Slobodno vreme > Gurmanlook

SVADBARSKA, ONA PRAVA SUPA Juneća, bistra, jaka, puna duše!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

03/05/2025 > 15:00

podeli vest:

SVADBARSKA, ONA PRAVA SUPA Juneća, bistra, jaka, puna duše!
Foto: Shutterstock


U vreme kada se sve više vraćamo pravim ukusima detinjstva, domaća juneća supa sa rezancima doživljava svoj veliki povratak na slavske stolove i svečane ručkove. Ova bistra, jaka supa, koja je nekada bila obavezan uvod u svadbenu trpezu, danas je simbol dobre domaćice, strpljenja i ukusa koji ne izlazi iz mode.
Bez pojačivača, bez prečica – samo meso, povrće, vreme i ljubav.

Ako želite da vaša trpeza zamiriše kao ona kod bake ili sa svadbe na kojoj ste pojeli „najbolju supu ikada“ – evo kako se sprema prava domaća juneća supa sa rezancima, kako dolikuje.

Shutterstock
🥣 Recept: Domaća juneća supa sa rezancima (za 4–6 osoba)

📋 Potrebni sastojci:

600 g junećih rebara s kostima ili plećke

1 veća šargarepa

1 paškanat

1 koren peršuna

Parče korena celera

1 crni luk (neočišćen, samo prepolovljen)

5–6 zrna crnog bibera

1 lovorov list

So po ukusu

Oko 2,5 l hladne vode

1 šaka domaćih rezanaca (ili tarane)

Veza svežeg peršuna

👩‍🍳 Priprema:

Meso dobro operite i stavite u veliki lonac sa hladnom vodom.

Stavite da se kuva na jačoj vatri. Kad provri, smanjite temperaturu i pažljivo skinite penu s površine – to je ključno za bistru supu.

Dodajte povrće (šargarepu, paškanat, celer, peršunov koren), crni luk koji ste kratko prepekli na ringli ili u tiganju, začine i so.

Kuvajte na tihoj vatri 2,5 do 3 sata. Supa ne sme da vri jako – treba samo blago da „mrda“.

Kad je sve kuvano, procedite supu, a meso i povrće odvojite za služenje.

U procedjenu supu ubacite domaće rezance i kuvajte još 5 minuta, dok omekšaju.

Pred serviranje dodajte sveže seckan peršun, poklopite i ostavite da „odmori“ par minuta.

Shutterstock
Kako se služi?

U dubokom tanjiru, sa rezancima, seckanom šargarepom iz supe i grančicom peršuna. Po želji se uz supu može ponuditi i tanjir kuvanog mesa s renom, tucanom paprikom i malo supe sa strane – baš kao nekad, na svadbama.

✅ Mali domaćinski trikovi:

Bistra supa zahteva strpljenje. Ne ubrzavajte – to se vidi i oseća u ukusu.

Prepečeni luk daje boju i slatkastu dubinu – ne preskačite ga.

Ako koristite kupovne rezance, birajte one tanke i kvalitetne – ili još bolje, napravite domaće.

Ne solite previše na početku – radije dodajte so pred kraj.

Domaća juneća supa nije samo predjelo – to je uvod u celu trpezu, topli pozdrav gostima i dokaz da je domaćica stala za šporet s ljubavlju.
Ako vas posle ove supe ne pohvale, nešto s gostima nije u redu.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar