Kultura > Film/TV

Akademija POSLE ISTRAGE odlučila: Andrea Rajzboro ostaje U TRCI ZA OSKARA

U istoriji dodele Oskara devet puta se dogodilo da je neka nominacija opozvana

Autor: K1 info/ nacional.hr

02/02/2023 > 21:09

podeli vest:

Akademija POSLE ISTRAGE odlučila: Andrea Rajzboro ostaje U TRCI ZA OSKARA
Foto: screenshot


Nominacija Andree Rajzboro za Oskara u kategoriji najbolje glumice izazvala je u Holivudu brojne kontroverze jer su se mnogi pitali kako je moguće da je osvojila nominaciju za mali, niskobudžetni film “To Leslie” koji je kratko prikazivan u američkim bioskopima.

Sumnje su se odnosile na način na koji je promovisana njena kandidatura, a to je bilo uz korišćenje tzv. grassroots kampanje. To je kampanja u kojoj se koriste ljudi za širenje informacija preko društvenih mreža, a u slučaju Andree Rajzboro to su bile njene brojne koleginice glumice koje su na društvenim mrežama pisale koliko je ona u tom filmu briljantna.

Taj način promocije nije s oduševljenjem primila Američka filmska akademija (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), ujedno organizator dodele Oscara, pa su prošle nedelje objavili kako će napraviti reviziju promocija koje su korišćene prilikom ovogodišnje procedure.

Upravni odbor akademije u utorak se sastao i objavio kako su obradili taktiku koja je korišćena prilikom promocije filma “To Leslie”.

-Akademija je utvrdila da dotična aktivnost ne dostiže nivo zbog kojeg bi nominacija filma trebalo da se poništi. Međutim, otkrili smo taktike vođenja kampanje na društvenim mrežama koje su izazvale zabrinutost. O ovim se taktikama razgovara direktno s odgovornim stranama - naveo je predsednik akademije Bil Kramer u službenoj izjavi.

Da li će film koji je zaradio samo 23.000 dolara dobiti Oskara? Holivudske zvezde su saglasne: Veliko DA!

On je upozorio da su pravila Akademije određena kako bi osigurao fer i korektan proces ali je očigledno kako se neki delovi pravila igre moraju pojasniti.

- Te promene biće napravljene posle ovog ciklusa dodele nagrada i biće podeljene s našim članstvom. Akademija nastoji da stvori okruženje u kojem se glasovi zasnivaju isključivo na umetničkim i tehničkim vrednostima filmova - zaključio je Kramer.

U istoriji dodele Oskara devet puta se dogodilo da je neka nominacija opozvana.

 

Ostavite komentar