Slobodno vreme > Mozaik

KUVAŠ KAFU SVAKOG DANA, A GREŠIŠ Dodajete li šećer na vreme? Ovako se kuva prava domaća kafa, kao iz kafane!

Saznajte kako pravilno skuvati domaću kafu i izbeći najčešće greške.

Izvor: K1info

04/08/2025 > 11:20

podeli vest:

KUVAŠ KAFU SVAKOG DANA, A GREŠIŠ Dodajete li šećer na vreme? Ovako se kuva prava domaća kafa, kao iz kafane!
Foto: Shutterstock


Nema lepšeg mirisa od tek skuvane domaće kafe ujutru. Ali koliko nas zapravo zna da je skuva kako treba? Možda kuvate kafu godinama, možda i decenijama, ali postoji nekoliko sitnih grešaka koje mogu pokvariti ukus – i to ni ne primetite!

Zato vas podsećamo: kraljica svih kafadomaća kafa – ima svoje male tajne.

Shutterstock

Prvo – dobra kafa je pola posla

Ne štedite na kvalitetu! Ako volite jaku i punu aromu, birajte proveren brend i sveže mlevenu kafu. Kafa se ne pije iz nužde, već iz zadovoljstva!

Drugo – voda NE SME da provri

Greška broj jedan: kuvate vodu dok ne proključa, pa tek onda dodajete kafu? Pogrešno! Pravilno je da vodu u džezvi zagrejete do momenta pre ključanja, kad počnu prvi mehurići – tada sklonite s ringle.

Treće – šećer ide NA POČETKU

Ako pijete slatku kafu, šećer ne dodajete kad je kafa gotova. Najbolje je da ga stavite odmah u hladnu vodu, pre nego što dodate kafu. Tako će se bolje rastvoriti i spojiti sa aromom, a ukus će biti puniji i zaokruženiji.

Četvrto – mala magija sa odlivanjem vode

Kada sklonite vodu s ringle, odlijte malo u šoljicu. U ostatak dodajte jednu punu kašičicu kafe po šoljici, promešajte, pa vratite na šporet. Kad kafa naraste do vrha džezve, sklonite, dodajte onu vodu što ste odvojili i još jednom kratko vratite da samo „zapeva“.

Shutterstock

Peto – hladna kap za savršen završetak

Još jedan trik starih domaćica – kad sklonite gotovu kafu, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte malu kašičicu hladne vode. To pomaže da se talog slegne, a kafa dobije još lepšu penu.

Najčešće greške kod kuvanja domaće kafe:

Mešanje nakon što provri – uništava penu i menja ukus.

Kafa se ne podiže više puta – jedno „dizanje“ je dovoljno.

Previše mešanja prilikom kuvanja – stvara gorčinu.

Dodavanje šećera na kraju – daje sasvim drugačiji, slabiji ukus.

Domaća kafa je više od navike. Ona je mali dnevni ritual, trenutak mira i zadovoljstva. I zato je vredi kuvati kako dolikuje – sa znanjem i merakom.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar