Sport > Fudbal

(UŽIVO) PIKSI SE OBRATIO JAVNOSTI: Osmorica igrača se NEĆE POJAVITI na okupljanju, ali mi znamo svoj CILJ!

Srbija na korak od Evropskog prvenstva

Izvor: K1info/Sportal.rs

13/11/2023 > 12:16

podeli vest:

(UŽIVO) PIKSI SE OBRATIO JAVNOSTI: Osmorica igrača se NEĆE POJAVITI na okupljanju, ali mi znamo svoj CILJ!
Foto: Starsport


Fudbalska reprezentacija Srbije okuplja se u ponedeljak u Staroj Pazovi pred poslednje mečeve u godini - prijateljski sa Belgijom i odlučujući kada je u pitanju plasman na Evropsko prvenstvo sa Bugarskom.

Selektor Dragan Stojković Piksi, tim povodom objasnio je kakva je kadrovska situacija u reprezentaciji.

Inače, Orlovima je u meču sa Bugarima neophodan bod kako bi overili plasman plasman na EURO prvi put posle 24 godine. Ali to samo u slučaju da Crna Gora prethodno savlada Litvaniju kod kuće 16. novembra. Ukoliko se to ne dogodi, nemačku vizu ćemo overiti i pre utakmice sa Bugarskom.

Duelu na stadionu Dubočica u Leskovcu moći će da prisustvuju samo deca do 14 godina, posle suspenzije koju smo dobili od strane UEF

- Lazović je povređen, kao i Sergej. Njega čeka pauza četiri nedelje. Iz opravdanih razloga neće biti sa nama. Gaćinović isto odsustvuje. Babić ima upalu grla i neće dolaziti na okupljanje. Ako bude bio bolje, on će se priključiti u sredu u ekipi. Neće biti na raspolaganju za Belgiju. Ne želimo da rizikujemo. Tu su i igrači koji imaju prvo da igraju za mladu selekciju, oni će biti prekomandovani tamo. Lučić, Mitrović, Ilić i Ratkov. Ostale igrače očekujem - rekao je Piksi. 

On je rekao i koja su njegova očekivanja iz duela sa Belgijom.

- Teška utakmica. Jak tim. Naročito ofanzivno. Meč možda dolazi u delikatnom momentu, s obzirom na to da je naš najveći fokus Bugarska. Podelićemo minutažu u Briselu. Za nas je najvažnije da odigramo najbolje što možemo. Naše misli će biti u Leskovcu. Jaka provera sa Belgijom, ali je na nama da odigramo najbolje moguće - rekao je Piksi. 

Prema njegovim rečima cilj je jasan i optimizam pred Bugarsku je veliki.

- Znamo svoj cilj. Želimo da ga ostvarimo. Ne želimo da prokockamo šansu. Meč je na domaćem terenu, uz sav respekt prema Bugarskoj, imamo dovoljno pameti i kvaliteta i motivacije i svega što treba da ima jedan tim. Sve je u našim rukama, mi odlučujemo o sudbini. Bugarska je promenila selektora, ali selektor ne igra. Još nisam video da je neki trener ušao na teren da igra. Idemo na EURO i samo o tome razmišljam - rekao je selektor.

Foto: Starsport

 

Piksi može da postane prvi selektor koji je odveo Srbiju na dva uzastopna velika takmičenja, a Piksi je to ovako prokomentarisao: 

- Ja nisam bitan. Bitan je kolektiv, srpski fudbal je bitan. Ako pogledamo naše klubove u Evropi, mnogo toga nam je jasno... Zato je uspeh reprezentacije krucijalan. Kada završimo kvalifikacije i odemo na EURO, biću ponosan. Na sebe i svoj tim, na sve igrače i FSS. Kao i na sve ljude koji misle pozitivno. Neću taj uspeh pripisati sebi, nisam takav čovek. Ne kitim se tuđim perjem, iako ću imati satisfakciju zbog svega. Želim da našem fudbalu donesem veliki uspeh - dodao je on.

O startnih 11 protiv Bugarske

- Svaki sastav koji izađe na teren mislim da je najbolji. Tu nema priče. Kada promenite pozicije igračima, to ne znači ništa. Postoje neke stvari koje nisu za priču. Ova grupa igrača je tu već duži period, odlično se poznajemo. Nema velikih tajni. Niti nečega što oni ne razumeju. Dvojica napadača su dovoljna - rekao je Piksi. 

