Princes krofne: Jedna se ne uzima, jer toliko su kremaste i slatke!
Kada ih jedemo, setimo se svega lepog iz detinjstva a posebno kako ližemo fil sa varjače, pa zar ima šta slađe...
15.10.2024
GurmanlookAko želite da na sto iznesete jelo koje miriše na Italiju, a ukusom mami svakog gosta, ovo je pravi izbor
podeli vest:
Ne postoji ništa bolje od slojeva testenine prepunih mlevenog mesa, topljenog sira i sočnog bešamela. Današnja misija: napraviti lazanje koje se razvlače od nadeva – bogate, sočne i savršeno grešne!
Sastojci (za jedno pravo bogato izdanje):
500 g mlevenog mesa (junetina, svinjetina ili miks – po vašem ukusu)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šargarepa, narendana
500 ml paradajz pirea ili pelata
Maslinovo ulje za prženje
So, biber, origano i bosiljak (za italijanski šmek)
300 g mocarele (ili bilo kojeg sira koji se lepo topi)
150 g parmezana za posipanje
400 g kora za lazanje
Bešamel sos:
50 g maslaca
50 g brašna
800 ml mleka
Prstohvat muskatnog oraščića (obavezno, za dodatni luksuz)
So i biber
Priprema: Početak jedne sočne priče
Meso koje miriše na domaćinstvo
Kada ih jedemo, setimo se svega lepog iz detinjstva a posebno kako ližemo fil sa varjače, pa zar ima šta slađe...
15.10.2024
GurmanlookVreme je da se lagano pripremimo za kuvanje džema koji, kako kažu, je najbolji sastojak za palačinke
14.10.2024
GurmanlookBešamel – kremasta čarolija
U drugoj šerpi rastopite maslac, pa dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete pastu (tzv. zapršku). Polako dolivajte mleko, mešajući non-stop da ne bude grudvica. Posolite, pobiberite i dodajte muskatni oraščić za onaj poseban „šmek“. Neka sos kuva dok se fino zgusne.
Slojevi bogatstva
Na dno posude za pečenje sipajte malo bešamela – on će sprečiti da se kore zalepe. Poređajte prvi sloj kora, pa dodajte deo mesa, zatim malo bešamela, i preko svega izdašnu šaku rendane mocarele. Ponavljajte ovaj postupak sve dok ne potrošite sve sastojke. Na vrhu neka budu kore, bešamel i bogata doza parmezana.
Jelo koje je savršeno za svaki dan, a priprema ne iziskuje mnogo truda.
15.10.2024
GurmanlookOtkrivamo zašto toliko voliko da jedemo slatko, ali i koje su to zdrave zamene za šećer
13.10.2024
GurmanlookPečenje – čekanje se isplati
Zagrejte rernu na 180°C i pecite lazanje oko 40 minuta, dok sir ne postane zlatan i korice ne budu meke.
Mali saveti za veliki ukus:
Lazanje će biti još bolje ako odstoje malo nakon pečenja – to je onaj „tajni sastojak“.
Ako imate vremena, pripremite ih dan ranije – ukusi se tada još bolje sjedine.
Uz lazanje savršeno ide čaša vina i dobar razgovor za stolom!
Zaključak:
Lazanje sa mlevenim mesom su klasik koji nikad ne razočara. Slojevi mesa, bešamela i sira čine svaku porciju pravom rapsodijom ukusa. Nema žurbe, jer ovo je jelo koje traži malo ljubavi i strpljenja – ali, kad ga probate, svaka minuta pripreme biće vredna! Prijatno i neka vam kuhinja uvek miriše na domaće majstorije!
BONUS VIDEO:
U ovom receptu otkrivamo sve korake kako da i vi kod kuće napravite najukusniju poslasticu koja će vas oduševiti
13.10.2024
GurmanlookIde vikend, a zna se da je najbolji ručak kada ima mesa, a uz to je i slatko - kao med
12.10.2024
GurmanlookPriprema je jednostavna, a rezultati će oduševiti sve ljubitelje slanih pita
28.09.2024
GurmanlookTuršija je pravi klasik srpske kuhinje, a svaka domaćica ima svoj poseban recept koji se prenosi s kolena na koleno
26.09.2024
GurmanlookDa se vratimo na gledanje filmova vikendom, danas imamo italijanski istraživački film iz 1972. o životu i smrti Enrika Mateija.
17.02.2025
Kolumna
Ostavite komentar