Slobodno vreme > Mozaik

NEK SE ZNA KO JE SLAGAO SALATU! Trikovi i ideje za dekoraciju koja mami poglede

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

03/05/2025 > 12:30

podeli vest:

NEK SE ZNA KO JE SLAGAO SALATU! Trikovi i ideje za dekoraciju koja mami poglede
Foto: Shutterstock


Na slavama, rođendanima i porodičnim ručkovima salata nije više samo „ono uz pečenje“. Danas je i ukras, i dekoracija, i dokaz da domaćica ima ruku.
Jer kad se serviraju paradajz i krastavac „onako odoka“ – to je salata. Ali kad ih složiš da liče na cvet, talas, red ili krunu – to je već priča. I gosti primećuju.

Evo kako da od običnog tanjira sa povrćem napravite salatu koja osvaja oči pre nego što dođe do tanjira.

 

 

1. Pravilo osnove – čist tanjir, red i ravnoteža

Bez obzira na oblik – okrugao, četvrtast ili oval – tanjir mora biti beo ili svetao, kako bi boje povrća došle do izražaja. Povrće se slaže u smeru kazaljke na satu ili po slojevima, da vizuelno "pada" prirodno i uredno.

 

 

2. Paradajz i krastavac – kraljevi dekoracije

Najčešće korišćeni, ali nikad dosadni:

Paradajz se seče na tanke, jednake kriške i ređa u cik-cak liniji, spiralu ili kao latice.

Krastavac se seče ukoso ili pravolinijski, i ređa se u redovima – ili između redova paradajza.

💡 Trik: Kombinuj 2 reda krastavca + 1 red paradajza, pa od njih napravi "cvet". Ili slaži u pravougaoni oblik s grančicom peršuna po sredini – kao na slici 2.

 

 

3. Dodaci koji prave razliku

Za one koji žele još lepše:

Mozzarella kuglice – za belinu i pun izgled.

Rotkvice, masline, šargarepa – za boju i kontrast.

Zelena salata ili listovi peršuna – za ivice tanjira i sredinu.

Krastavac uvijen u rolnice – izgledaju kao ruže.

 

 

4. Cvet od paradajza – trik za posebne prilike

Ako želite da zadivite, isecite paradajz dugom spiralom i pažljivo ga uvijajte u ružu. Dodajte par listića peršuna – i eto centra pažnje!

 

 

5. Raspored na stolu – salata kao dekoracija

Salata se može staviti:

Na sredinu stola kao ukras pre glavnog jela.

Pored predjela – da "drži ravnotežu".

Na poseban sto – za wow-efekat kada gosti ulaze.

 

 

📌 Saveti:

Sve ređajte neposredno pre služenja, da povrće ostane sveže.

Ako je toplo vreme, preko tanjira stavite vlažnu krpu dok ne servirate.

Uvek imajte jedan tanjir za slikanje – jer znaš da će pasti fotka za Instagram.

✅ Zaključak: Lepota je u sitnicama

Ne treba mnogo – samo nož, red i malo ljubavi. A rezultat? Gosti pitaju "ko je ređao ovu salatu", a vi se samo smeškate.

Jer prava domaćica zna da i obična šaka paradajza može da izgleda kao umetnost – ako se složi s pažnjom.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar