Priče > Sudbine

BORBA majke za DEVOJČICU koju je DEDA doveo iz doma: Ne dam da je vrate u HRVATSKU

Majka otkriva za medije šta se dešava nakon poteza oca njenog bivšeg muža o kojem već danima bruje hrvatski mediji

Izvor: K1info/kurir.rs

27/10/2022 > 21:24

podeli vest:

BORBA majke za DEVOJČICU koju je DEDA doveo iz doma: Ne dam da je vrate u HRVATSKU
Foto: Freepik.com


Ćerka je ovde u Srbiji i konačno je srećna, u Domu za decu u Osijeku je patila. Ne dam je nazad i ne mogu da dozvolim da je odvedu, reči su R. Ć, majke devojčice koju je deda Miroslav Veršegi (65) 19. juna oteo iz doma za decu u Hrvatskoj.

Majka za Kurir otkriva šta se dešava nakon poteza oca njenog bivšeg muža o kojem već danima bruje hrvatski mediji. Devojčica ima osam i po godina i bila je smeštena u domu godinu i po dana rešenjem Centra za socijalni rad iz Osijeka, pošto je njenom ocu, a Miroslavljevom sinu, pre 19 meseci oduzeto pravo na roditeljsko staranje. Njega je neko prijavio da je zbog poslovnih obaveza platio komšinici da ćerkicu pričuva šest dana.

Foto: Printscreen/Večernji

 

- Podneću zahtev za starateljstvo, boriću se za nju dok sam živa! Njoj je mesto pored svoje majke, ovde je srećna, a tamo u domu je patila. Dete ne dam, iako u Centru za socijalni rad teraju svoju priču i žele da je vrate u Hrvatsku - ispričala je za medije majka.

Kada ju je deda doveo nakon toliko vremena u Srbiju, nije mogla da sakrije suze i da prestane da grli ćerkicu...

- Nisam verovala da je konačno tu. Dete neće da se odvoji od mene. Dok je bila u domu, tražila sam starateljstvo, ali su mi iz centra u Osijeku rekli da nemam pravo i da su oni staratelji. Bila sam uporna. Čak su me i napadali što ih toliko zovem. Htela sam da odem u posetu, da je vidim, ali su rekli da nemam pravo. Šta god da sam rekla, oni su terali svoje... Dobila sam sada rešenje iz našeg suda da moram hitno da je vratim tamo i da ću dobiti kaznu ako to odbijem. Ponavljam, ne dam svoje dete! - naglasila je I. Č. 

Inače, tokom razvoda 2016. dete je na prvom ročištu pripalo majci, a na drugom ocu, s tim što majka kaže da nije znala da će otac dete odvesti u Hrvatsku. Deda Miroslav Veršegi je ispričao za Kurir da se tada majka saglasila da dete pripadne ocu da se ne bi odvajalo od babe, za koju je bilo veoma vezano. Inače, R. Ć je živela dve ulice od bivšeg supruga. Naglasio je i da devojčica nikada nije bila korisnica centra za socijalni rad dok je živela u Srbiji.

Podsetimo, priča o Miroslavu, koji je unuku oteo iz doma za decu, podigla je region na noge. On, kao i devojčica i njen otac, imaju dvojno državljanstvo, srpsko i hrvatsko. Devojčica je pre četiri godine otišla u Hrvatsku sa ocem, koji je tamo dobio posao. Nakon što su devojčicu oduzeli, smestili u dom i izneli predlog za njeno usvajanje, otac je zapretio socijalnoj radnici i osuđen je na sedam meseci zatvora. Zabranjeno mu je da napušta Hrvatsku. Deda Miroslav je tada predao zahtev da se dete da njemu na usvajanje, kao najbližem srodniku, čemu se socijalna služba usprotivila. Miroslav je naveo i da su sada institucije u Hrvatskoj tražile da se shodno Haškoj konvenciji o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice dece devojčica vrati.

 

 

Ostavite komentar