Priče > Sudbine

Preminuo pisac Dejan Tiago Stanković

Književnik i prevodilac umro je u svom domu u Lisabonu, gde je i živeo decenijama

Izvor: K1info/nova.rs

21/12/2022 > 11:26

podeli vest:

Preminuo pisac Dejan Tiago Stanković
Foto: ATA Images


Književnik i prevodilac Dejan Tiago Stanković preminuo je u 57. godini u svom domu u Lisabonu, gde je i živeo decenijama, potvrdili su nezvanično za portal Nova.rs prijatelji Dejana Tiaga Stankovića.

Dejan Tiago Stanković rođen je u Beogradu 1965. Kako je sam ispisao u svojoj biografiji, u Beogradu je živeo dok nije diplomirao arhitekturu 1991. godine.

- Ali arhitekturom se nikada potom nisam bavio. Čim sam okončao školu, a pre nego što sam odrastao, iz puke radoznalosti i želje da upoznam svet odselio sam se u inostranstvo, gde nisam nameravao dugo da ostanem, ali okolnosti su odlučile da bude drugačije. U Londonu sam živeo do 1995, kada sam se, umesto da se vratim kući u Beograd, preselio u Portugal. Obitavam u Lisabonu, dobio sam njihovo državljanstvo i gledaju me kao svog - zabeležio je svojevremeno pisac.

Poslednju knjigu „Odakle sam bila, više nisam“ objavio je jesenas za „Lagunu“. To je bila, kako je isticao, njegova posveta Lisabonu.

Foto: ATA Images

 

- To je priča o mom odnosu sa gradom u kojem živim i koji volim iz sto razloga, ali pre svega jer je lep. A slab sam na lepotu. Likovi jesu Lisabonci, ali su skoro svi dođoši. Tako je ispalo, ali to je valjda što svako piše o sebi i svom svetu, a ljudi koji su presađeni iz jedne kulture u drugu, su moj svet - govorio je za Nova.rs.

Bio je laureat nagrade „Branko Ćopić“, a njegova dela bila su u užem izboru za NIN-ovu nagradu, priznanja „Isidora Sekulić“, „Dušan Vasiljev“…

Bio je i kolumnista NIN-a i plodan prevodilac. Na portugalski je prevodio dela Andrića, Crnjanskog, Dragoslava Mihailovića, Dušana Kovačevića, a na naš jezik knjige iz pera Saramaga…

Ostavite komentar