Slobodno vreme > Gurmanlook

SOČNI BAKLAVA KOLAČ Za sve sladokusce, neodoljivo dobro!

Izvor: K1info

Autor: Jelena Petrović

08/05/2025 > 12:00

podeli vest:

SOČNI BAKLAVA KOLAČ Za sve sladokusce, neodoljivo dobro!
Foto: Jelena Petrović


Ako volite sočne, aromatične kolače koji spajaju najbolje od čokolade i limunaovaj recept će vas oduševiti! Spoj dve boje, dva ukusa i neodoljivog sirupa stvara desert koji podseća na domaću baklavu, ali u modernijem ruhu. Priprema je jednostavna, a rezultat pravi praznik za čula. Pratite korake i uživajte u kolaču koji se topi u ustima!

Jelena Petrović


Potrebno je:

za čokoladni deo:
2 jaja
1 kašika šećera
1 kašika brašna
1 kašika griza
2 kašike ulja
2 štangle otopljene čokolade
1/2 praška za pecivo
 

Jelena Petrović

svetli limun deo:
2 jaja1 kašika šećer
1 kašika brašna
1 kaika griza
2 kašike ulja
korica limuna 
1/2 praška za peciva
Za preliv
200 gr šećera
300 ml vode
1 ceo limun na kriške
1 vanilin šećer

Priprema: 
Umutiti prvo čokoladni deo. Jaja umutiti sa šećerom dodati brašno i griz sa praškom za pecimom. 
Dodati  ulje i otopljenu čokoladu i sve izjednačiti. Pleh  premazati uljem i posuti brašnom. Sipati i izravnati. Peći 10 minuta na 200 stepeni. Za to vreme svetli deo spremiti. Umutiti jaja i šećer, dodati brašno i griz i prašak za pecivo.
Ubaciti ulje i koricu limuna i sve izjednačiti Izvadi kolač iz rerne pa preliti preko čokoladnog dela i peći još 30 minuta.  Malo ohladiti pa iseći na kocke. 
U šerpu staviti šećer vodu i limun na krugove kao i vanilin šećer. Neka vri  5-6 minuta pa preliti prohladjen i isečen kolač.
Ostaviti da upije i sasvim se ohladi, Služiti i sladiti se prelepa baklava kolač  Uživajte.

Ostavite komentar