Slobodno vreme > Gurmanlook

GUŽVANA GIBANICA KAO NEKAD! Kad zamiriše na kuću i nedeljno jutro...

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

16/05/2025 > 07:34

podeli vest:

GUŽVANA GIBANICA KAO NEKAD! Kad zamiriše na kuću i nedeljno jutro...
Foto: Shutterstock


Miris tek pečene gibanice, zlatno-hrskava korica, sredina puna sira i jaja, a sve to onako lepo „razgužvano“ – ne postoji ništa domaćinskije od gužvane gibanice. To je ona pita koja se pravi kad hoćete da u kući zamiriše na toplinu, ljubav i tradiciju. Priprema je jednostavna, a rezultat je – za prste da poližete.

Bilo da je služite za doručak uz jogurt, kao dodatak ručku, ili da je ponesete na putgužvana gibanica nikada ne izlazi iz mode.

Shutterstock

Potrebni sastojci:

500 g tankih kora za pitu (kupovne ili domaće)

400–500 g sitnog sira (može i mešavina mladog i slanog)

4 jaja

1 čaša jogurta (200 ml)

1 čaša kisele vode

1/2 čaše ulja

prstohvat soli (po potrebi, ako sir nije slan)

malo putera za premaz (opciono)

Priprema:

U velikoj činiji umutite jaja, dodajte jogurt, kiselu vodu i ulje. Sve dobro sjedinite.

Dodajte izmrvljen sir i po potrebi malo soli. Masa ne treba da bude previše tečna, već kompaktna ali razmaziva.

Uzimate jednu po jednu koru, gužvate je rukama i umačete u pripremljenu smesu.

Tako „namazanu i zgužvanu“ koru ređate u podmazan pleh.

Kada potrošite sve kore i nadev, prelijte ostatkom smese ako vam je ostalo, i stavite nekoliko tankih listića putera po vrhu za dodatnu hrskavost.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30–35 minuta, dok gibanica lepo ne porumeni.

Saveti domaćice:

Ako volite da bude mekša – dodajte malo više jogurta i kisele vode.

Za jači ukus, možete dodati i malo kajmaka u smesu.

Gibanica je najlepša kada se malo prohladi – nemojte je seći odmah iz rerne.

Uz čašu jogurta ili kiselo mleko – ručak je gotov!

Gužvana gibanica nije samo jelo – ona je miris detinjstva, zvuk nedeljnih jutra i ukus topline doma. A kad je jednom napravite, postaje recept koji se prenosi s kolena na koleno. I uvek uspe.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar