Spaja i okuplja: Danas slavimo ono bez čega ne možemo – MEĐUNARODNI DAN HLEBA
Bilo da je to mirisni domaći hleb iz rerne, lepinja sa ćevapima, bez njega ne možemo
16.10.2024
GurmanlookJedna se ne uzima, dve najmanje, a sa trećom je pravi merak i uživanje u slasti testa
podeli vest:
Ko još može da odoli toplim, vazdušastim kiflicama koje se tope u ustima? Bilo da ih pravite za doručak, večeru, ili kao posluženje za goste, domaće kiflice su pravi klasik. Pripremanje tih savršenih mekanih zalogaja možda deluje kao izazov, ali uz pravi recept i nekoliko korisnih trikova, i vi možete biti ponosni na svoje pekarske veštine!
Tajne za savršenstvo: Priprema testa
Za najmekše kiflice ključno je testo. Da bi one bile prozračne i lagane, birajte kvalitetno brašno tipa 400 ili 500. I još nešto – mleko i kvasac su vaši najbolji prijatelji. Testo treba da ima dovoljno vremena da naraste i razvije svoju strukturu. Savet je da koristite kombinaciju svežeg mleka i jogurta, jer ovo pomaže da testo dobije dodatnu mekoću.
Trik: Maslac ili margarin ne dodajte odmah. Ubacite ga na kraju, tokom mešenja, kako bi testo ostalo mekano i elastično.
Recept: Kako napraviti meke kiflice
Sastojci:
500 g brašna
250 ml toplog mleka
25 g svežeg kvasca (ili kesica suvog)
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
50 g maslaca
1 jaje (za premazivanje)
Susam ili kim za posipanje (po želji)
Bilo da je to mirisni domaći hleb iz rerne, lepinja sa ćevapima, bez njega ne možemo
16.10.2024
GurmanlookAko želite da na sto iznesete jelo koje miriše na Italiju, a ukusom mami svakog gosta, ovo je pravi izbor
16.10.2024
GurmanlookPriprema
Aktiviranje kvasca: U toplom mleku razmutite kvasac sa kašičicom šećera. Ostavite 10-ak minuta da se kvasac zapeni. Foto: Sanja Ostojić
Priprema testa: U posudi pomešajte brašno i so, zatim dodajte mleko sa kvascem i malo jogurta. Umesite glatko testo, dodajući omekšani maslac pri kraju.
Narastanje: Testo pokrijte krpom i ostavite ga na toplom mestu oko sat vremena da se udvostruči.
Formiranje kiflica: Testo podelite na loptice, razvucite ih u oblik trougla i urolajte u kiflice. Po želji, možete ih puniti sirom, pekmezom ili šunkom.
Premazivanje i pečenje: Kiflice premažite umućenim jajetom i pospite susamom ili kimom. Pecite na 200°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Saveti za dodatnu mekoću
Ubacite posudu s vodom u rernu tokom pečenja. Para pomaže da kiflice budu još mekše.
Nakon pečenja, pokrijte ih kuhinjskom krpom i pustite ih da „odmore“ par minuta. Tako će zadržati vlagu i mekoću.
Zaključak: Kiflice za svaku priliku
Bilo da su prazne ili punjene, domaće kiflice su ljubav na prvi zalogaj. Ovaj recept ne zahteva mnogo vremena, ali rezultati će vas nagraditi – kiflice koje će vaša porodica obožavati. I ne zaboravite, najbolja stvar kod pravljenja kiflica je miris koji ispuni dom i poziva sve za sto! Jer, nema lepšeg osećaja od onog kada svi navale na još toplu kiflicu, dok se osmeh zadovoljne domaćice širi uz rečenicu: „E, ovo je baš uspelo!“.
BONUS VIDEO:
Kada ih jedemo, setimo se svega lepog iz detinjstva a posebno kako ližemo fil sa varjače, pa zar ima šta slađe...
15.10.2024
GurmanlookIde vikend, a zna se da je najbolji ručak kada ima mesa, a uz to je i slatko - kao med
12.10.2024
GurmanlookLako se priprema, recept je jednostavan, a potpuno je zdrava
19.09.2024
GurmanlookJelo koje je savršeno za svaki dan, a priprema ne iziskuje mnogo truda.
15.10.2024
GurmanlookDa se vratimo na gledanje filmova vikendom, danas imamo italijanski istraživački film iz 1972. o životu i smrti Enrika Mateija.
17.02.2025
Kolumna
Ostavite komentar