Priče > Sudbine

ISPOVEST SVEŠTENIKA koji je prošao PAKAO DROGE: Vadio sam KORIŠĆENE ŠPRICEVE iz kante za smeće...

Drago je danas otac petoro dece, porodičan čovek i sveštenik protestantske crkve u Rumi

Izvor: K1info

07/11/2022 > 08:44

podeli vest:

ISPOVEST SVEŠTENIKA koji je prošao PAKAO DROGE: Vadio sam KORIŠĆENE ŠPRICEVE iz kante za smeće...
Foto: Shutterstock/screenshot


Drago Pejić, sveštenik koji je pobedio zavisnost od heroina bio je gost emisije “Vikend na K1”.

Drago je danas otac petoro dece, porodičan čovek i sveštenik protestantske crkve u Rumi. To je njegov život danas, a pre dve decenije to su bili igla i heroin.

Drago je rođeni Šapčanin koji se sa samo tri godine preselio u Rumu. Iako je dete razvedenih roditelja za detinjtvo kako kaže ga vezuju lepa sećanja. 

Kako priča u Rumi je skrenuo sa puta i probao drogu.

- Prvo moje iskustvo sa narkoticima bilo je sa mojih 12 godina. Počinjem da konzumiram lepak. Bilo je tu nekih pank pokreta i tu smo krenuli sa drogama. Međutim, ubrzano prelazim na neke druge stvari. Dolazi do zloupotreba lekova za smirenje u kombinaciji sa alkoholom, marihuana, i tako je to išlo nekim svojim progresom – priča Drago.

 

Kako tvrdi stepenik po stepenik peo se paklom droge, šest godina je prošlo od prvog kontakta sa drogom do upoznavanja heroina. 

- Heroin je zakucao na moja vrata praktično kada sam napunio 18 godina. Jedan moj prijatelj je došao kod mene i rekao da ima nešto novo da probamo. Znatiželjno sam to odmah prihvatio. Prvo dozu sam intravenski uzeo. Doživeo sam jedno “olakšanje i prosvetljenje” kao da je neko skinuo jedan ogroman teret sa mojih leđa koji sam ceo život nosio. Kao da je neko odneo sve moje probleme. Osetio sam se rasterećeno i slobodno. Moje prvo pitanje posle konzumacije je bilo: “Gde možemo nabaviti još ovoga?” Odgovor na to pitanje me je naveo da uzmem još jednom i još jednom i još jednom... Sve vreme sam mislio da držim stvari pod svojom kontrolom. 

Foto: Shutterstock

 

Drago se prisetio i najgorih iskustava koje je imao.

- U tom stanju čovekov život je potpuno degradiran. Meni je vrednost mog života bila niža od sitniša. Vrednost života bila je na nuli. Uopšte nisam mario za svoj život. Bio sam u stanju da izvadim iz kante za smeće korišćen špric, koji je koristila druga osoba, i da sa takvim špricem uzimam drogu – ispričao je Drago Pejić u emisiji “Vikend na K1”.

Ispričao je i šta se dešavalo u momentima zavisničke krize.

- To su strašne situacije i strašni momenti. Vraćaju mi se slike i filmovi kada sam bio u krizama. Nisam mogao ni da ležim, ni da stojim, ni da sedim. Valjao sam se po podu dok je moja porodica sve to gledala i nije nikako mogla da mi pomogne.

 

Kako kaže njegov izlaz je bila organizacija “Raskršće”. 

- Za organizaciju “Raskršće” koja je funkcionisala u Novom Sadu rekla mi je sestra. Sećam se prvog dana kada sam otišao tamo. Kada idete prvi put na neko mesto imate osećaj tenzije i nelagodnosti prema onome što treba da se desi. Sedeo sam sa nepoznatim ljudima za stolom i ćaskali smo o nekim neobaveznim stvarima. Znao sam da u jednom trenutku traba da se pojave osobe koje su rešile svoj problem samo nisam znao kada. Ćaskali smo dobrih 15-20 minuta i ja sam morao da pitam kada će doći te osobe koje su rešile svoj problem narkomanije. Ti ljudi su me pogledali i onako uz blagi osmeh su mi samo rekli: “To smo mi”. Bio sam baš u teškoj situaciji. Kada sam ispunjavao formulare za ulazak trebalo je da se potpišem i da napišem koja je godina. Tada nisam znao u kojoj se godini nalazim. Rehabilitacija je trajala godinu i po dana. Bila je prilično stroga izolacija – ispričao je Drago Pejić.

 

Njegova priča od tada dobija drugi tok.

- Snaga volje je ključ. Skrenuo bih pažnju da su, između ostalog, sam smisao i osnov programa u kojem sam se nalazio hrišćanske vrednosti. To je ne medicinski program bez bilo kakvih medikamenata. 

Drago je poslao poruku svima koji imaju problem zavisnosti.

- Moja poruka mladim ljudima je da se ne igraju sa drogama jer možda ne budete srećni kao ja da se izvučete. To su tragične sudbine i njih i njihovih porodica. Poruka je prestani pre nego što si počeo. Poslao bih poruku i ljudima koju su debelo zagazili u problem narkomanije. Želeo bih im poručiti da izlaz postoji. To je jedan mračni tunel, ali svetlo u tom mračnom tunelu postoji – rekao je Drago Pejić.

 

 

 

Ostavite komentar