IZABERITE NAJSLAĐI ANANAS VRLO LAKO Uz ova 4 pravila više nikad nećete pogrešiti!
Naučite kako da prepoznate zreo ananas koristeći četiri jednostavna pravila.
pre 15 sati
MozaikZaboravite na frižider! Ove namirnice će s čuvanjem na sobnoj temperaturi trajati duže.
podeli vest:
Kada nastupe visoke letnje temperature, mnogi po navici sve redom stavljaju u frižider – verujući da će time produžiti svežinu namirnica. Međutim, neki proizvodi ne samo da ne trpe hladnoću, već im niske temperature direktno kvare ukus, teksturu i kvalitet.
Evo spiska namirnica koje je bolje držati na sobnoj temperaturi, čak i usred leta – i saveta kako ih najbolje sačuvati.
Avokado
Avokado je pravo malo čudo iz prirode, ali samo ako zna kako da se s njim postupa. U frižideru neće sazreti, a ako je već prezreo – hladnoća neće pomoći. Ostavite ga na sobnoj temperaturi dok ne omekša, a potom ga odmah pojedite ili iskoristite za ukusan namaz.
Bosiljak
Mirisni bosiljak je prava letnja biljka, ali frižider mu nipošto ne prija. Umesto da vene u hladnom, stavite stabljike u čašu vode, kao buket i držite na radnoj površini. Tako će ostati svež i mirisan danima.
Krastavci
Iako deluje logično da krastavce stavimo u frižider, oni tamo postaju vodenkasti i gube ukus. Ako baš morate da ih hladite, umotajte ih u foliju – tako ćete zaštititi njihovu hrskavost.
Naučite kako da prepoznate zreo ananas koristeći četiri jednostavna pravila.
pre 15 sati
MozaikUsisavanje može biti dosadna obaveza, ali redovno čišćenje poboljšava zdravlje.
pre 18 sati
MozaikParadajz
Ništa ne ubija ukus paradajza kao niska temperatura. Frižider mu menja teksturu i „ubija“ aromu. Držite paradajz na sobnoj temperaturi, po mogućstvu na kuhinjskom pultu, i pojedite ga u roku od nekoliko dana.
Banane
Banane vole toplotu. Hladan frižider im ne prija – tamne brzo i gube svoju prirodnu slatkoću. Držite ih na stolu, po mogućstvu odvojene od ostalog voća, jer ispuštaju etilen koji ubrzava zrenje.
Bobice
Maline, borovnice, kupine i drugo bobičasto voće su vrlo osetljivi. Vlaga iz frižidera im više šteti nego koristi. Ako ih baš morate staviti na hladno, neka to bude na kratko i u papirnoj kesi, bez pranja.
Citrusi
Pomorandže, limun, grejp – sve ovo voće izgleda i bolje i duže traje na sobnoj temperaturi. Osim toga, lepo aranžirani u vazi na kuhinjskom stolu, citrusi postaju prirodan ukras i podsećaju vas da posegnete za zdravim izborom.
Kečap, ljuti i soja sos
Mnogi prave grešku i ove začinske dodatke stavljaju u frižider. Istina je da zahvaljujući sirćetu i fermentaciji, oni mogu bezbedno stajati u kuhinjskom ormariću mesecima. Hladnoća im menja gustinu i ukus – nepotrebno.
Saznajte kako pravilno skuvati domaću kafu i izbeći najčešće greške.
pre 23 sata
MozaikDomaćinski savet za kraj:
Ne pretrpavajte frižider namirnicama koje mu ne pripadaju. Neće im pomoći, a vi ćete izgubiti dragocen prostor za ono što zaista treba da bude na hladnom – mleko, meso, jaja i kuvana jela. Neka letnje navike budu pametne i po ukusu i po zdravlju.
BONUS VIDEO:
Saznajte koje biljke možete posaditi u avgustu za predivan vrt do jeseni!
01.08.2025
MozaikPametni vodič kroz sveže cene i modele – da malo uložite, mnogo uživate.
01.08.2025
Mozaik
Ostavite komentar