Komentariđući budućnost reprezentacije, s obzirom na loše rezultate klubova u Evropi, Piksi je naglasio: 

- Rezultati u Evropi nisu tako dobri, kada je reč o našim klubovima. To je velika opomena da budemo mnogo bolji. Da ne budemo samo hrabri, već da rezultatima opravdamo očekivanja. Protivnici su daleko bolji i jači. Niz od 20 i više poraza i jedne pobede, govori i trenutnom stanju. Ne bojim se što se reprezentacije tiče. Imamo igrače za budućnost. Radimo na tome da pronađemo zamene onima kojima će EURO verovatno biti poslednje takmičenje. Neće reprezentacija trpeti. Imamo Lučića, Ilića, Mitrovića... Ilić može kao Van Basten da daje golove, nisam to znao. Mislio sam da je Van Basten na terenu, takav je gol dao Čukaričkom da je za svaku pohvalu.

Na pitanje da li će se čuti sa Mladenom Krstajićem, doskorašnjim selektorom Bugarske, Piksi odgovara: 

- Nema potrebe da se bavimo time. Nema iznenađenja tu. Šta bi mogao Krstajić da mi kaže? Nema potrebe... Poznajemo se odlično. Treba biti oprezan, oni su bili na pragu iznenađenja u Razgradu. Dobar rezultat u Belgiji prava uvertira za Bugarsku, ali ni poraz ništa ne menja, tvrdi Piksi. Znate moje mišljenje o prijateljskim utakmicama... Ali kad već izađete na teren imate obavezu da budete najbolji. Važno je ostaviti dobar utisak i zabeležiti dobar rezultat. Baš zato što nam predstoji najvažnija utakmica u ovim kvalifikacijama. Eventualni poraz u Briselu neće ništa promeniti, ali mnogo je lepše kada izađete ponosno i zadovoljno sa te utakmice. Potrudićemo se... Ne idemo na izlet u Belgiju.

Foto: Starsport

 

Orlove će protiv Bugarske bodriti samo deca do 14 godina zbog kazne UEFA, a Piksi na to kaže da je fudbal radost, praznik i nešto mnogo lepo. 

- Kad ćemo da naučimo neke stvari, koliko da nas kažnjavaju da bi nam došlo iz ... u glavu. Treba da se naučimo pameti, da igramo u normalnom ambijentu. A ne da nonstop budemo kažnjavani, da trpimo kritike, ne znam šta se to dešava, zašto se to radi. Nema potrebe. Fudbal je radost, praznik, nešto mnogo lepo. Ljudi moraju da shvate. Lepo je to što će doći, ali dajte da odigramo u normalnim uslovima. Valjda se ovo više neće dešavati - objasnio je selektor. 

Stojković je otkrio i da li će Aleksandar Pavlović (19) iz Bajerna igrati za Srbiju.

- Šta treba, odmah u A tim da igra? Od njega zavisi. Mi smo spremni, znate moj stav. Hoćemo svakom našem detetu da pružimo šansu. Ali mora stepenik po stepenik. Neko je debitovao za Bajern i hajde odmah u A tim. Kao da čekamo ispred bolnice, kad se rodi neko Srpče, pa da ga stavimo u A tim odmah, da ga rezervišemo. Ti momci moraju prvo da se dokažu. Ima nekih raznih selekcija pre seniorske. Osim ako si čudo od deteta, pa sa 17 uđeš u A tim. Mi smo otvoreni, kao što je bilo u slučaju Ugrinića. Sačekali su da vide i odlučili. Nikakav problem, ali da ne bude da nismo hteli. Hteli smo, ponudili... Oni su odlučili drugačije i to je to. Pavlovića i mnoge druge pratimo - rekao je on, i dodao: 

- Ne bih ništa imao protiv da nam poklone to. Ali da sačekamo. Želimo trijumf za kraj kvalifikacija. Tu nema kalkulacija. Treba nam bod, da, ali da li mislite da ću spremati ekipu za bod? Ne! Pucaćemo iz svih oružja. Nema priče. Pobeda za kraj kvalifikacija!

Novi ugovor sa FSS

Stojković je naglasio da nema potrebe da se boji bilo ko.

- Ugovor mi ističe krajem godine, ali ako odemo na EP, automatski se produžuje do kraja takmičenja. Nisam pričao ni sa kim iz Saveza o tome. Biću selektor. Verujem da ću Srbiju voditi na EP. Ali imate i drugu stvar, ja sam od prvog januara slobodan agent, da mogu da pregovaram. Ne postoji mogućnost da budem i selektor i trener. Neozbiljno je to, biti na dve stolice - rekao je on. 

Ostavite komentar