Sport > Košarka

RAPSODIJA U PLAVOM: Srbija je u polufinalu, LITVANCI se još pitaju ŠTA IH JE SNAŠLO -87:68

Srbija će u polufinalu Mundobasketa igrati sa boljim iz duela Slovenije i Kanade

Izvor: K1info

05/09/2023 > 09:29 >> 12:52

podeli vest:

RAPSODIJA U PLAVOM: Srbija je u polufinalu, LITVANCI se još pitaju ŠTA IH JE SNAŠLO -87:68
Foto: Tanjug/AP Photo/Aaron Favila


Košarkaši Srbije razbili su Litvaniju - 87:68 u četvrtfinalu Mundobasketa u Manili i zasluženo slave plasman u polufinale, gde će igrati sa boljim iz duela Slovenije i Kanade (sreda, 14.30)!

Strašan meč su odigrali košarkaši Srbije. Samo u prvoj četvrtini je rival imao prednost, i to zahvaljujući šutu za tri poena. Od druge četvrtine su naši reprezentativci zategli odbranu, nisu dali protivniku da vidi koš, pa su do poluvremena stekli dvocifrenu prednost.

Foto: Starsport

 

Vođstvo su dodatno uvećali u nastavku, na pravi način su odgovorili kada bi rival pokušao da zapreti, pa su ušli u neverovatnu seriju kojom su prelomili meč. U poslednjoj deonici su otišli na plus 25 i slavlje je moglo da počne.

Sada "orlove" čeka dva dana pauze, pa će se u petak protiv Kanade ili Slovenije boriti za ulazak u finale.

Četvrta četvrtina: Litvanija - Srbija 68:87

Nema mnogo poena početkom poslednje deonice, što Srbiji i te kako odgovara. Protivnik dva i po minuta ne zna za koš, pa je prednost "orlova" dodatno porasla - 55:76.

Sedekerskis je pogodio i prekinuo post Litvanije, ali je onda sevnula rafalna paljba Filipa Petruševa - dve trojke za plus 25 (57:82).

Foto: Starsport

 

Čuvaju "orlovi" visoku prednost, pogađaju sada i Litvanci, ali Bogdanović zadržava vođstvo veće od 20 razlike - 62:83.

Odrađivali su posao "orlovi" u finišu meča, Petrušev je i definitivno sve rešio, pošto je pogodio trojku za 65:86. Košarkaši Srbije su rutinski završili posao, slavili su sa 68:87 i otišli su u polufinale Mundobasketa.

Treća četvrtina: Litvanija - Srbija 55:76

Trojkom protivnici otvaraju četvrtinu, Barazdejkis je pogodio dalekometni hitac, potom je poentirao i Valančijunas, ali su seriju prekida Nikola Jović - 43:52. Nastavili su potom Litvanci da tope minus, ali je Stefan Jović sada odbio nalet - 47:55.

Ne daju "orlovi" protivniku da se mnogo približi, pa je tako Bogdanović odigrao sjajan napad i poentirao preko Valančijunasa za plus devet (48:57). Potom su i naši momci nadmudrili odbranu Litvanije, što koristi Nikola Jović i vraća onih 11 razlike sa poluvremena (48:59).

Nikola Jović je pogodio trojku za 48:62, čime je naterao Maksvitisa da još jednom traži tajm-aut. Pokušali su protivnici da se vrate, ubacili su trojku, ali na identičan način odgovara Stefan Jović - 51:65.

Fenomenalno funkcioniše odbrana, Avramović je ukrao loptu, a Nikola Jović doneo novu najveću prednost (51:67). Gudurić je povukao u finišu četvrtine, prvo poenima, onda i asistencijom za Petruševa, pa "orlovi" imaju 16 poena viška - 55:71.

Vrhunski smo završili četvrtinu, Avramovićev prodor donosi plus 18 - 55:73.

Druga četvrtina: Litvanija - Srbija 38:49

Odličan početak druge deonice za Srbiju, veoma dobro igraju "orlovi" u odbrani, pa protivnik dva minuta nije postigao koš, dok su sa druge strane, Avramović i Petrušev doneli preokret - 25:28.

Nisu tu stali naši momci, pošto je Gudurić realizovao dva od tri slobodna bacanja, dok Milutinov na sjajan način završava akciju posle poena Litvanaca za linije penala za 26:32. Mogli su naši košarkaši dodatno da "umaknu", ali je Avramović promašio pod košem, što na drugoj strani koristi Sedekerskis - 28:32.

Foto: Starsport

 

Stekli su izabranici Svetislava Pešića prednost i ne žele tek tako da ga prepuste. Pokazuje to sjajna rola Milutinova u napadu, koji pogađa posle ofanzivnog skoka - 30:36. Dobro košarkaši Srbije igraju i u odbrani, međutim uspevaju Litvanci da "izmisle" poene i posle ofanzivnog skoka poništavaju koš Bogdanovića - 33:38.

Bogdan je veoma raspoložen u prvom poluvremenu, potvrdio je to trojkom iz tranzicije, kojom donosi novu najveću prednost Srbiji (33:41). Uspeli su Litvanci malo da se trgnu posle tajm-auta Maksvitisa, vezali su tri poena za 36:42 i naterali Pešića da reaguje minutom odmora.

 

Sjajan finiš poluvremena, Bogdanović je pogodio trojku sa osam i po metara i donosi Srbiji plus 11 za kraj poluvremena - 38:49!

Prva četvrtina: Litvanija - Srbija 25:24

Počeo je meč, i to na sjajan način za našu selekciju - Bogdanović je ukrao loptu i poentirao, dok na drugoj strani pod košem pogađa Jonas Valančijunas - 2:2. Potom je Valančijunas pogodio i trojku, da bi mu se barem malo revanširao Milutinov pod košem - 5:4.

Otišli su Litvanci na plus četiri posle trojke Brazdejkisa, ali odgovaraju Bogdan i Nikola Jović za 8:8. Međutim, nisu imali "orlovi" rešenje za trojke protivnika, pa Sedekersis donosi 11:8. Brzo se igra, a naši momci nisu nijedan napad protivnika od početka uspeli da odbrane - 16:10.

Ali, zato u napadu sve funkcioniše, Bogdanović igra veoma raznovrsno, pa spušta na minus četiri (16:12). Pokušavaju naši košarkaši da pariraju, Petrušev je pogodio trojku, da bi potom Nikola Jović odgovorio poenima iz odbojke na koš Motiejunasa - 20:18. A onda su naši košarkaši došli do izjednačenja, pošto je Avramović pogodio posle ukradene lopte (20:20).

Podsetimo, pobednik ovog meča u polufinalu igraće sa pobednikom utakmice između Slovenije i Kanade. 

LITVANIJA - SRBIJA 68:87 (25:24, 13:25, 17:24, 13:14)

Dvorana: "Mall of Asia". Sudije: Omar Bermudez (Meksiko), Martins Kozlovskis (Letonija), Džoni Batista (Portoriko).

LITVANIJA: Bendžijus, Brazdejkis 11, Dimša 3, Jokubaitis 13, Karinijauskas, Kuzminskas 6, Maldunas, Motiejunas 2, Mormantas 8, Sedekerskis 14, Sirvidis, Valančijunas 11.

SRBIJA: Avramović 8, Bogdanović 21, Davidovac 2, Dobrić, Gudurić 9, N. Jović 8, S. Jović 11, Marinković 1, Milutinov 9, Petrušev 17, Ristić, Simanić.

 

Ostavite komentar