Slobodno vreme > Mozaik

KOMBUHA U VAŠOJ KUHINJI Kako da je pravilno gajite i zašto je ovaj napitak pravo čudo za zdravlje

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

08/07/2025 > 11:28

podeli vest:

KOMBUHA U VAŠOJ KUHINJI Kako da je pravilno gajite i zašto je ovaj napitak pravo čudo za zdravlje
Foto: Freepik.com


U poslednje vreme kombuha postaje sve popularnija i u domaćinstvima širom Srbije. I dok su je ranije pravile samo bake u tegli zamotanoj krpom, danas je ponovo otkrivena kao napitak za detoksikaciju, jačanje imuniteta i probavu. Ako ste je već probali kod prijatelja ili na pijaci, vreme je da je uzgajate sami kod kuće – i to nije ni malo komplikovano.

Shutterstock

Šta je zapravo kombuha?

Kombuha je fermentisani napitak napravljen od čaja, šećera i takozvane SCOBY kulture (skobi – simbiotska zajednica bakterija i kvasaca). Ova "pečurka", kako je mnogi zovu, zaslužna je za to što običan zaslađen čaj postaje pun probiotika, enzima, vitamina B i kiselina koje čine čuda za vaše telo.

Shutterstock

Zašto je dobra?

Jača imunitet – zahvaljujući probioticima koji čuvaju zdravlje creva.

Pomaže varenje – odlična je kod nadutosti, loše probave i zatvora.

Detoksikuje organizam – čisti jetru i pomaže izbacivanje toksina.

Podiže energiju – zahvaljujući prisustvu vitamina B i enzima.

Smanjuje upale – korisna je za osobe sa artritisom i hroničnim bolovima.

Kako da sami uzgajate kombuhu?

Freepik.com

Potrebno vam je:

1 litar vode

2 kašike crnog ili zelenog čaja (ili 2 kesice)

100 g šećera

SCOBY kultura (možete je nabaviti od nekoga ko već pravi kombuhu ili preko interneta)

1 čaša već gotove kombuhe (kao starter)

Staklena tegla od 1,5 l

Gaza ili čista kuhinjska krpa + gumica

Postupak:

U proključalu vodu stavite čaj i šećer. Ostavite da se potpuno ohladi.

Procedite čaj i sipajte ga u čistu staklenu teglu.

Dodajte gotovu kombuhu kao starter i pažljivo spustite SCOBY na vrh.

Pokrijte teglu gazom i zavežite gumicom. Važno je da vazduh može da cirkuliše, ali da prašina i insekti ne mogu da uđu.

Ostavite na tamnom i toplom mestu (idealno 22–26°C), ali ne na direktnom suncu.

Fermentacija traje od 7 do 14 dana. Probajte s vremena na vreme – čim bude dovoljno kiselo i blago gazirano, spremno je.

Nakon toga izvadite SCOBY, sipajte napitak u flaše i čuvajte u frižideru. SCOBY možete koristiti ponovo za sledeću turu.

Saveti za gajenje:

Nikad ne perite SCOBY sapunom!

Koristite samo staklene posude.

Ako primetite sumnjiv miris ili buđ (zelena, crna ili narandžasta vlakna), bacite sve i počnite novu turu.

Ostavite deo gotove kombuhe da vam posluži kao starter za sledeći put.

Freepik.com

Zaključak

Kombuha nije samo zdrav napitak, već i pravi kućni projekat. Ne zahteva mnogo truda, a koristi koje donosi su višestruke. Ako volite da sami pravite stvari, ovo je savršen način da spojite tradiciju, zdravlje i malo eksperimentisanja u sopstvenoj kuhinji.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar