Slobodno vreme > Gurmanlook

PENASTE, MIRISNE KROFNE Sa džemom, sa kremom, neodoljivo su ukusne (RECEPT)

Izvor: K1info

Autor: Jelena Petrović

29/07/2025 > 17:00

podeli vest:

PENASTE, MIRISNE KROFNE Sa džemom, sa kremom, neodoljivo su ukusne (RECEPT)
Foto: Jelena Petrović


Otkrijte tajnu najmekših i najpenastijih krofni koje će vas vratiti u detinjstvo! Ovaj recept, pravo iz bakine kuhinje, garantuje savršeno vazdušaste i ukusne krofne koje bi svaka domaćica mogla da pripremi. Jednostavne za izradu, ove krofne su idealne za doručak, užinu ili kao slatka poslastica uz popodnevnu kafu. Pripremite se da uživate u svakom zalogaju ovih zlatnih, mirisnih oblaka posutih šećerom!

Jelena Petrović



Potrebno je:

300 ml mlakog mleka

2 jaja

20 gr kvasca

1 kašičica šećera

korica limuna

550 - 600 gr brašna

T-400 malo soli ulje

Priprema:

Razmutiti kvasac u mlakom mleku, dodati 2 kašike brašna pa ostaviti 5 minuta da nadođe. U vanglicu sipati kvasac, dodati jaja,
mleko, koricu limuna, malo soli i zamesiti mekše testo i ostaviti da naraste. Premesiti i pustiti da još jednom nadođe. Razviti u pravougaonik, seći u kraće trake širine dva prsta. Svaku traku uviti pa spojiti ivice, staviti na kockice pek papira i ređati u pleh. Pritisnuti odozgo. Pokriti da se ne suši.

Jelena Petrović

 

U šerpu sipati ulja da bude tri prsta dubine i spuštati nadošle krofne tako što ćete ih izvrtati u vruće ulje. Ulje ne sme biti jako
vrelo da ne izgore. Na indukcionu ploču podesiti na jačinu 6, a na električnom šporetu na jačinu 2. Kad zarumene, okrenuti. Vaditi rešetkom i spuštati na upijajuću salvetu. Posuti prah šećerom i vanilin šećerom.

Ostavite komentar