GUŽVANA GIBANICA KAO NEKAD! Kad zamiriše na kuću i nedeljno jutro...
podeli vest:

Miris tek pečene gibanice, zlatno-hrskava korica, sredina puna sira i jaja, a sve to onako lepo „razgužvano“ – ne postoji ništa domaćinskije od gužvane gibanice. To je ona pita koja se pravi kad hoćete da u kući zamiriše na toplinu, ljubav i tradiciju. Priprema je jednostavna, a rezultat je – za prste da poližete.
Bilo da je služite za doručak uz jogurt, kao dodatak ručku, ili da je ponesete na put – gužvana gibanica nikada ne izlazi iz mode.

Potrebni sastojci:
500 g tankih kora za pitu (kupovne ili domaće)
400–500 g sitnog sira (može i mešavina mladog i slanog)
4 jaja
1 čaša jogurta (200 ml)
1 čaša kisele vode
1/2 čaše ulja
prstohvat soli (po potrebi, ako sir nije slan)
malo putera za premaz (opciono)
Priprema:
U velikoj činiji umutite jaja, dodajte jogurt, kiselu vodu i ulje. Sve dobro sjedinite.
Dodajte izmrvljen sir i po potrebi malo soli. Masa ne treba da bude previše tečna, već kompaktna ali razmaziva.
Uzimate jednu po jednu koru, gužvate je rukama i umačete u pripremljenu smesu.
Tako „namazanu i zgužvanu“ koru ređate u podmazan pleh.
Kada potrošite sve kore i nadev, prelijte ostatkom smese ako vam je ostalo, i stavite nekoliko tankih listića putera po vrhu za dodatnu hrskavost.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30–35 minuta, dok gibanica lepo ne porumeni.
Saveti domaćice:
Ako volite da bude mekša – dodajte malo više jogurta i kisele vode.
Za jači ukus, možete dodati i malo kajmaka u smesu.
Gibanica je najlepša kada se malo prohladi – nemojte je seći odmah iz rerne.
Uz čašu jogurta ili kiselo mleko – ručak je gotov!
Gužvana gibanica nije samo jelo – ona je miris detinjstva, zvuk nedeljnih jutra i ukus topline doma. A kad je jednom napravite, postaje recept koji se prenosi s kolena na koleno. I uvek uspe.
BONUS VIDEO:
ŠEŠELJ GRUBO IZVREĐAO MINISTRA U VLADI SRBIJE "Izgleda kao da je ispao iz kinder jajeta!"
Lider radikala priznao je i koje on ministarstvo priželjkuje za sebe
pre 57 minuta
Politika
Ostavite komentar