ĆUFTE KAO IZ RESTORANA Sos od šampinjona i sira koji osvaja već na prvu kašiku
podeli vest:
 
                    Ako volite jela koja mirišu na toplo porodično okupljanje, a uz to deluju kao da su iz vrhunskog restorana – ovaj recept je prava stvar za vas! Čufte u kremastom sosu od šampinjona i topljenog sira nisu samo jelo, to je gastronomski zagrljaj koji okrepljuje dušu i stomak.
                                                                            
                                        
                                                                                                                                                                                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                 
                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Čufte u sosu od šampinjona i sira
Sočno, kremasto i mirisno – pravo comfort jelo!
📌 Sastojci:
Za čufte:
500 g mlevenog mesa (mešano ili po izboru)
1 glavica crnog luka (sitno seckana)
1 čen belog luka (izgnječen)
1 jaje
2 kašike prezli
So, biber, suvi začin (po ukusu)
Malo ulja za prženje
Za sos:
200 g svežih šampinjona (narezanih na listiće)
1 kašika brašna
1 kašika putera ili ulja
100 ml mleka
100 ml pavlake za kuvanje
4 trouglića topljenog sira (npr. Zdenka)
Prstohvat bibera i malo suvog začina
👩🍳 Priprema:
Prvo napravi čufte:
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        U činiji pomešaj mleveno meso, sitno seckan crni i beli luk, jaje, prezle i začine. Oblikuj male kuglice.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Prži čufte:
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Na malo ulja ih proprži sa svih strana dok ne dobiju lepu koricu (ne moraju biti skroz pečene jer će se kuvati u sosu). Izvadi ih na tanjir.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Pravi sos:
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        U istoj tiganju otopi puter, dodaj šampinjone i proprži ih dok ne omekšaju. Pospi brašnom, promešaj, pa dolij mleko i pavlaku. Dodaj sir i mešaj dok se ne otopi u gladak, kremast sos.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Ubaci čufte u sos:
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Vrati čufte u tiganj sa sosom, smanji vatru i poklopi. Krčka se još 15-ak minuta da sve lepo upije i sjedini.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Serviraj:
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Uz pire krompir, testeninu ili domaći hleb – kako ti srce poželi. Po želji pospi svežim peršunom.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
✨ Saveti:
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Ako volite jači ukus, dodaj malo muskatnog oraščića u sos. A ako su deca probirljiva – sitno izrendan sir ume da ih "smekša"!
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
BONUS VIDEO:
 
         
     
         
         
         
             
  
  
             
         
         
         
         
                             
                             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
            
Ostavite komentar