Slobodno vreme > Mozaik

TACNA PUNA SREĆE Ideje kako da složite sitne kolače!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

05/05/2025 > 12:52

podeli vest:

TACNA PUNA SREĆE Ideje kako da složite sitne kolače!
Foto: Shutterstock


Kada dođe vreme za iznošenje kolača, svi pogledi idu – pravo u tacnu. Sitni kolači su možda „mali po dimenziji“, ali zato njihova prezentacija mora da bude velika! I nije važno da li ste ih pravili sami ili naručili – način na koji ih servirate priča vašu domaćinsku priču.

Shutterstock

Evo nekoliko pravila i ideja kako da tacna izgleda kao iz vitrine najbolje poslastičarnice.

1. Raspored u redove – elegancija pre svega

 

 

Na većini slika vidi se savršeno paralelno ređanje kolača – u pravolinijske redove po boji, vrsti ili ukusu. Ovaj raspored daje simetriju i čist vizuelni dojam. Idealan je kada imate više različitih vrsta, a želite da sve izgleda skladno.

Saveti:

Kolače u istom redu poređajte po boji ili vrsti čokolade (npr. bela, crna, voćna).

Uvek pravite kontraste – red tamnih, pa red svetlih.

Ako koristite tacnu s ivicama, ostavite 1–2 cm slobodnog prostora oko ivice radi estetike.

2. Prva pomoć za miks tacnu – „pravi haos, ali organizovan“

 

 

Ako nemate 15 vrsta kolača, već recimo 5–6, složite ih po zonama, ali neka idu cik-cak ili dijagonalno. Ovaj način deluje razigrano, ali ipak uredno. Odličan je za kombinaciju sečenih i loptastih kolača.

Trik: Loptaste kolače (kokos kuglice, rum kugle, bajadere) stavljajte u papirne korpice za dodatni efekat i lakše posluživanje.

3. Na vrh – ukrasi: orasi, listići čokolade, maline, štanglice

 

 

Ukoliko ste kolače pravili sami, ne zaboravite detalje na vrhu: pola oraha, kuglica čokolade, čokoladne šare ili voće. Ti mali dodaci stvaraju utisak profesionalnog rada i unose luksuz.

4. Raspored po visini – da sve dođe do izražaja

Ako imate različite visine kolača, uvek stavite niže napred, više nazad – kao kad slikate grupu. Tako će se svi kolači lepo videti, a gosti neće preskakati tacnu u potrazi za „onim s orasima“.

 

 

Zlata vredni saveti domaćica:

Uvek dodajte jednu vrstu „klasika“ – vanilice, oblande, bajadere. One podsećaju na domaće.

Kolače ne mešajte sa filovanim korama (rolatima) – neka imaju zasebnu tacnu.

Poslužavnik sa stalkom daje dodatnu visinu na stolu i izgleda luksuzno.

Za kraj, ne zaboravite – kad kolači izgledaju kao da ih je slagala vaša baka, svaki zalogaj ima bolji ukus.

PRIJATNO!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar