Slobodno vreme > Mozaik

OHLADI VINO OČAS POSLA Stigli gosti, a nema hladnog pića? Nema frke – evo cake koje rešava problem

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

01/08/2025 > 15:00

podeli vest:

OHLADI VINO OČAS POSLA Stigli gosti, a nema hladnog pića? Nema frke – evo cake koje rešava problem
Foto: Shutterstock


Zamislite ovo: subota uveče, dvorište miriše na roštilj, iz kuće dopire smeh, stižu gosti sa vinom pod miškom, a vi – domaćin za medalju – spremni da nazdravite. Ali kad otvorite bocu, dočeka vas razočaranje – vino toplo kao da je iz automobila, a ne iz podruma! Šta sad? Nema panike! Nema domaćina bez rešenja – evo kako da vino rashladite brže nego što se krompir skuva i da nikom ne padne temperatura… osim vinu!

Shutterstock

Brzinska caka: krpa + zamrzivač

Zaboravite na smišljanje bajki s grožđem iz zamrzivača ili vrtloženje boce u lavoru – za sve to treba i vremena i živaca. Pravi, domaćinski trik glasi ovako:

Umotajte bocu vina u mokru kuhinjsku krpu i stavite je u zamrzivač.

To je to. Bez muke, bez spravica. Za 20 minuta, belo vino će biti savršeno rashlađeno. Ako je penušavo – dajte mu još 10 minuta fore.

Shutterstock

Šta tu zapravo radi?

Kad vino obgrli mokra krpa, voda iz nje preuzima toplotu iz boce i vino se hladi mnogo brže nego samo na vazduhu. A zamrzivač samo završi posao – hladi sa svih strana ravnomerno.

Mnogo brže od klasične kofe sa ledom, koja dodiruje bocu samo tamo gde pliva.

Nemaš krpu? Snađi se domaćinski!

Nemaš krpu? Nema veze. Iskoristi rolnu ubrusa, staru majicu, čistu čarapu ili čak nekoliko slojeva toalet papira. Bitno je da je mokro i da obmota bocu – i odmah u zamrzivač.

Ako baš ništa nemaš, stavi bocu samu u zamrzivač. I to će pomoći – ali neće biti baš ekspresno kao s krpom.

Shutterstock

Nema mesta u zamrzivaču?

E, onda idemo na plan B – stara dobra metoda:

Uzmi lavor, kofu ili sudoperu.

Sipaj vodu, led i šaku soli.

Potopi bocu.

Mešaj je povremeno.

Za 15–20 minuta biće gotova.

So snižava tačku leđenja i ubrzava proces hlađenja – naučno, ali i provereno!

🚨 BONUS SAVET: Ne zaboravi bocu!

Kad je vino u zamrzivaču – obavezno namesti alarm. Nema ništa tužnije od zaboravljene boce koja pukne od leda. I umesto vina – imaš ledeni haos.

🍷 Zaključak

Nema izgovora za mlako vino! Uz mokru krpu i malo domaćinske dovitljivosti, svaki komad belog ili rozea biće hladan za tren oka.

Jer kod nas domaćina – ni vino ne čeka dugo. Živeli!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar