Slobodno vreme > Gurmanlook

ĆUFTE KAO IZ RESTORANA Sos od šampinjona i sira koji osvaja već na prvu kašiku

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

23/04/2025 > 07:19

podeli vest:

ĆUFTE KAO IZ RESTORANA Sos od šampinjona i sira koji osvaja već na prvu kašiku
Foto: Shutterstock


Ako volite jela koja mirišu na toplo porodično okupljanje, a uz to deluju kao da su iz vrhunskog restorana – ovaj recept je prava stvar za vas! Čufte u kremastom sosu od šampinjona i topljenog sira nisu samo jelo, to je gastronomski zagrljaj koji okrepljuje dušu i stomak.

Shutterstock

Čufte u sosu od šampinjona i sira

Sočno, kremasto i mirisno – pravo comfort jelo!

📌 Sastojci:

Za čufte:

500 g mlevenog mesa (mešano ili po izboru)

1 glavica crnog luka (sitno seckana)

1 čen belog luka (izgnječen)

1 jaje

2 kašike prezli

So, biber, suvi začin (po ukusu)

Malo ulja za prženje

Za sos:

200 g svežih šampinjona (narezanih na listiće)

1 kašika brašna

1 kašika putera ili ulja

100 ml mleka

100 ml pavlake za kuvanje

4 trouglića topljenog sira (npr. Zdenka)

Prstohvat bibera i malo suvog začina

👩‍🍳 Priprema:

Prvo napravi čufte:
U činiji pomešaj mleveno meso, sitno seckan crni i beli luk, jaje, prezle i začine. Oblikuj male kuglice.

Prži čufte:
Na malo ulja ih proprži sa svih strana dok ne dobiju lepu koricu (ne moraju biti skroz pečene jer će se kuvati u sosu). Izvadi ih na tanjir.

Pravi sos:
U istoj tiganju otopi puter, dodaj šampinjone i proprži ih dok ne omekšaju. Pospi brašnom, promešaj, pa dolij mleko i pavlaku. Dodaj sir i mešaj dok se ne otopi u gladak, kremast sos.

Ubaci čufte u sos:
Vrati čufte u tiganj sa sosom, smanji vatru i poklopi. Krčka se još 15-ak minuta da sve lepo upije i sjedini.

Serviraj:
Uz pire krompir, testeninu ili domaći hleb – kako ti srce poželi. Po želji pospi svežim peršunom.

✨ Saveti:
Ako volite jači ukus, dodaj malo muskatnog oraščića u sos. A ako su deca probirljiva – sitno izrendan sir ume da ih "smekša"!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar