 
        Po savetu naših baka: Ovako se sterilišu tegle za zimnicu
Da vam ne bi propala zimnica, vodite računa o higijeni i sterilizaciji ambalaže
podeli vest:
 
                    Prvi korak prilikom spremanja zimnice je obavezna sterilizacija staklene ambalaže u koju ćete smestiti vaš ajvar, ljutenicu, džem, slatko, kiselu turšiju ili sokove.
Ovaj korak nikako ne smete da preskočite, jer ako flaše ili tegle ne budu 100% čiste, čitav trud može da vam propadne.
Naše bake odavno su smislile sjajan način sterilizacije ambalaže za turšiju, a ne zahteva mnogo ni truda, ni vremena, ni veštine.
Prvi korak je da staklene tegle i flaše dobro operete deterdžentom za sudove koji inače koristite.
Kad se kratko ocede, lagano ih prebrišite čistom pamučnom kuhinjskom krpom, koja ne ostavlja dlačice.
                                                                            
                                        
                                                                                                                                                                                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                 Foto: Pixabay.com
                                                                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                         
                                                                
                                
                                                                                                    
Treći i poslednji korak jeste da zagrejete rernu na maksimalno 100 stepeni, poređate tegle u pleh tako da im otvor bude okrenut nadole, i stavite ih da se greju 15-20 minuta.
Pažljivo ih izvadite iz rerne (staklo će biti vrelo) i počnite da ih punite dok su još tople.
Neke domaćice vole da se potpuno osiguraju, pa prethodno stavljaju tegle u ključalu vodu da se kratko "prokuvaju", pa tek onda stavljaju u rernu. Na ovaj način možete da izbegnete brisanje krpom - toplota rerne će osušiti preostalu vodu.
                                                                            
                                        
                                                                                                                                                                                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                 Foto: Pixabay.com
                                                                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                         
                                                                
                                
                                                                                                    
Ne bacajte koru voća. Napravite od nje poslastice, začin ili čaj
Zabluda je da se kora određenih plodova ne može jesti. Uz prave recepte one će se pretvoriti u nešto vrlo ukusno
20.08.2022
ČuvarkućaVolećete nas zbog ovog teksta: KREMASTI KOLAČ, savršena poslastica za LETNJE DANE
Idealan za letnje dane. Sprema se za samo 20 minuta, i to bez pečenja
25.07.2022
GurmanlookRuke VREDNE, a pita LENJA - recept koji MORATE da probate, evo kako da napravite starinsku pitu s jabukama
Postoje različite varijante recepata, ali u ovu lenju pitu ćete da se zaljubite na prvi zalogaj
07.08.2022
GurmanlookSvi volimo KIFLICE SA SIROM, a još kada je recept ovako JEDNOSTAVAN...
Ko može da im odoli?
12.08.2022
Gurmanlook 
         
     
         
         
         
         
         
         
                             
                             
             
  
  
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
            
Ostavite komentar