Sport > Košarka

KARAKTER i timski DUH: Selektor OBJASNIO kako je SRBIJA stigla do ČETVRTFINALA

Srbija će za plasman u polufinale Mundobasketa igrati protiv Litvanije 5. septembra od 10.45 časova

Izvor: K1info/Tanjug

03/09/2023 > 17:56

podeli vest:

KARAKTER i timski DUH: Selektor OBJASNIO kako je SRBIJA stigla do ČETVRTFINALA
Foto: Starsport


Košarkaši Srbije su u odlučujućem meču u Manili možda i lakše nego što se očekivalo savladali Dominikansku Republiku (112:79) i osvojili drugo mesto u grupi I, čime su overili plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva.

Srbija će za plasman u polufinale Mundobasketa igrati u utorak, 5. septembra, od 10.45 časova protiv Litvanije, koja je danas savladala SAD rezultatom 110:104.

- Čestitam igračima, pokazali su karakter i timski duh. Svaka pobeda na turniru nam je važna - rekao je selektor Srbije Svetislav Pešić posle meča.

Pešić je na konferenciji za medije istakao i da je za tim važno to što su na visokom nivou odigrali Filip Petrušev i Aleksa Avramović, koji su imali problema sa povredama na početku turnira.

- Ovo je mnogo važna pobeda za nas i sjajno je to što smo dali šansu Petruševu i Avramoviću. Oni su sjajno otvorili ovaj turnir, ali smo ih onda izgubili zbog povreda. Bila je ovo prilika da ih iskoristimo kako bi mogli da budu spremni u narednim mečevima. U ovakvom sistemu takmičenja, važno je imati što više igrača koji mogu da daju doprinos.

Pešić je naveo da je akcenat tima u odbrani bio na nekim drugim igračima, a ne na prvoj zvezdi Dominikanske Republike Karl Entoni Taunsu.

- Bila je ovo veoma teška utakmica, jer smo igrali protiv Dominikanske Republike, koja je ofanzivno orijentisan tim. Važno je to što smo pokazali reakciju u odnosu na prethodnu utakmicu, ekipa je bila sjajna. Stavili smo akcenat na Andresu Felizu koji iza sebe ima fantastičan turnir, i moji igrači su u odbrani uradili sjajan posao. Tauns jeste odličan igrač, ali naše mete su bili neki drugi igrači.

Selektor Srbije je dodao i da su Dejan Davidovac i Nikola Milutinov bili fantastični u odbrani protiv Taunsa.

- Nemoguće je čuvati takvog jednog igrača kao što je Tauns. On je jedan izvanredan igrač u igri jedan na jedan. Teško ga je čuvati, pogotovo kada svi igraju na njega. Košarku igraju i mali i visoki igrači, i oni koji imaju i nemaju atletiku. Davidovac je jedan inteligentan igrač, ima sposobnost predviđanja i može da predvidi situaciju. Iz meča u meč je sve bolji i bolji i dobili smo novog igrača koji nam je potreban. Videli ste da je i Milutinov odigrao osam minuta dobro na Taunsu. Odbrana jedan na jedan je važna, ali je značajno i kako pomažu ostali igrači - zaključio je je selektor Svetislav Pešić.

Utakmica između Srbije i Litvanije biće odigrana u utorak od 10.45 časova u Manili, dok će drugi četvrtfinalni par koji su formirali grupe I i J - Italija i SAD - svoj meč početi u 14.40 časova.

Ostavite komentar