Foto: Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

 

- Srećni smo zbog pobede, ali sutra je novi dan. Ovo je turnirski sistem i moramo da se pripremimo za novog protivnika. Taj meč je tek za tri dana, i prvi put od početka turnira imaćemo jedan dan za regeneraciju i odmor - naveo je Pešić.

Pešić je istakao i da im je vetar u leđa dala i poruka Boriše Simaniću, koju su dobili tokom dana.

- Ja sam po tom pitanju mnogo emotivan i to je katastrofa koja nas je zadesila. Od ništa se napravilo svašta. Mogli smo da ga izgubimo, a nismo. On je jedan sjajan dečko i što mi kažemo kako baš njega to da zadesi. Imali smo stvarno jednu veliku sreću da je naš doktor, profesor Radovanović iskusan, i ne znam šta bi se desilo da njega nije bilo. Jedan čovek može da napravi tim, a jedan da je rasturi. Ovo je zasluga prvo Simanića da je uspeo sve to da izdrži. Najvažnija vest je da sve ide na bolje - rekao je selektor Srbije, koji je u programu zaplakao dok je spominjao košarkaša Srbije.

Pešić je istakao da je naredni izazov polufinale Mundobasketa.

- Naravno da sam emotivan. Ja dolazim iz države gde nam je to imidž. Pobeda je uvek važna, ali ja slavim način na koji smo došli do pobede i kako igrači pokazuju tu reakciju. Znate kako, imamo još dve utakmice i treba i to da se dobije. To je sledeći izazov za sve nas - zaključio je Pešić.

Srbija će u polufinalu SP u petak igrati sa pobednikom meča Kanada - Slovenija, koji je na programu sutra.

Ostavite komentar