Slobodno vreme > Mozaik

KOJU HRANU NE TREBA DRŽATI U FRIŽIDERU Ove namirnice čuvajte van hladnog – biće ukusnije, zdravije i dugotrajnije

Zaboravite na frižider! Ove namirnice će s čuvanjem na sobnoj temperaturi trajati duže.

Izvor: K1info

05/08/2025 > 08:33

podeli vest:

KOJU HRANU NE TREBA DRŽATI U FRIŽIDERU Ove namirnice čuvajte van hladnog – biće ukusnije, zdravije i dugotrajnije
Foto: Shutterstock


Kada nastupe visoke letnje temperature, mnogi po navici sve redom stavljaju u frižider verujući da će time produžiti svežinu namirnica. Međutim, neki proizvodi ne samo da ne trpe hladnoću, već im niske temperature direktno kvare ukus, teksturu i kvalitet.

Evo spiska namirnica koje je bolje držati na sobnoj temperaturi, čak i usred leta – i saveta kako ih najbolje sačuvati.

Shutterstock

Avokado

Avokado je pravo malo čudo iz prirode, ali samo ako zna kako da se s njim postupa. U frižideru neće sazreti, a ako je već prezreo – hladnoća neće pomoći. Ostavite ga na sobnoj temperaturi dok ne omekša, a potom ga odmah pojedite ili iskoristite za ukusan namaz.

Freepik.com

Bosiljak

Mirisni bosiljak je prava letnja biljka, ali frižider mu nipošto ne prija. Umesto da vene u hladnom, stavite stabljike u čašu vode, kao buket i držite na radnoj površini. Tako će ostati svež i mirisan danima.

Freepik.com

Krastavci

Iako deluje logično da krastavce stavimo u frižider, oni tamo postaju vodenkasti i gube ukus. Ako baš morate da ih hladite, umotajte ih u foliju – tako ćete zaštititi njihovu hrskavost.

Paradajz

Ništa ne ubija ukus paradajza kao niska temperatura. Frižider mu menja teksturu i „ubija“ aromu. Držite paradajz na sobnoj temperaturi, po mogućstvu na kuhinjskom pultu, i pojedite ga u roku od nekoliko dana.

Shutterstock

Banane

Banane vole toplotu. Hladan frižider im ne prija – tamne brzo i gube svoju prirodnu slatkoću. Držite ih na stolu, po mogućstvu odvojene od ostalog voća, jer ispuštaju etilen koji ubrzava zrenje.

Freepik.com

Bobice

Maline, borovnice, kupine i drugo bobičasto voće su vrlo osetljivi. Vlaga iz frižidera im više šteti nego koristi. Ako ih baš morate staviti na hladno, neka to bude na kratko i u papirnoj kesi, bez pranja.

Citrusi

Pomorandže, limun, grejp – sve ovo voće izgleda i bolje i duže traje na sobnoj temperaturi. Osim toga, lepo aranžirani u vazi na kuhinjskom stolu, citrusi postaju prirodan ukras i podsećaju vas da posegnete za zdravim izborom.

Freepik.com

 

Kečap, ljuti i soja sos

Mnogi prave grešku i ove začinske dodatke stavljaju u frižider. Istina je da zahvaljujući sirćetu i fermentaciji, oni mogu bezbedno stajati u kuhinjskom ormariću mesecima. Hladnoća im menja gustinu i ukus – nepotrebno.

Domaćinski savet za kraj:
Ne pretrpavajte frižider namirnicama koje mu ne pripadaju. Neće im pomoći, a vi ćete izgubiti dragocen prostor za ono što zaista treba da bude na hladnom – mleko, meso, jaja i kuvana jela. Neka letnje navike budu pametne i po ukusu i po zdravlju.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar